Ποια είναι η Μεράλ Ακσενέρ που απειλεί με νέα εισβολή στην Κύπρο

«Εάν χρειαστεί, η Αϊσέ θα πάει ξανά διακοπές», είπε η ηγέτιδα του ακροδεξιού IYI (Καλού Κόμματος), Μεράλ Ακσενέρ, παραφράζοντας το συνθηματικό για την έναρξη της τουρκικής εισβολής του 1974.

 


Article featured image
Article featured image

Είπε, επίσης, ότι «η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική».

Η ηγέτιδα του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, μιλώντας την Τετάρτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, είχε πει μεταξύ άλλων: «Απευθύνομαι στους ιμπεριαλιστές στην ανατολική Μεσόγειο και τους συνεργάτες τους και τους λέω να μην ξεχάσουν ότι, αν χρειαστεί, η Αϊσέ θα πάει ξανά διακοπές και πως η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική».

Η Μεράλ Ακσενέρ είπε ακόμα ότι δεν θα ξεχάσουν τον πρώην Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και αυτά που έκανε, προσθέτοντας ότι δεν θα ξεχάσουν ούτε και εκείνους που έδιωξαν τον Ραούφ Ντενκτάς από την Τουρκία και στήριξαν τον Κόφι Ανάν.

Η τοποθέτηση Ακσενέρ εν πολλοίς αντανακλά τον έντονα εθνικιστικό τόνο που επικρατεί στην τουρκική δεξιά.

Σημειώνεται, πάντως, πως ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε αναφορά στην Κύπρο κατά την τοποθέτησή του ενώπιον των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος AKP.

 

 

Ποια είναι η Ακσενέρ

Αφότου είχε αποβληθεί μαζί με άλλους Βουλευτές από το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μαχτσελί, λόγω εσωκομματικών διαφωνιών, και της στήριξής του στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του Ταγίπ Ερντογάν, όπως το προεδρικό σύστημα, η Ακσενέρ ίδρυσε τελικά το «Καλό Κόμμα» το 2017.

Σύμφωνα με παλαιότερη δημοσίευση στην αγγλόφωνη Χουριέτ, με τη δημιουργία του κόμματός της, η έμπειρη πολιτικός της δεξιάς και πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, στόχευσε εξ αρχής στις προεδρικές εκλογές του 2019.

«Όλοι οι φίλοι και οι ιδρυτές μου στο κόμμα επιμένουν να γίνω Πρόεδρος», είχε πει σε μια από τις πρώτες ομιλίες της, δίδοντας έτσι την πρώτη ένδειξη πιθανής υποψηφιότητάς της για τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του 2019.

«Το καλό είναι δικαιοσύνη, το καλό είναι η αποφασιστικότητα. Το καλό είναι η ελπίδα, το καλό είναι το μέλλον, η γνώση. Το καλό είναι ο πλούτος, το θάρρος. Το καλό σημαίνει πολιτισμός και μόνο ο γενναίος θα ανοίξει αυτόν τον δρόμο» είχε πει τότε η Ακσενέρ, αναφέροντας μάλιστα ότι η δημοκρατία είναι «υπό απειλή».

Και τώρα, ένα χρόνο μετά, η κατά τ’ άλλα «δημοκρατική» Ακσενέρ… απειλεί με πόλεμο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ