«Οι εκτεταμένες βροχές που αναμένονται στη Μέση Ανατολή, θα μας γλυτώσουν από τη σκόνη»

Τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα δεν πρέπει να αναμένουμε, άλλα, σοβαρά επεισόδια σκόνης.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Καταιγίδα σκόνης στο Ιράκ

 

Με αφορμή το σημερινό επεισόδιο σκόνης από τη Συρία και το Ιράκ που επηρεάζει την Κύπρο από το πρωί και θα κρατήσει έως αύριο, μιλήσαμε με το kitasweather για να μάθουμε κατά πόσο πρέπει να αναμένουμε αντίστοιχα επεισόδια σκόνης στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο, το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναμένεται να δώσει εκτεταμένες βροχές με πολύ μεγάλες ποσότητες, οι οποίες θα ξεπερνούν κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή. Αυτή η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα να μειώσει τις πιθανότητες για σοβαρά επεισόδια σκόνης στο άμεσο μέλλον από τις εκεί περιοχές.

Το σημερινό επεισόδιο προέκυψε, όπως αναφέρει, λόγω του αποκομμένου χαμηλού στη μέση τροπόσφαιρα μεταξύ Κύπρου-Συρίας το οποίο σε συνδυασμό με βαρομετρικό χαμηλό στη Μέση Ανατολή και υψηλότερες πιέσεις βορειότερα, ευνόησαν ένα ενισχυμένο ανατολικό ρεύμα αέρα από τη Μέση Ανατολή προς την περιοχή μας.

Το ανατολικό ρεύμα αέρα θα είναι ενισχυμένο τόσο στην επιφάνεια όσο και στα χαμηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας, ευνοώντας τη μεταφορά πυκνής σκόνης από Συρία και Ιράκ σε παχύ στρώμα της χαμηλότερης τροπόσφαιρας προς την περιοχή μας. Την ίδια ώρα, η θερμοκρασία σημειώνει σταδιακή αισθητή πτώση ενώ οι πιθανότητες για βροχές αυξάνονται αύριο Κυριακή.

 

Αναλυτική η πρόγνωση του kitasweather.com

Σήμερα Σάββατο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές, υψηλές νεφώσεις. Σταδιακά αναμένεται να αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας πυκνή σκόνη από Συρία-Ιράκ, αρχικά από τα ανατολικά. Τα επίπεδα σκόνης αναμένεται να κυμαίνονται από υψηλά έως πολύ υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά, μέχρι πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από κοντά στα κανονικά έως ελαφρώς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως στους 26 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 22 έως 24 στα ανατολικά και βόρεια παράλια, 25-26 στα υπόλοιπα παράλια και στους 13 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με πυκνή σκόνη. Τα επίπεδα σκόνης αναμένεται να κυμαίνονται από υψηλά έως πολύ υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως ανατολικοί έως βορειοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά έως ισχυροί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 15 έως 17 στα παράλια και 8 στη Χιονίστρα.

Αύριο Κυριακή ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος, με πυκνή σκόνη. Κυρίως το απόγευμα, ενδέχεται να εκδηλωθούν μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά. Αργά το απόγευμα, καταιγίδες που θα βρίσκονται στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά και νοτιοανατολικά του νησιού, ενδέχεται να επεκτείνονται προς το νησί και να επηρεάσουν κάποια νότια και ανατολικά τμήματα του νησιού. Τα επίπεδα σκόνης αναμένεται να κυμαίνονται από υψηλά έως πολύ υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά μέχρι πολύ ισχυροί 6 μποφόρ, με ριπές μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται λίγο πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως στους 23-24 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 20 έως 22 στα ανατολικά παράλια, 24-26 στα υπόλοιπα παράλια και στους 11 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ, καταιγίδες που θα βρίσκονται στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά του νησιού, αναμένεται να επεκτείνονται προς το νησί επηρεάζοντας τοπικά κυρίως το νοτιοανατολικό μισό του νησιού. Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας στα ανατολικά-νοτιοανατολικά παράλια, θα είναι ισχυρή και παρατεταμένη. Στην ατμόσφαιρα θα συνεχίσει να αιωρείται πυκνή σκόνη.

Την ερχόμενη εβδομάδα, παροδικά αυξημένες νεφώσεις ενδέχεται να δίνουν τοπικές βροχές/καταιγίδες κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και πιθανόν κάποιες μέρες πιο τοπικά και σε άλλες περιοχές, κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες. Η σκόνη παραμένει στην περιοχή μας μέχρι την Τρίτη. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή άνοδο σε σχέση με την Κυριακή, αλλά θα κυμαίνεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ