5 πράγματα που (όλοι) κάνουμε στο internet και είναι εντελώς παράνομα

Για να είμαστε ακριβείς, αν η αστυνομία παρακολουθούσε και έκανε συλλήψεις θα έμεναν έξω απ' τα κελιά, μόνο τα νεογέννητα και οι υπερήλικες. 

 


Article featured image
Article featured image

Εδώ και μία δεκαετία, πάνω κάτω, που το διαδίκτυο και κυρίως τα social media εισέβαλαν δυναμικά στη ζωή μας, με κάπως βίαιο τρόπο, οι ελευθερίες και οι (υπερ)δυνάμεις που αποκτήσαμε ήταν τόσες που φυσικά δεν μπορούσαμε με κανένα τρόπο να τις διαχειριστούμε. Ήταν λες και μας άνοιξαν την πόρτα σε μία γεμάτη δεξαμενή με λιωμένη σοκολάτα και μας είπαν βουτήξτε ελεύθερα.

Μόνο που, το ελεύθερο διαδίκτυο δεν είναι και τόσο ελεύθερο τελικά, και φυσικά ούτε και τόσο ασύδοτο. Υπάρχουν νόμοι και κανόνες, που μπορεί να μην γίνονται εύκολα διακριτοί, ωστόσο η παραβίασή τους αποτελεί παράπτωμα ποινικό με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πράγματα που κάνουμε όλοι μας στο καθημερινό μας tour στο ιντερνέτ, λίγο ή πολύ ή και πάρα πολύ, άσχετα αν δεν το παραδεχόμαστε ή αν δεν τον αντιλαμβανόμαστε.

Δες πιο κάτω 5 από τις παρανομίες που μάζεψε το Provocateur και νιώσε ένας μικρός El Professor.

 

Να κλέβεις το ίντερνετ που πληρώνει ο γείτονας

Αν έκανες φοιτητής στην Ελλάδα, όχι μόνο ξέρεις πολύ καλά τι εννοούμε, αλλά έχεις κάνει διατριβή πάνω στο ζήτημα. Ένα μικρό search και μια λίστα με 10 διαφορετικά wifi εμφανίζεται μπροστά σου έτοιμη να την εξερευνήσεις και να χαθείς στο network της. Γιατί είναι παράνομο; Μα επειδή είναι κλοπή, γιατί άλλος πληρώνει και άλλος το χαίρεται. Για σκέψου το λίγο.

 

Να «κατεβάζεις» υλικό (ταινίες, τσόντες, συγγράμματα, μουσικές)

Αποτέλεσμα εικόνας για illegal uploading series

 

Άγιοι δεν είμαστε, όλοι το έχουμε κάνει και εξακολουθούμε να το κάνουμε, άλλα ό,τι και να λέμε κι όσο κι να μας αρέσει το free streaming, είναι παράνομο αφού όλα αυτά είναι πειρατικά και υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Δεν θα σου χτυπήσουν την πόρτα βέβαια οι κύριοι με τα μπλε για να σου περάσουν χειροπέδες, αλλά και πάλι η ουσία είναι μία.

 

 

Να δημιουργείς memes πάνω σε φωτογραφία που βρήκες online

Αποτέλεσμα εικόνας για famous memes

 

Μπορεί να σου ακούγεται υπερβολικό και κάπως περίεργο, ωστόσο αν πάρεις μια εικόνα που βρήκες να κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο και την ντύσεις με κάποιο meme ή κάποια άλλη τρολ ατάκα, παρανομείς αφού σίγουρα η φωτογραφία που χρησιμοποιείς ανήκει σε κάποιον και αυτόματα παραβιάζεις τα πνευματικά του δικαιώματα.

 

 

Να φτιάχνεις fake προφίλ στα Social Media

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί που κάνει κάποιος κάτι τέτοιο. Θες για να παρακολουθεί το προφίλ του/της πρώην, θες για να παρακολουθεί γενικά διάφορα άτομα, θες γιατί θέλει να τρολάρει χωρίς να ξέρει κανένας ποιος είναι, θες γιατί έτσι του την έδωσε, πάντως το θέμα είναι ότι είναι παράνομο και αν δεν το δηλώσεις από την αρχή είσαι κατά κάποιο τρόπο εγκληματίας.

 

 

Να ανεβάζεις επεισόδια σειρών και εκπομπών

Αν δεν είσαι κάποιο από τα αδειούχα τηλεοπτικά κανάλια, δεν έχεις καμία δικαιοδοσία να ανεβάζεις τηλεοπτικό προϊόν που ανήκει σε άλλους για να δυναμώσεις το «ψεύτικο» κανάλι σου στο Youtube. Προφανώς και είναι παράνομο, προφανώς και αντιβαίνει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και προφανώς είσαι ένα βήμα πριν το κελί 33.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ