Στο νοσοκομείο Λευκωσίας ζεύγος που κατανάλωσε δηλητηριώδη μανιτάρια

Πόσα είναι τα είδη δηλητηριωδών μανιταριών στην Κύπρο και πώς τα αποφεύγουμε.

 


Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Μιχάλης Λοϊζίδης

 

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ζευγάρι στην Κύπρο, έπειτα από κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών. Το ζευγάρι νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας εδώ και μερικές ημέρες, με την κατάστασή τους να μην έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα. Εξ ου και χθες το απόγευμα, το ζευγάρι μεταφέρθηκε στη Γαλλία, με έξοδα του κράτους, σε εξειδευκεμένο κέντρο θεραπείας. 

Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, όταν ένας 76χρονος Ελληνοκύπριος μαζί με τη σύζυγό του από την Σρι Λάνκα, μάζεψαν μανιτάρια από την ύπαιθρο.

Εν συνεχεία τα μαγείρεψαν και τα έφαγαν για να μεταφερθούν ακολούθως σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Στην Κύπρο, όπως αναφέρει στη CITY o πρόεδρος του Παγκύπριου Μυκητολογικού Συνδέσμου, Μιχάλης Λοϊζίδης, υπάρχουν πάνω από 7 χιλιάδες διαφορετικά είδη μανιταριών, εκατοντάδες από τα οποία μπορούν να προκαλέσουν διαφόρων ειδών δηλητηριάσεις, ενώ τουλάχιστον 15 από αυτά μπορούν να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο.

Δυστυχώς, συνεχίζει, δεν υπάρχει τρόπος να διαχωρίσει κάποιος τα δηλητηριώδη μανιτάρια από τα μη δηλητηριώδη. «Ο μόνος τρόπος είναι να αναγνωριστεί το είδος με την επιστημονική του ονομασία για να δούμε αν είναι δηλητηριώδες ή όχι. Κατά καιρούς κυκλοφορούν δημοσιεύματα με διάφορους τρόπους που μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τα δηλητηριώδη μανιτάρια, αλλά σας διαβεβαιώνω πως είναι μύθοι. Όσο για τα χαλασμένα μανιτάρια, αυτά φαίνονται με το μάτι».

 





ΑΡΘΡΟ: 15 είδη μανιταριών στην Κύπρο είναι θανατηφόρα





 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ