Το ιστορικό έκθεμα ως σημείο έναρξης για τη σύγχρονη δημιουργία

Με αφορμή το κλείσιμο της έκθεσης «Τemple-boy» από τον εικαστικό PASHIAS, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου παρουσιάζει τη συζήτηση «Σώμα & Έκθεμα» τη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις 19:30.

 


Article featured image
Article featured image

Η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου αποτελείται από ιστορικά εκθέματα, διαμορφωμένα από τον άνθρωπο/δημιουργό, τα οποία μαρτυρούν τη κοινωνική απήχηση και τον εννοιολογικό χαρακτήρα των μέσων έκφρασης που έχει στη διάθεσή του. Μέσα από την ιδιότητα διαφύλαξης και παρουσίασης συλλογών των πολιτιστικών φορέων, το ‘έκθεμα’ αποστασιοποιείται από την ανθρώπινη παρουσία - τον δημιουργό και χρήστη.

Μέσα από τη διάλεξη «Σώμα & Έκθεμα», εξετάζονται οι τρόποι ένταξης της σύγχρονης δημιουργίας - και κατ’ επέκταση του ανθρώπινου σώματος στα πλαίσια έκθεσης των συλλογών. Η σύγχρονη τέχνη επισκέπτεται και ερευνά την ‘ουσιαστική’ απαρχή δημιουργίας της, ενώ ταυτοχρόνως το ιστορικό έκθεμα επανεντάσσεται σε διάσταση άμεσης σύνδεσης με την ανθρώπινη παρουσία, προσδιορίζοντας την - ακόμη - καθοριστική σημασία του ως ‘αέναο’ έργο τέχνης.

Η συζήτηση «Σώμα & Έκθεμα» φέρνει μαζί καταξιωμένους ομιλητές από διαφορετικές μορφές έκφρασης, όπως εικαστικές τέχνες, φωτογραφία, χορός και αρχιτεκτονική, εξετάζοντας την απήχηση πρακτικών και συγκεκριμένων έργων, με κεντρικό άξονα το ιστορικό έκθεμα. Ακολουθεί ξενάγηση στην έκθεση «Temple-boy».



Διαβάστε επίσης: Όλα όσα θα συμβούν στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου τον Ιανουάριο

Συμμετέχοντες:

•  PASHIAS (Εικαστικός, Επιμελητής)

•  Elizabeth Hoak-Doering (Εικαστικός)

•  Μελίνα Φιλίππου (Αρχιτέκτονας, Ερευνήτρια Future Heritage Lab / Massachusetts Institute of Technology),

•  Δημήτρης Βενιζέλος (Αρχιτέκτονας, Ερευνητής Πανεπιστημίου Κύπρου)

•  Έλενα Στυλιανού (Επίκουρη Καθηγήτρια, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου)

•  Άρτεμις Ελευθεριάδου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Φρέντερικ)

•  Έλενα Αντωνίου (Καλλιτέχνης Χορού & Performance)



- Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια της σειράς «Στιγμές στο Μουσείο»


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ