Τι σχέση έχει ο Ε/κ Λαζαρίδης, ο Banksy και μία έκθεση 15 εκατ. ευρώ [που δεν έγινε ποτέ];

Ένα απίστευτο, δικαστικό, μπέρδεμα με πρωταγωνιστές τον Ελληνοκύπριο Στίβ Λαζαρίδη και τον διάσημο street artist Banksy, με φόντο την… τέχνη.

 


Article featured image
Article featured image

Αρχικά, διαβάζοντας την είδηση την Guardian, πέραν από το πραγματικό γεγονός που απασχολεί το ρεπορτάζ, μάθαμε ότι κάποτε ο Banksy είχε manager και ότι αυτός ο manager ήταν ο πρώην ιδιοκτήτης gallery, Στιβ Λαζαρίδης, ο οποίος κατάγεται από την Κύπρο.

Ωστόσο η είδηση δεν αφορά αυτό, αλλά μία έκθεση που είχε μάλιστα πολυδιαφημιστεί ως μια ανεπίσημη αναδρομική έκθεση 58 διάσημων έργων του Banksy, η οποία θα γινόταν σε ένα άδειο σούπερ μάρκετ των Βρυξελλών, η οποία, όμως, τελικά δεν θα γίνει ποτέ.

Την Πέμπτη το βράδυ, ένα βελγικό δικαστήριο απέδειξε πόσο «μη εξουσιοδοτημένη» ήταν η έκθεση, διατάσσοντας τους δικαστικούς επιμελητές να κατασχέσουν τα έργα αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ.  Μετά από επιχείρηση πέντε ωρών τα έργα μεταφέρθηκαν σε μια άγνωστη, ασφαλή τοποθεσία και θα παραμείνουν σφραγισμένα μακριά από το κοινό, μέχρι το επόμενο δικαστήριο τον Ιανουάριο.

Ο Stanislas Eskenazi, δικηγόρος του Strokar Inside, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που διοργάνωσε την έκθεση, δήλωσε ότι οι πελάτες του είχαν εμπλακεί σε μια «τρελή ιστορία».   

 

Αποτέλεσμα εικόνας για banksy lazarides



Η συλλογή του Banksy προσφέρθηκε στην γκαλερί από μια γερμανική εταιρεία που ονομάζεται On Entertainment, δήλωσε ο Eskenazi. Η εταιρεία είπε ότι διοργάνωσε έκθεση στο Βερολίνο, αλλά ήθελε να μεταφέρει την έκθεση στη βελγική πρωτεύουσα.   

Η έκθεση είχε ουσιαστικά ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία που διοργάνωσε ο Ελληνοκύπριος, πρώην ιδιοκτήτης γκαλερί, Στιβ Λαζαρίδης ο οποίος υπήρξε ο πρώτος που ανέδειξε τον μυστικοπαθή καλλιτέχνη και φέρεται να ήταν μάνατζέρ του. Όμως ο Banksy δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή του στον Λαζαρίδη, εξ ου και ο χαρακτηρισμός «μη εξουσιοδοτημένη» έκθεση.   

Την περασμένη εβδομάδα, οι δικηγόροι από το γραφείο Maycair Mishcon de Reya προσκόμισαν έγγραφα στο δικαστήριο και κατηγόρησαν τη γκαλερί πως κρατούσε παράνομα τα έργα. Ήταν περιουσία του Λαζαρίδη, είπαν, και πρόσθεσαν πως η Entertainment δεν είχε δικαίωμα να τη μεταφέρει στο Βέλγιο. 

«Οι πελάτες μου είχαν σκεφτεί ότι υπήρχε κάτι παράξενο από νωρίς. Είχαν ζητήσει δύο πράγματα από την On Entertainment: να έχουν τα δικαιώματα να εκθέσουν τα έργα και να είναι βέβαιοι ότι ήταν ασφαλισμένα καθώς είχαν αξία 15 εκατομμυρίων ευρώ. Οι πελάτες μου δεν είχαν τα χρήματα για αυτό και απλά ενοικιάζουν το χώρο», είπε ο δικηγόρος. 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για banksy lazarides



Ο δικηγόρος είπε ότι το γραφείο Mishcon de Reya ανέφερε ότι η On Entertainment δεν είχε κανένα δικαίωμα να μεταφέρει τα έργα από το Βερολίνο και ότι έπρεπε αμέσως να παραδοθούν στον Λαζαρίδη. 

Η μκο Strokar Inside αποφάσισε ότι δεν ήθελε να παγιδευτεί στην υπόθεση και προσέφυγε στο δικαστήριο για να «κατασχεθεί» το σύνολο των έργων μέχρι να μπορέσουν να ξεπεράσουν τη διαφωνία τους στο δικαστήριο ο Λαζαρίδης και η On Entertainment.   

«Όταν οι πελάτες μου δεν απέκτησαν διαβεβαίωση από την On Entertainment ότι τα έργα ήταν ασφαλισμένα, απλώς ήθελαν να αποτραβηχτούν από αυτή την κατάσταση», είπε ο Eskenazi.   

Το δικαστήριο των Βρυξελλών συμφώνησε, αποφασίζοντας ότι τα επίδικα έργα είχαν φτάσει στην έκθεση χωρίς τη συγκατάθεση των νόμιμων κατόχων τους και ότι ήταν απαραίτητο να ασφαλιστούν άμεσα.   

Σημειώνεται πως ο ίδιος ο Banksy κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είχε αφήσει αιχμές κατά του πρώην φίλου και συνεργάτη του όταν ανακάλυψε πως οι εκθέσεις που διοργάνωνε ο Λαζαρίδης χρέωναν είσοδο στους επισκέπτες.  



Με πληροφορίες από Guardian / LIFO


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ