Πρέπει να σταματήσεις να ελέγχεις τα social media των πρώην σου [έχουμε τον τρόπο]

Βασικά όχι εμείς, αλλά οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων που δίνουν συμβουλές για το πώς να κόψεις αυτή την πολύ κακιά συνήθεια.

 


Article featured image
Article featured image

Το καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι εύκολο να ξεκολλήσεις. Και αν παλιά χρειαζόταν να βάλεις ντεντέκτιβ για να παρακολουθήσεις τι κάνει, πλέον αυτή τη δουλειά την κάνουν πολύ καλά τα social media. Μπορείς να δεις που πάει και τι κάνει. Με ποιους είναι και κυρίως αν βρήκε νέο έρωτα.

Το θέμα είναι πως όλο αυτό αναμφίβολα σου κάνει κακό και δεν σε αφήνει να προχωρήσεις τη ζωή σου.

Βαθιά μέσα σου το αντιλαμβάνεσαι, έστω και αν αδυνατείς να το σταματήσεις. Και ξέρεις επίσης ότι ποτέ δεν παίζει να μπεις λίγο και να το σταματήσεις, άπαξ και ξεκινήσεις να ψαχουλεύεις τα προφίλ των πρώην σου, σε παίρνει η κατρακύλα και άντε να βγεις ξανά στην επιφάνεια της γης από τον πάτο που θα πιάσεις.

Μη σκας. Το παιχνίδι δεν είναι εντελώς χαμένο, έστω κι αν μοιάζει έτσι. Με λίγο αυτοέλεγχο και ευρεία χρήση του unfriend και του block, όχι μόνο θα βρεις ξανά την αξιοπρέπειά σου, αλλά και την ηρεμία σου.

Έξι ειδικοί σε θέματα σχέσεων, dating coach και ψυχοθεραπευτές, δίνουν συμβουλές για το πώς να ξεκολλήσεις δια παντός από τα προφίλ των πρώην σου.

 

Ολική αποτοξίνωση; Υπάρχει ειδική εφαρμογή

Αν δεν μπορείς να αντισταθείς στην επιθυμία να τσεκάρεις τα social media του/της πρώην σου και θέλεις να πάρεις δραστικά μέτρα, μπορεί να χρειάζεσαι μια αποτοξίνωση από τα social media. Υπάρχουν εφαρμογές και extension για browser που θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις την είσοδο σε συγκεκριμένα site και εφαρμογές, ανάλογα με την ώρα της ημέρας ή ακόμη και την τοποθεσία. Μου αρέσει πολύ η εφαρμογή AppDetox. Αν ξέρεις ότι πιο πιθανόν είναι να το κάνεις αργά το βράδυ ή όσο είσαι στη δουλειά, μπορείς να το προλάβεις και να απαγορεύσεις την πρόσβαση στον εαυτό σου. Αν αυτού του είδους η αποχή δεν αρκεί και συνέχεια τη σπας (η εφαρμογή θα σου πει πόσες φορές προσπάθησες) διάγραψε και μπλόκαρε το παλιό ερωτικό σου ενδιαφέρον μια κι έξω.

- Ravid Yosef, Ειδικός σχέσεων

 

Συνειδητοποίηση

Είναι το πρώτο βήμα, για να σταματήσεις μια συμπεριφορά που δεν σου κάνει καλό. Το να προσπαθείς να βρεις πληροφορίες παρακολουθώντας τα social media του πρώην φλερτ σου, απλώς θα σε βάλει ξανά στη λούμπα, ενώ δεν θα μάθεις τίποτα πραγματικά, καθώς βλέπεις μόνο ένα κομμάτι της ζωής του. Οι χωρισμοί είναι δύσκολοι, γι’ αυτό, όταν νιώθεις την ανάγκη να τσεκάρεις τα social media του, προσπάθησε να ξεχαστείς με άλλα ενδιαφέροντα. Μίλα με φίλους, κάνε μαραθώνιους τηλεοπτικών σειρών ή γυμνάσου. Κάνε ξανά κάτι που είχες σταματήσει να κάνεις όταν ήσασταν μαζί ή κάνε μια λίστα με όσα σε ενοχλούσαν από πλευράς του. Αν ακόμη ασχολείσαι και δεν μπορείς να το κόψεις, σκέψου μήπως πρέπει να ζητήσεις βοήθεια από ειδικό ψυχοθεραπευτή.

- Julie Spira, Ειδική στο online dating και dating coach

 

Αντικατάστησε την κακή συμπεριφορά με καλή

Αν θέλεις το πρώην έτερο ήμισυ πίσω ή εύχεσαι να ήταν ακόμα στη ζωή σου, κάθε φορά που τσεκάρεις τα social media του, απομακρύνεις το ενδεχόμενο. Όταν σταματήσεις, μέσα σε λίγες μέρες θα ξεκινήσεις να νιώθεις ξανά ελευθερία και ζωντάνια. Αντικατάστησε την κακή συμπεριφορά με μια καινούρια, καλή. Εστίασε στην υγεία σου, στους φίλους ή στο να προχωρήσεις τη ζωή σου. Στα ενδιαφέροντα και στα πάθη σου. Μην αγωνιάς για την επόμενη αισθηματική ιστορία και για να αντικαταστήσεις αυτό το άτομο. Δεν μπορείς. Αυτό που μπορείς να κάνεις, όμως, είναι να συγκεντρωθείς εκ νέου στη ζωή σου.

- John Keegan, Dating coach και ειδικός στις σχέσεις

 



 

Βάλε όρια

Αποφάσισε τι είναι καλό για σένα, ως προς τα unfriend, unfollow και delete. Θυμήσου, οι φίλοι προσφέρουν συμβουλές, αλλά στο τέλος πρέπει να κάνεις αυτό που είναι καλύτερο για να νιώσεις καλά και να συνέλθεις από τον χωρισμό. Βάλε τα όρια που είναι καλύτερα για σένα.

- Sarah Mandel, Ψυχοθεραπεύτρια και ειδική σχέσεων 

 

Δεσμεύσου ότι δεν θα τσεκάρεις μία μόνο μέρα

Ύστερα άλλη μία, ύστερα τρεις μέρες και ούτω καθεξής, μέχρι να νιώθεις λιγότερο την ανάγκη, πράγμα που θα συμβεί. Αν το πας μέρα με τη μέρα, είναι πιο εύκολο από το να ορκιστείς να μην τσεκάρεις ξανά, δια παντός. Κάνε κάτι άλλο που βοηθάει τη διαδικασία ίασης των πληγών σου: Πήγαινε μια βόλτα, άκου τα αγαπημένα σου τραγούδια, διάβασε, κάθισε απλώς και παίρνε αναπνοές, πάρε τηλέφωνο έναν φίλο – ό,τι σε παρηγορεί. Προσπάθησε να αντιλαμβάνεσαι ποιες στιγμές υπάρχει το έναυσμα ή νιώθεις επιρρεπής ή πότε είναι πιο πιθανό να ανοίξεις τα social media της πρώην σχέσης σου και έχε έτοιμο κάτι πιο θετικό, για να το αντικαταστήσεις. Κράτα την αξιοπρέπειά σου, βάλε υγιείς συνήθειες στη θέση των παλιών, κράτα τη δύναμή σου και μπες ξανά στο κέντρο της σκηνής της ζωής σου όπου ανήκεις.

- Laura Yates, Coach και συγγραφέας, «Big, Bold Bounce Back»

 

Κόψε δεσμούς

Συστήνω ανεπιφύλακτα να κάνεις unfollow και unfriend τους φίλους και την οικογένεια των πρώην σου. Το να ξέρεις τι κάνουν οι άνθρωποί του, σε οδηγεί στο να αναζητάς περισσότερες πληροφορίες. Θα βοηθούσε επίσης να σβήσεις υπενθυμίσεις γενεθλίων, επετείων και μελλοντικών σχεδίων στο ημερολόγιο του κινητού σου. Οι υπενθυμίσεις θα τονίζουν απλώς κάτι που δεν έχεις πλέον.

- Lisa Brateman, Ψυχοθεραπεύτρια και ειδική σχέσεων

 

Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο vice.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ