Τι πρέπει να προσέξεις αν έχεις τζάκι στο σπίτι [βίντεο]

Για να μην κάνεις Ανάσταση αντί Χριστουγέννων.

 


Ενόψει της χειμερινής περιόδου, που ήδη άρχισε να δείχνει τα πρώτα της σημάδια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, εξέδωσε διαφωτιστικό φυλλάδιο σχετικά με τη σωστή και ασφαλή χρήση των οικιακών τζακιών.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Π.Υ:

- Μη χρησιμοποιείτε υγρά καύσιμα ή οινόπνευμα για να ανάψετε φωτιά. Χρησιμοποιείτε ως προσάναμμα μικρά κομμάτια ξύλου ή στερεό πετρέλαιο.

- Μη γεμίζετε το τζάκι με ξύλα πέραν του ορίου των δυνατοτήτων του. Τεμαχίστε την ξυλεία σε μικρά κομμάτια και μη στοιβάζετε πολλά ξύλα μέσα στην εστία γιατί  πιθανόν να στρεβλώσει ή να καταστρέψει το τζάκι

- Ο χώρος πρέπει να αερίζεται ικανοποιητικά

- Μην αφήνετε παιδιά και ηλικιωμένα άτομα χωρίς επιτήρηση κοντά σε αναμμένο τζάκι

- Μη ρίχνετε μέσα στο τζάκι ακαθαρσίες, πλαστικά, ελαστικά ή υλικά που μπορεί να εκσφενδονιστούν μέσα στο χώρο (π.χ. κουκουνάρια)

- Αποφεύγετε την καύση παλαιών ξύλινων επίπλων ή συγκολλημένης ξυλείας (μοριοπλάκες, MDF, κόντρα πλακέ κτλ)

- Χρησιμοποιείτε πάντοτε προστατευτικό πλέγμα εάν το τζάκι δεν διαθέτει γυάλινη πόρτα

- Εγκαταστήστε ανιχνευτές καπνού μέσα στο σπίτι, τους οποίους να ελέγχετε κάθε έξι μήνες για σωστή λειτουργία. Να έχετε τουλάχιστον έναν πυροσβεστήρα έτοιμο για χρήση. Επιπλέον, η εγκατάσταση ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα (CO) μέσα στο σπίτι παρέχει επιπρόσθετη προστασία και προειδοποίηση σε περίπτωση που ανεβεί το επίπεδο μονοξειδίου του άνθρακα στο χώρο.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης νερού μέσα στο τζάκι προϋποθέτει συστηματικό και σχολαστικό έλεγχο και συντήρηση.


Σχετικα

«Έχω αφόρητες τύψεις που δεν κατήγγειλα τον βιασμό μου από τον Ορέστη»

Στις 18.00 θα είμαστε έξω από το Προεδρικό

Τα 7 θύματα του «Ορέστη»

Όταν ιδρύθηκε ο ΠΑΟΚ

Όταν οι Γερμανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον Ερμή του Πραξιτέλη

«Η καλύτερη λύση είναι να αποστραγγιστεί η λίμνη»