Γιατί όταν βρέχει όλοι οι οδηγοί στην Κύπρο «παλαβώνουν»;

Αυτή η (κυπριακή) μάστιγα.

 


Article featured image
Article featured image

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ή τουλάχιστον αν γινόταν μια έρευνα θα μπορούσε να ήταν, πως κάθε φορά που αποφασίσει να βρέξει στην Κύπρο, όσοι οδηγοί βρίσκονται στους δρόμους μπαίνουν αυτόματα σε flight mode και σταματούν να λειτουργούν και να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους.

Η ταχύτητα πέφτει στα 20km, οι υαλοκαθαριστήρες δουλεύουν μανιασμένα και η κίνηση στους δρόμους παρομοιάζει με το highway Λεμεσού – Λευκωσίας τα σαββατοκύριακα τις ώρες που όλοι πάνε στα ξενοδοχεία της παραλιακής για γάμους.

Καταλαβαίνουμε, βεβαίως, ότι δεν έχουμε κουλτούρα βροχής και κακοκαιρίας στην Κύπρο γι’ αυτό και κάθε φορά που χαλάει λίγο ο καιρός παθαίνουμε ένα μίνι νευρικό κλονισμό, αλλά και πάλι δεν δικαιολογείται κάθε φορά που βρέχει λίγο να σταματά η κυκλοφορία.

Για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων, η Αστυνομία Κύπρου δημοσίευσε μια λίστα με 12 απλές συμβουλές οδικής συμπεριφοράς σε βρεγμένους δρόμους τις οποίες καλό θα ήταν να ακολουθούσαμε.Η οδήγηση σε βρεγμένους δρόμους κρύβει πολλές παγίδες, γι’ αυτό οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πάντοτε σε εγρήγορση και να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στο δρόμο. Για την δική μας ασφάλεια, ώστε να μην βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων, θα ήταν καλό να ακολουθούμε τις πιο κάτω, απλές συμβουλές:

1. Βεβαιωθείτε ότι οι υαλοκαθαριστήρες δεν έχουν φθαρεί και ότι υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο για το πλύσιμο του ανεμοθώρακα.

2. Ανάψτε τα φώτα πορείας και οδηγείτε με προσοχή για όσο διαρκεί η περιορισμένη ορατότητα.

3. Τα κλειστά παράθυρα κατά τη διάρκεια της βροχής οδηγούν γρήγορα στο θάμπωμα των τζαμιών, χρησιμοποιείτε το σύστημα κλιματισμού – αέρα, για το καθάρισμα των τζαμιών.

4. Ελέγξτε τα ελαστικά σας πριν βγείτε στο δρόμο. Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά έχουν τόσο το προβλεπόμενο βάθος πέλματος όσο και τη σωστή πίεση. Το κανονικό βάθος πέλματος συμβάλλει στην αποφυγή της πλαγιολίσθησης και της υδρολίσθησης.

5. Η βροχή αυξάνει την ολισθηρότητα του δρόμου. Ειδικά στο ξεκίνημα της βροχής, οι δρόμοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά ολισθηροί.

6. Μειώστε ταχύτητα, η οδήγηση με ελαττωμένη ταχύτητα επιτρέπει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επαφή του πέλματος με το δρόμο, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση. Κρατήστε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

7. Η προετοιμασία για ένα ταξίδι στη βροχή, απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου – τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι – καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις. Όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι με βροχή, τα παπούτσια σας θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Τρίψτε τις σόλες στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν βάλετε μπροστά τον κινητήρα. Ελέγξτε ότι τα φώτα πορείας, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και τα φλας δουλεύουν κανονικά.

8. Στη βροχή το προσπέρασμα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, διότι ο υπολογισμός της ταχύτητας των άλλων αυτοκινήτων είναι πιο δύσκολος και η απότομη αλλαγή λωρίδας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου.

9. Μην προσπαθήσετε να περάσετε μέσα από νερά που κινούνται, εάν δεν μπορείτε να έχετε ευρύτερη εποπτεία του περιβάλλοντος. Είναι πιθανό η δυνατή βροχή να σχηματίζει χείμαρρους, οι οποίοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι.

10. Σε μέρη όπου έχει «μαζέψει» πολύ νερό, κινηθείτε πολύ σιγά και θυμηθείτε, ότι όσο περισσότερο νερό σηκώσει το αυτοκίνητο με το πέρασμα σας, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η πιθανότητα να βραχούν τα ηλεκτρικά τμήματα του κινητήρα.

11. Όταν κινείστε σε κατοικημένες περιοχές, προσοχή στους πεζούς που κινούνται σε πεζοδρόμιο ή περιμένουν σε στάση λεωφορείων, προς αποφυγήν ανεπιθύμητων καταστάσεων (βρέξιμό τους).

11+1. Πριν από κάθε διακίνηση σας ενημερωθείτε για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο, μέσα από την ιστοσελίδα και την εφαρμογή της Αστυνομίας για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές ταμπλέτες, καθώς και μέσω των λογαριασμών της σε facebook και twitter.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ