Η (πολύ) θετική πλευρά του να γκρινιάζεις συνέχεια και για όλα

Αν σε κατηγορούν συνεχώς ότι είσαι «μούρμουρος» και γκρινιάρης, δείξε τους αυτό.

 


Article featured image
Article featured image

Νέα επιστημονική έρευνα απέδειξε ότι τα άτομα που γκρινιάζουν συνεχώς, για τα πάντα, έχουν μεγάλες πιθανότητες να ζήσουν πολύ περισσότερα χρόνια από τους (βολικούς) υπόλοιπους.

Η έρευνα διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, με πρωταγωνιστές φοιτητές οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα αποτελείτο από άτομα που τα έκαναν να νιώσουν θυμό και η άλλη από άτομα που ένιωθαν λύπη.  Και οι δύο ομάδες είχαν στη διάθεσή τους από 16 λεπτά, για να σκαρφιστούν μερικές καλές και δημιουργικές ιδέες.

Νικήτρια της δοκιμασίας αναδείχθηκε φυσικά η «θυμωμένη» ομάδα. Ο υπεύθυνος της μελέτης, Matthijs Bass, ανέφερε πως: Οι θυμωμένοι εθελοντές ήταν καλύτεροι στην αδόμητη σκέψη. «Ας πούμε ότι πρέπει να σκεφτείς πιθανούς τρόπους χρήσης ενός τούβλου. Κάποιος με συστηματική σκέψη θα προτείνει δέκα διαφορετικά είδη κατασκευών, ωστόσο για να εφεύρεις μια νέα χρήση (π.χ όπλο), χρειάζεται μια λιγότερο δομημένη προσέγγιση». 

«Ο θυμός ουσιαστικά προετοιμάζει το σώμα ώστε να κινητοποιήσει ορισμένους πόρους. Σου λέει ότι η κατάσταση όπου βρίσκεσαι είναι κακή και σου δίνει ώθηση για να βγεις από αυτήν».

Σύμφωνα με το BBC μάλιστα, οι γκρινιάρηδες είναι καλύτεροι διαπραγματευτές, έχουν λιγότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής, διαθέτουν πιο δυνατή μνήμη και μεγαλύτερη έφεση στις γλώσσες, ενώ επίσης κάνουν πιο σταθερές σχέσεις.

Και κάπως έτσι, ζουν περισσότερο! Όσον αφορά το κομμάτι της σταθερής σχέσης βέβαια, έχω να πω πως δεν έχουν κι άλλη επιλογή. Πόσα άτομα θα βρεθούν που θα ανεχτούν το κατσούφιασμά τους;! Τέλος, σύμφωνα με τον Joseph Forgas, το να είναι κανείς ψυχολογικά πεσμένος, αποτελεί ένδειξη ψυχικής υγείας! Όπως είπε και ο ίδιος χαρακτηριστικά στο BBC: Αρνητικές σκέψεις υποδηλώνουν πως βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση, όπου αναζητούμε πιο προσεκτική και λεπτομερή σκέψη. Από την άλλη, η θετική σκέψη έχει αποδειχθεί ότι είναι η αιτία πολλών αρνητικών συνηθειών, όπως το ποτό και η υπερκατανάλωση φαγητού. Ίσως τελικά όλη αυτή η μεμψιμοιρία που χαρακτηρίζει τους φοιτητές να μην είναι απαραίτητα κακή. Μπορεί να στοιχίζει υπομονή και νεύρα στον περίγυρό τους, αλλά χαρίζει χρονάκια στους ίδιους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ