Εκπαιδευτικοί διδάσκουν εθελοντικά σε προσφυγόπουλα, την ελληνική γλώσσα

Το σχολείο της Κυριακής είναι ακόμη μια απόδειξη ότι στην Κύπρο δεν είμαστε μόνο «Ζύγι».

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Χριστίνα Σκαρπάρη/ 8 παιδάκια από τον καταυλισμό της Κοφίνου μάς λένε τι πραγματικά χρειάζονται

 

Μετά τον κοινοτάρχη της Βάσας Κελλακίου και τον Δήμαρχο Γερμασόγειας, μία εθελοντική πρωτοβουλία εκπαιδευτικών, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι σε αυτό το νησί, που βρίσκεται ριγμένο στην άκρη της Μεσογείου, υπάρχει ακόμη ευαισθησία, αλληλεγγύη για όποιον το έχει ανάγκη.

Το «Σχολείο της Κυριακής», αποτελεί μία πρωτοβουλία εκπαιδευτικών ττης Δημοτικής και της Μέσης Εκπαίδευσης η οποία επιδιώκει την ενίσχυση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων (ασυνόδευτων παιδιών και παιδιών που διαμένουν σε χώρους φιλοξενίας, π.χ. στην Κοφίνου) και την κοινωνική τους ένταξη.

Στο παρόν στάδιο, το πρόγραμμα αφορά τη διδασκαλία της ελληνικής, στο πλαίσιο στήριξης της διδασκαλίας που γίνεται στο δημόσιο σχολείο. Η διδασκαλία της γλώσσας θα πλαισιώνεται από δραστηριότητες που στοχεύουν στην κοινωνική και πολιτισμική ενσωμάτωση των παιδιών αυτών.


Θέλουμε να μην αισθανθούν ποτέ παιδιά που η κοινωνία μας τα απέρριψε λόγω προσφυγιάς. Θέλουμε να μεγαλώσουν μαζί με τα δικά μας...


Η ομάδα συστήνεται από εθελοντές εκπαιδευτικούς και τα προγράμματα δράσης θα τρέχουν, αρχικά, κάθε Κυριακή, πρωί και απόγευμα.

Η σελίδα φέρει τον τίτλο «Περί Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης το Ανάγνωσμα» και δηλώνει την αντιρατσιστική πρόθεσή της με το κάτωθεν κείμενο: «Απελάστε τον ρατσισμό, αγκαλιάστε τον άνθρωπο! Η ανθρωπιά δεν έχει χρώμα, φυλή, θρησκεία... Είναι αξία ζωής! Ας γεμίσουμε το είναι μας με αυτή! Ας φανούμε αλληλέγγυοι σε συνανθρώπους μας που έπεσαν θύματα συμφερόντων ή στάθηκαν λιγότερο τυχεροί στη ζωή τους. Ας στηρίξουμε τα παιδιά που, ενώ ξεκίνησαν με τους γονείς τους για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον, κατέληξαν στη χώρα μας ορφανά και απροστάτευτα να βιώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα! Είναι καθήκον μας. Από τη στιγμή που ως λαός βρεθήκαμε στην ίδια θέση, μπορούμε εύκολα να ‘ενσυναισθανθούμε’! Μπορούμε να δράσουμε...».

«Θέλουμε να μην αισθανθούν ποτέ παιδιά που η κοινωνία μας τα απέρριψε λόγω προσφυγιάς. Θέλουμε να μεγαλώσουν μαζί με τα δικά μας και να νιώθουν ισότιμα κι εξίσου χαρούμενα», σημειώνουν και συμπληρώνουν πως μπορεί να θεωρηθεί «η πρωτοβουλία αυτή αντίβαρο στα τελευταία γεγονότα και ας αγκαλιάσει η Κύπρος την ομάδα μας».

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως το Σχολείο της Κυριακής θα αγκαλιαστεί και από φορείς και θεσμούς του κράτους. Εμείς, οι πρωτεργάτες, δεν έχουμε ανάγκη από οικονομική υποστήριξη ή δημοσιότητα. Θα χρειαστούμε, όμως, υποστήριξη για τις δράσεις που οργανώνουμε, για την κάλυψη των αναγκών των δράσεων αυτών. Θέλουμε το Σχολείο της Κυριακής να γίνει το Σχολείο της Κύπρου της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Μπορούμε!», συμπληρώνουν και εμείς μπορούμε να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή εδώ, μαθαίνοντας περισσότερα και λαμβάνοντας μέρος στην εν λόγω πρωτοβουλία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ