Τελικά ποια είναι η καλύτερη ώρα για ντους, πρωί ή βράδυ;

Ήρθε η στιγμή για να απαντηθεί ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα εδώ και χρόνια.

Article featured image
Article featured image

Οκ, μπορεί να μην απασχολεί την ανθρωπότητα εδώ και χρόνια, μπορεί να μην την απασχολεί και καθόλου, ωστόσο κάποιοι από εμάς ίσως αναρωτηθήκαμε σε κάποια στιγμή της ζωής μας αν είναι καλύτερα να κάνουμε ντους πριν κοιμηθούμε ή μόλις ξυπνήσουμε.

Το πρωινό ντους σε τονώνει και σε βοηθάει να ξυπνήσεις ενώ το βραδινό από την άλλη σε χαλαρώνει και σε κάνει να κοιμάσαι πιο εύκολα.

Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο;

Πρωινό Ξύπνημα

Οι πρωινοί υποστηρίζουν πως είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξυπνήσουν και να ενεργοποιηθούν. Ο καλύτερος τρόπος να σουλουπώσουν τα ανακατεμένα τους μαλλιά, να διώξουν τον ιδρώτα από τον ύπνο ή την πρωινή γυμναστική-για τους πιο αθλητικούς-, να τονώσουν το σώμα τους με άρωμα φρεσκάδας, ακόμα και να οργανώσουν αυτά που έχουν να κάνουν μέσα στη μέρα. Η ψυχολόγος και ειδική σε θέματα ύπνου Dr Jannet Kennedy αναφέρει πως «Ένα ελαφρώς δροσερό, όχι κρύο ντους, ενισχύει την εγρήγορση και τονώνει την ψυχολογία μας».

Ο Yen Reis, ιδρυτής της εταιρίας Skin Laundry υποστηρίζει πως «Το δέρμα μας δείχνει πιο υγιές όταν το πρώτο πράμα που κάνουμε το πρωί είναι να το καθαρίζουμε. Είναι σημαντικό αυτό να γίνεται πριν βγούμε στον ήλιο, στη βρομιά και στο καυσαέριο της πόλης».

Νυχτερινή χαλάρωση

Από την άλλη οι φανατικοί λάτρεις του βραδινού ντους μάχονται σθεναρά υποστηρίζοντας πως είναι ο πιο καλός και αποτελεσματικός τρόπος για να χαλαρώσεις και να σε πάρει ο ύπνος. Πλήθος ερευνών έχουν αποδείξει ότι μειώνει τα επίπεδα του άγχους και απελευθερώνει την ένταση από το σώμα και τους μυς μας.

Οι ειδικοί βέβαια επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να κάνουμε μπάνιο αμέσως πριν τον ύπνο, γιατί η θερμοκρασία μας είναι ακόμα υψηλή και δεν μας βοηθάει να αποκοιμηθούμε.

Η Dr Kennedy λέει πως «Καλό είναι να γίνεται 90 λεπτά τουλάχιστον πριν πέσουμε στο κρεβάτι, το ντους αυξάνει τεχνητά τη θερμοκρασία σώματος και επιτρέπει την ταχύτερη ψύξη κάτι που επιταχύνει τον ύπνο». Μην παρασυρθούμε όμως, η παραμονή στο μπάνιο δεν θα πρέπει να διαρκεί πολύ, γιατί υπάρχει ενδεχόμενο λόγο των ατμών και της υψηλής θερμοκρασίας να καταστραφεί η επιδερμίδα μας.

Ο δερματολόγος Dr Gary Goldenberg από τη Νέα Υόρκη συνιστά μέγιστο όριο 5 έως 10 λεπτά. Συγκεκριμένα λέει ότι «Το πολύ καυτό νερό ερεθίζει το δέρμα και αφαιρεί την λιπαρότητα κάνοντας το ξηρό και θαμπό». Με αυτόν τον τρόπο δεν σπαταλάμε πολύ νερό και ρεύμα για να το ζεστάνουμε εξοικονομώντας χρήματα και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο ο Dr Goldenberg παραδέχεται ότι αν και δεν υπάρχει λάθος ώρα για να κάνει κανείς μπάνιο, τα βρόμικα σεντόνια μπορεί να μας κάνουν να το ξανασκεφτούμε. Στη διάρκεια της νύχτας ιδρώτας και βακτήρια κολλάνε στο δέρμα μας κάνοντας την ιδέα για ένα πρωινό μπάνιο αρκετά καλή.

Προτείνει ακόμη και ταχείας χρήσης προϊόντα καθαρισμού σώματος και προσώπου, για όσους βιάζονται πολύ. Καλό θα ήταν όμως να ελέγξουμε αν είμαστε αλλεργικοί σε τέτοια παρασκευάσματα. Και Πρωί και Βράδυ; Για εκείνους που δεν έχουν ταχθεί ακόμη σε κάποιο στρατόπεδο ο Dr Goldenberg λέει «Κάνοντας 2 φορές την μέρα ντους, το σώμα και το τριχωτό της κεφαλής αισθάνονται αρκετά ωραία, αρκεί να είναι σύντομο ώστε να μην αποκτήσεις εκζέματα ή δερματίτιδα. Αν έχεις χρησιμοποιήσει τα μέσα ή έχεις πάει γυμναστήριο τότε το νυχτερινό μπάνιο επιβάλλεται. Θα διώξεις τα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ακμή και ερεθισμό».

O Heat Williams, διευθυντής μάρκετινγκ στο Μπρούκλιν κάνει ντους τουλάχιστον 2 φορές την μέρα, μια συνήθεια που ανέπτυξε από τότε που ήταν δάσκαλος σε σχολείο. « Με τόσα μικρόβια που κυκλοφορούν στα σχολεία και με το να είμαι όλη μέρα έξω, το ντους ήταν αναγκαίο» λέει. Όσο για αυτούς που δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει υπάρχει και το ντους οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Ειδικά αν ζει κανείς σε πολυκατοικία όπου η θερμοκρασία το νερού έχει διακυμάνσεις, μπορεί να επωφεληθεί και να κάνει μπάνιο σε ώρες εκτός αιχμής. Αν και τα επιχειρήματα δίνουν και παίρνουν σε αυτή την μάχη δίχως τελειωμό σημειώνεται ένα ελαφρό προβάδισμα για την ομάδα των βραδινών.

Το νυχτερινό μπάνιο αποδεικνύεται ότι έχει λίγα περισσότερα οφέλη αφού η καθημερινή μας τριβή με τον έξω κόσμο μας φέρνει σε επαφή με αρκετά μικρόβια που πρέπει να αποβάλλουμε πριν πέσουμε στο κρεβάτι.

Μπορεί ακόμη να μην έχουμε κατασταλάξει πια είναι η καταλληλότερη ώρα, ένα όμως είναι σίγουρο, χρειάζεται μέσα στη μέρα να κάνουμε μπάνιο. Μένει μόνο να επιλέξουμε το πότε.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ