Τι είναι το σύστημα «Εύελπις» που θα επηρεάσει την Κύπρο αυτή την εβδομάδα;

Ιδιαίτερα έντονο αναμένεται να είναι το καιρικό φαινόμενο το οποίο αναμένεται να επηρεάσει την Κύπρο αυτή την εβδομάδα και έρχεται από τα Νότια παράλια της Τουρκίας, μεταξύ Ρόδου-Κύπρου, σύμφωνα με το kitasweather.

 


Article featured image
Article featured image

Ο «Εύελπις», ονομασία που δόθηκε από την ερασιτεχνική μετεωρολογική ομάδα «Καιρόφιλοι Κύπρου» στο φαινόμενο που θα επηρεάσει την περιοχή μας, παρουσιάζει βαρομετρικό χαμηλό με την ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του, να είναι γύρω στα 1001 hPa.

Όπως αναφέρει η πρόβλεψη του kitasweather, αναμένεται να είναι ένα πολύ αξιόλογο σύστημα όσο αφορά τις βροχές, ενώ στο δυτικό μισό του νησιού και ειδικά στα προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά αναμένονται μεγάλες ποσότητες βροχής.

Κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας (Τρίτη) δεν αναμένονται χιόνια στο Τρόοδος επειδή τόσο η θερμοκρασία όσο και τα αυξημένα ποσοστά της σχετικής υγρασίας δεν θα το επιτρέπουν. Από αργά το απόγευμα προς το βράδυ οι συνθήκες θα αρχίσουν να γίνονται πιο ευνοϊκές για χιονόπτωση, η οποία θα αρχίσει από τις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους και σταδιακά θα κατέλθει μέχρι περίπου τα 1600 μέτρα.

Επίσης, αργά το απόγευμα προς νωρίς το βράδυ για διάστημα 3 με 5 ωρών αναμένονται ισχυροί άνεμοι με πολύ ισχυρές ριπές στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά.

 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather

Σήμερα Δευτέρα, ναμένεται άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως κατά το δεύτερο μισό της μέρας. Οι καταιγίδες τοπικά ενδέχεται να είναι έντονες με χαλάζι και πολύ ισχυρούς ανέμους. Το χαλάζι σε κάποιες περιπτώσεις θα έχει μεγάλη διάμετρο. Τα προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά θα ευνοηθούν από ορογραφικές βροχές και αναμένεται να σημειωθούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες βροχής σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές.

Οι μεγάλες ποσότητες βροχής που αναμένονται στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα έχουν ως αποτέλεσμα να λιώσει μεγάλο μέρος του χιονιού που ήδη υπάρχει. Στα ορεινά θα επικρατεί ομίχλη, η οποία θα είναι πυκνή κατά διαστήματα και θα μειώνει την ορατότητα.

Τοπικά κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο οι μεγάλες ποσότητες βροχής που αναμένεται να σημειωθούν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, να προκαλέσουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο ή και τοπικές πλημμύρες. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη κυρίως το πρωί, ενώ μέχρι το απόγευμα υποχωρεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοδυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ με ριπές μέχρι 5 μποφόρ και το απόγευμα μέτριοι έως ισχυροί 3 έως 5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 18 έως 19 στα παράλια και 4 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ συνεχίζει ο άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Τοπικά κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο οι μεγάλες ποσότητες βροχής που αναμένεται να σημειωθούν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, να προκαλέσουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο ή και τοπικές πλημμύρες.

Στην περιοχή του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση από τα 1600 μέτρα και άνω, με χιονόστρωση από τα 1650 μέτρα και άνω. Η χιονόπτωση θα είναι κατά διαστήματα πυκνή με βαριές χιονοστρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, μέτριοι έως ισχυροί 4 έως 5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και στα ορεινά/ημιορεινά ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5 έως 6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7 και ίσως πιο τοπικά τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 9 έως 12 στα παράλια και -2 βαθμούς στη Χιονίστρα όπου αναμένεται παγετός.

Αύριο Τρίτη αυξημένες νεφώσεις κατά διαστήματα αναμένεται να δίνουν τοπικές βροχές κυρίως κατά το πρώτο μισό της μέρας. Στην περιοχή του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση από τα 1700 μέτρα και άνω. Το πρωί ίσως σημειωθεί ελαφριά χιονόστρωση. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση σε σχέση με τη Δευτέρα. Το βράδυ της Τρίτης αναμένεται κυκλογένεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού) στην περιοχή μας, η οποία θα μας επηρεάζει μέχρι την Παρασκευή. Από αυτό το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σημειωθούν αρκετές ποσότητες βροχής σε όλο το νησί, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι οι πολύ βαριές χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις στα ορεινά, αφού η περιοχή μας θα επηρεάζεται ταυτόχρονα από ψυχρές αέριες μάζες. Τα χιόνια θα είναι περιορισμένα κυρίως από τα 1200-1300 μέτρα και άνω. Το χιόνι αναμένεται να είναι αρκετό ώστε να ανοίξουν επιτέλους οι πίστες του σκι στο Τρόοδος και για όλες τις σχετικές δραστηριότητες.



Η αναλυτική πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Βαροµετρικό χαµηλό επηρεάζει την περιοχή. Το απόγευµα ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος µε τοπικές βροχές, µεµονωµένες καταιγίδες, ενώ στα ψηλότερα ορεινά αναµένεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Στην ατµόσφαιρα θα αιωρείται και σκόνη. Οι άνεµοι θα πνέουν νότιοι ως νοτιοδυτικοί µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ, αλλά παροδικά στα προσήνεµα µέχρι πολύ ισχυροί, 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγµένη µέχρι κυµατώδης.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές, µεµονωµένες καταιγίδες και χιόνια στα ψηλότερα ορεινά. Η σκόνη αναµένεται να υποχωρήσει. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά νότιοι ως νοτιοδυτικοί µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ, και παροδικά µέχρι πολύ ισχυροί, 6 µποφόρ, για να καταστούν αργότερα νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, της ίδιας έντασης. Η θάλασσα θα είναι κυµατώδης και τοπικά στα προσήνεµα µέχρι πολύ κυµατώδης. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 8 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 12 στα παράλια και στον ένα βαθµό στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά θα σχηµατιστεί παγετός. Αύριο θα υπάρχουν περίοδοι µε αίθριο καιρό αλλά και περίοδοι µε αυξηµένες νεφώσεις που αρχικά πιθανό να δώσουν µεµονωµένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόµενο καταιγίδας, καθώς και λίγα χιόνια στα ψηλότερα ορεινά. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεµοι θα πνέουν δυτικοί ως βορειοδυτικοί µέτριοι, 4 µποφόρ, και τοπικά µέχρι ισχυροί, 5 µποφόρ, ενώ σταδιακά στα βόρεια και ανατολικά παράλια θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί µέτριοι, 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγµένη και αρχικά στα προσήνεµα µέχρι κυµατώδης. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 17 στα παράλια και στους 5 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τετάρτη, την Πέµπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος και αναµένεται να σηµειωθούν τοπικές βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόµενο καταιγίδας. Στα ψηλότερα ορεινά αναµένεται να πέσει χιόνι ενώ από το µεσηµέρι της Πέµπτης χιόνι είναι πιθανό να σηµειωθεί και σε ορεινές περιοχές.

Η θερµοκρασία θα σηµειώσει σταδιακά αισθητή πτώση κατά το τριήµερο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ