Ενισχυμένοι άνεμοι και σκόνη από Συρία και Ιράκ το σκηνικό για το σαββατοκύριακο

Ωραία θα περάσουμε και αυτό το διήμερο.

 


Article featured image
Article featured image

Η σφήνα ύφεσης – πλανητικής κλίμακας (Long Wave Trough – Planetary Scale), που περικλείει κι άλλες, μικρότερες δευτερεύουσες και αβαθέστερες υφέσεις (Short Wave Troughs), η οποία επηρεάζει τη δυτική Ευρώπη και νοτιότερα προς δυτική-κεντρική Μεσόγειο και βορειοδυτική Αφρική το τελευταίο διάστημα, θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες να επηρεάζει τις εκεί περιοχές

Στις περιοχές που αναφέρονται πιο πάνω, θα συνεχίσει ο άστατος καιρός με θερμοκρασίες πιο κάτω των κανονικών και βροχοπτώσεις σε μεγάλο μέρος αυτών των περιοχών, πιο πάνω των κανονικών.

Ανηφορίζοντας σταδιακά η σφήνα έξαρσης προς δυτική Ρωσία, θα ευνοήσει σφήνα ύφεσης προς τη Μέση Ανατολή και κατ’ επέκταση προς την περιοχή μας το Σαββατοκύριακο όπου, σε συνδυασμό με το χαμηλό βαρομετρικό στην επιφάνεια της Μέσης Ανατολής, ευνοείται ενισχυμένο ανατολικό ρεύμα αέρα τόσο στην επιφάνεια όσο και στα χαμηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας, ευνοώντας τη μεταφορά πυκνής σκόνης από Συρία και Ιράκ, σε παχύ στρώμα της χαμηλότερης τροπόσφαιρας. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι πιθανότητες για βροχές την Κυριακή και τη Δευτέρα, με τη θερμοκρασία σημειώνει αισθητή πτώση. Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναμένεται να δώσει εκτεταμένες βροχές με πολύ μεγάλες ποσότητες, που θα ξεπερνούν κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της πιθανότητας για σοβαρά επεισόδια σκόνης από τις εκεί περιοχές στο άμεσο μέλλον.

 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα Παρασκευή, συνεχίζει ο ηλιόλουστος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 1-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει στους 29 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 24 έως 25 στα ανατολικά παράλια, 27-29 στα υπόλοιπα παράλια και στους 18 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 12 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 15 έως 17 στα παράλια και 10 στη Χιονίστρα.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες παροδικές υψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά, μέχρι πολύ ισχυροί 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως στους 25-26 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 22 έως 24 στα ανατολικά παράλια, 25-26 στα υπόλοιπα παράλια και στους 13 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος, με πυκνή σκόνη. Κυρίως το απόγευμα, υπάρχει ενδεχόμενο εκδήλωσης μεμονωμένων βροχών/καταιγίδων. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά μέχρι πολύ ισχυροί 6 μποφόρ, με ριπές μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται λίγο πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως στους 23-24 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 20 έως 22 στα ανατολικά παράλια, 24-26 στα υπόλοιπα παράλια και στους 11 βαθμούς στη Χιονίστρα.

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Το απόγευµα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί και παροδικά στα δυτικά βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη.

Το βράδυ ο καιρός θα παραµείνει κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί, ασθενείς 3 αλλά παροδικά στα προσήνεµα παράλια, µέχρι µέτριοι 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 11 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 στα δυτικά και βόρεια παράλια, γύρω στους 17 στα ανατολικά και νότια παράλια και στους 10 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι 3 µε 4 µποφόρ αλλά το απόγευµα στα ανατολικά και νότια, µέχρι ισχυροί 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη και το απόγευµα στα ανατολικά και νότια θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 27 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 24 στα παράλια και στους 18 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Κυριακή ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως συννεφιασµένος και αναµένονται µεµονωµένες βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή πτώση.

Τη ∆ευτέρα και την Τρίτη θα υπάρχουν διαστήµατα µε αίθριο καιρό αλλά και διαστήµατα µε αυξηµένες νεφώσεις που πιθανό να δώσουν µεµονωµένες βροχές, κυρίως τις απογευµατινές ώρες στα ορεινά.

Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή άνοδο τη ∆ευτέρα και θα κυµανθεί στα ίδια επίπεδα την Τρίτη, τα οποία είναι κοντά στους κλιµατικούς µέσους όρους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ