Η Παλιά Δημοτική Αγορά της Λευκωσίας ξαναπαίρνει ζωή

Οι νέοι ένοικοι του κτηρίου έχουν φιλόδοξα σχέδια.  

 


Article featured image
Article featured image

Το Agora Project δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2018 μέσα στα πλαίσια του Pop Up Festival, μια πρωτοβουλία του Δήμου Λευκωσίας σε συνεργασία με το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας. Το Agora Project έχει σαν στόχο την ανάδειξη άδειων χώρων, «τρίτων χώρων» ή «μη χώρων» σε δημόσιους, επιζητώντας την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας. Η αλλαγή χρήσης του συγκεκριμένου χώρου δεν απέχει από τον προηγούμενο ρόλο που διατηρούσε μέχρι πρόσφατα.

Τον ιστορικό, συμβολικό και δημόσιο ρόλο του σε μια τοπική κυρίως κοινωνία που γνώρισε απότομες και ενίοτε βίαιες αλλαγές που διαφοροποίησαν την σύνθεση και την συνεκτικότητα της. Για αυτό η Παλιά Δημοτική Αγορά μετατρέπεται σε Αγορά με την έννοια της συνεύρεσης, συνύπαρξης, ανταλλαγής και ζύμωσης ιδεών, απόψεων και κουλτούρας από νέους κυρίως ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν τη σημερινή σύνθεση και δυναμική της κοινότητας.

Η εμπλοκή ατόμων της τοπικής κοινωνίας είναι έντονη και αποτελεί την ουσία και το ζητούμενο στην δημιουργία και ανάπτυξη του Agora Project. Μέσα από μια πληθώρα δράσεων και πρακτικών που αφορούν τον τομέα της Τέχνης και του Πολιτισμού, της εκμάθησης και δημόσιας συζήτησης, με χώρους και δράσεις που αφορούν την αστική και περιβαντολογική συνείδηση αλλά και προγράμματα δωρεάν εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα και διαπολιτισμικές δράσεις, το Agora Project έχει σαν στόχο την αναζωογόνηση της περιοχής και της της κοινότητας, αναπτύσσοντας καινοτόμα μοντέλα επικοινωνίας και συνεργασίας που απευθύνονται στα σύνθετα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας.

Πιστεύουμε σε μια πολυεπίπεδη ανάπτυξη για την Παλιά Λευκωσία, με σεβασμό στον χαρακτήρα, την ιστορία και τον κόσμο της, έχοντας την πεποίθηση ότι δεδομένων και των μεγάλων ανταπτυξιακών έργων που δρομολογούνται στην περιοχή ένας δημόσιος χώρος που θα φιλοξενεί και θα καταγράφει τον παλμό και τα όνειρα νέων δημιουργικών ανθρώπων είναι αναγκαίος. Αυτό καταδεικνύει και η όλο μεγαλύτερη απήχηση που έχει το Agora Project.

Στην Αγορά του χθες, του σήμερα και του αύριο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ