Κυκλοφορεί ξανά το ψήφισμα εναντίον της ανέγερσης μνημείου για τον Γρίβα στη Λεμεσό

Ένα χρόνο μετά, κυκλοφόρησε ξανά το ψήφισμα που ζητά να μην ανεγερθεί μνημείο του Γρίβα στη Λεμεσό.

 


Η πρώτη φορά που κυκλοφόρησε ήταν πέρσι, στις 24 Οκτωβρίου 2017, όταν ανακοινώθηκε πως στη Λεμεσό προτίθενται να ανεγείρουν μνημείο του Γεώργιου Γρίβα Διγενή.

Τότε, οι αντιδράσεις ήταν πολλές και από τις δύο πλευρές, οι οποίες αντιμάχονταν για το εάν κάτι τέτοιο έχει χώρο ή όχι σε μία σύγχρονη κοινωνία και ειδικά για ένα τόσο αμφιλεγόμενο πρόσωπο.

Και μπορεί προς το παρόν το μνημείο να έμεινε στα αζήτητα, ωστόσο το σχετικό ψήφισμα που εναντιώνεται σε μία τέτοια πράξη, επανακυκλοφόρησε και ζητά την ψήφο όσων συμφωνούν μαζί τους.

Οι μέχρι στιγμής υπογραφές έχουν φτάσει τις 1514 με στόχο της 2000 ούτως ώστε να παραδοθεί στο Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού.

 

Στο ψήφισμα αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Απέναντι στις προσπάθειες δικαίωσης της προδοσίας, εξαγνισμού του Γρίβα και δημιουργίας διχασμού και πόλωσης ανάμεσα στην κοινωνία, μετά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού για παραχώρηση άδειας ανέγερσης μνημείου του Γεώργιου Γρίβα, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ καλεί όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να υποστηρίξουν το ακόλουθο ψήφισμα με την υπογραφή τους:

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού για παραχώρηση άδειας ανέγερσης μνημείου του Γεώργιου Γρίβα είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Πρόκειται για άλλη μία προσπάθεια παραχάραξης της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, η οποία συνιστά βάναυση πρόκληση έναντι της συλλογικής μνήμης του λαού μας, αλλά και της ιστορικής αλήθειας.  Πρωτίστως, όμως, αποτελεί πρόκληση για τους χιλιάδες συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων. Για τους χιλιάδες πρόσφυγες. Τους εκατοντάδες αντιστασιακούς.  Τα αποτελέσματα της προδοτικής δράσης του Γρίβα είναι σε όλους γνωστά και δεν χρειάζονται μνημεία για να τα αναδεικνύουν. Ακόμη αντικρίζουμε τη σημαία της κατοχής στον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο.

Η υπογραφή του ψηφίσματος δεν μπορεί, βέβαια, να υποκαταστήσει την απαιτούμενη συλλογική αγωνιστική δράση ενάντια στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού. Αποτελεί, όμως, ένα μικρό λιθαράκι ενάντια στη δρομολογούμενη απόφαση/πρόκληση κατά του δημοκρατικού κόσμου.

Υπογραμμίζουμε ότι όσο εξαρτάται από όλους εμάς, αυτή η παραχάραξη δεν θα περάσει. Δεν θα αφήσουμε την σκόνη της λήθης που κάποιοι σκόπιμα σηκώνουν να σκεπάσει τα μυαλά και τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μαζί με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, για να κρατηθεί ζωντανή η ιστορική αλήθεια. Γιατί μόνο αυτή μπορεί να βοηθήσει να μην επαναλάβουμε στο μέλλον τα ίδια λάθη και να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ