Φεστιβάλ Ξαρκής 2018: Τρίτη ετήσια Έκθεση και Fun-Raiser

Η τρίτη ετήσια έκθεση του Φεστιβάλ Ξαρκής θα περιλαμβάνει πειράματα, διαδικασίες και αποτελέσματα από το Φεστιβάλ Ξαρκής 2018 και το σχετικό πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Έμμα Λουίζ Χαραλάμπους

 

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει εργαστήρι κίνησης και συζήτηση για το τελευταίο Φεστιβάλ Ξαρκης στις 21 του Δεκέμβρη. Θα ολοκληρωθεί στις 22 του Δεκέμβρη με το Fun-raiser*, το οποίο θα περιλαμβάνει ζωντανές παραστάσεις, μουσική και DJ set.

Αυτή είναι μια αυτοοργανωμένη εκδήλωση η οποία δημιουργήθηκε για να γιορτάσει το κάθε Φεστιβάλ Ξαρκής και τα προγράμματα φιλοξενίας του. Αποτελεί μια ευκαιρία για να ξανα μαζευτούμε και να συζητήσουμε μερικά από τα έργα που παρήχθησαν απο τους συμμετέχοντες, συνεργάτες και μέλη της ομάδας μας.

Ευχαριστούμε το Point Centre for Contemporary Art στη Λευκωσία που μας δίνει στέγη αυτό τον Δεκέμβρη.

Fun-raiser*: Αυτή η εκδήλωση θα περιλαμβάνει “fundraiser” με την ποτά και φαγητά που θα τίθενται προς πώληση στις 22 του Δεκέμβρη. Τα έσοδα που θα μαζευτούν θα υποστηρίξουν οικονομικά το επόμενο Φεστιβάλ Ξαρκής. Μπορείτε επίσης να κάνετε δωρεά εδώ: http://bit.ly/2zsecdz

 



Στο Σκαρπάρικο Εύα Κοραή + Ελεάνα Αλεξάνδρου byeway productions

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το Ξαρκής είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός με βάση την Κύπρο ο οποίος ασχολείται με κοινωνικά εφαρμοσμένες δημιουργικές πρακτικές. Το Φεστιβάλ μας και το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών είναι μια διεθνή, νομαδική διοργάνωση που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο σε ένα χωριό της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, άτομα από διάφορα καλλιτεχνικά υπόβαθρα καλούνται να δημιουργήσουν έργα επί τόπου και να “εμπλέξουν” την τοπική κοινότητα. Το Φεστιβάλ Ξαρκής 2018 και το πρόγραμμα φιλοξενίας φιλοξενήθηκε στο χωριό Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού και εμπνεύστηκε απο τις θεματικές της “bottom up κληρονομιάς”, της συμβίωσης + του υβριδισμού.





Στο Σκαρπάρικο Εύα Κοραή + Ελεάνα Αλεξάνδρου byeway productions



 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

21 Δεκεμβρίου | 19:00 - 22:00

Εργαστήρι χορού με την Anastasia MCcammon

+ ανοιχτή συζήτηση για το Φεστιβάλ Ξαρκής 2018 με την ομάδα Ξαρκής

 

21-22 Δεκεμβρίου | 11:00 - 17:00

Έκθεση με πειράματα, διαδικασίες + αποτελέσματα

του Φεστιβάλ Ξαρκής 2018

 

22 Δεκεμβρίου | Fun-raiser

19:00 | Deep love ξενάγηση με την Κοραλλία Στεργίδη

20:00 | Zωντανές μουσικές παραστάσεις με την Σόφη Φετοκάκη & τον Βασίλη Φιλίππου

22:00 - αργά | DJ Kraouuuu

 

*Fun-raiser: 3 ευρώ είσοδος + 1 σφηνάκι ζιβανίας.

Θα έχουμε φαγητά και ποτά προς πώληση στις 22 του Δεκέμβρη. Τα έσοδα που θα μαζευτούν θα υποστηρίξουν οικονομικά την επόμενη μας εκδήλωση.

 

ΕΚΘΕΣΗ

Με διαδικασίες και αποτελέσματα από τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων:

 

Αναθεωρώντας το τοπίο (ΚΥΠ)

Νίκο Φιλίππου

 

Φυσική & ανθρώπινη παραμόρφωση* (IT)

Sara Ortolani

 

Το Σκριπτόριο των ακατανόητων πληροφοριών:

Τα βιβλία ως έργα τέχνης (ΚΥΠ)

 

Τοποποίηση: Εργαστήριο ποίησης για τη

δημιουργία του χώρου (ΚΥΠ)



 

ΕΙΚΟΝΕΣ / ΒΙΝΤΕΟ απο:

 

Χαρτογραφώντας το Κοιλάνι* (ΚΥΠ, ΗΒ)

Νάσια Παπαβασιλείου

 

Φυσική & ανθρώπινη παραμόρφωση* (IT)

Sara Ortolani

 

 

ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ απο:

 

«Oικο-λόγος» - εμπειρία και κατανόηση του

ηχοτοπίου από ό,τι μας περιβάλλει* (ΚΥΠ)

 

Κύκλοι Τραγουδιού* (ΚΥΠ, ΗΒ)

Σόφη Φετοκάκη

 

Disturbia* (MEΞ) Enrique Mendoza

 

 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ απο:

 

«Η πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου»* (ΚΥΠ)

Δήμητρα Καλλίτση

 

Musicorum – Bamboo Mustard* (ΗΒ)

 


  • Περισσότερο υλικό από τους υπόλοιπους συντελεστές του Φεστιβάλ, όπως αναφέρονται σε αυτό το πρόγραμμα: http://bit.ly/2CgH3Dw

 

 

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

Είμαι πολύ ευγνώμων στην ομάδα του Ξαρκής για τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων καθ 'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών. Σε σύγκριση με άλλα προγράμματα, αυτή η προσέγγιση μας βοήθησε πραγματικά, όχι μόνο για να γνωριστούμε, αλλά και για να γνωρίσουμε το χωριό και τη ζωή στο Κοιλάνι. Με παρόμοιο τρόπο, κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του Φεστιβάλ υπήρχε πάντα μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, διασκορπισμένη σε ολόκληρο το χωριό. Σε πιο προσωπικό επίπεδο και χάρη στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών, ανακάλυψα πόσο σημαντική είναι η φωτογραφική πρακτική για την καλλιτεχνική μου διαδικασία και πόσο σημαντικό είναι για μένα να επικοινωνούν οι εικόνες με τις εικονογραφήσεις.

Απο την Sara Ortolani

--

 

Για μένα το Ξαρκής ήταν ένας τρόπος να ανακαλύψουμε πώς η τέχνη και η ζωή μπορούν να παντρευτούν με ένα ειλικρινές, ανθρώπινο τρόπο. Το Ξαρκής έχει έναν μοναδικό τρόπο να εισαγάγει τον κυπριακό πολιτισμό, να συγκεντρώνει ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου μαζί και να τους κάνει μέρος της κοινωνίας τους χωρίς αποκλεισμούς. Η εβδομάδα δημιουργίας στο Κοιλάνι μου επέτρεψε να εξερευνήσω και να δουλέψω με κοινωνικές δομές της δικής μου κουλτούρας τις οποίες δεν είχα υπόψιν από προηγουμένως. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου ανακάλυψα έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας της τέχνης μου, η οποία περιλαμβάνει χωρικές παρεμβάσεις και βίντεο εκτός από περφόρμανς, που είναι συνήθως το κύριο μέσο μου, κάτι που σίγουρα θα συνεχίσω.

Απο την Νάσια Παπαβασιλείου

--

 

Μου άρεσε πραγματικά αυτή η συγκέντρωση και η δικτύωση με ένα τόσο ποικίλο φάσμα καλλιτεχνών από διαφορετικά δημιουργικά υπόβαθρα. Είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ανταλλαγές και ήταν μια υπέροχη εμπειρία στην Κύπρο, γνωρίζοντας τον πολιτισμό και την ατμόσφαιρα του κυπριακού τοπίου, του πολιτισμού και του λαού. Είχα την ευκαιρία να διευρύνω την εμπειρία μου σε σχέση με την καλλιτεχνική σκηνή με συντελεστές από όλο τον κόσμο που ήταν παρόντες στο Ξαρκής, αλλά και να γνωρίσω πραγματικά την Κύπρο!

Απο την Μy Johannsonn

--

 

Η προϋπόθεση του εργαστηρίου να εξετάσει την προφορική ιστορία των παραδοσιακών τραγουδιών, έδωσε μια ενδιαφέρουσα εικόνα για την τοπική κοινότητα και τις εμπειρίες τους στο παρελθόν. Η ποικιλία τραγουδιών μου προσέφερε, ως συμμετέχοντα, την ευκαιρία να μάθω και να κατανοώ τις δικές μου παραδόσεις και να εξερευνώ περαιτέρω την κυπριακή κληρονομιά και ταυτότητα. Ένιωσα ενδυνάμωση με τις συνδυασμένες πτυχές του κοινοτικού τραγουδιού και την ενθάρρυνση της Σόφης, καθώς και των άλλων συμμετεχόντων, για να εκφραστώ μέσα από το τραγούδι. Ήταν γενικά μια πολύ θετική και χαρούμενη εμπειρία.

 

Απο τον Γεώργιο Κύρου (συμμετέχοντας στο εργαστήρι Κύκλους Τραγουδιών, με τη Σόφη Φετοκάκη)

--

 

Μια εντατική εβδομάδα πειραματισμού, έρευνας και δημιουργίας, εκθέτοντας τον εαυτό μας στα ερεθίσματα που παρέχονται από το τοπικό περιβάλλον, την κοινότητα, τους κατοίκους, καλλιτέχνες, μουσικούς και τη δημιουργική ομάδα του Ξαρκής. Η κοινή διαβίωση, το φαγοπότι, η εργασία και η συλλογική δημιουργία, μας επέτρεψαν να οικοδομήσουμε γρήγορα τη δική μας μικρή κοινότητα και να λάβουμε επιρροές, να ανταλλάξουμε ιδέες και να δημιουργήσουμε συνεργασίες. Ο χώρος της κουζίνας  αποτελούσε ένα κοινό χώρο συνάντησης και ένα ‘εκκολαπτήριο’ (incubator) για να εξερευνήσουμε και να δοκιμάσουμε ιδέες με όλα τα είδη της αυτοσχέδιας τέχνης, χορού και μουσικών παραστάσεων, μικρών πειραματικών συναυλιών, συζητήσεων και πάρτι που υλοποιούνταν τα βράδια. Το αποκορύφωμα αυτών των προσπαθειών ήταν το Σαββατοκύριακο του Φεστιβάλ, όπου το έργο παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό με τη μορφή εργαστηρίων, καλλιτεχνικών και μουσικών παραστάσεων και πειραματικού «ζιαφεθκιού». Σε σχέση με τη φύση και το περιβάλλον, την περιορισμένη πρόσβαση στο Internet, τα νόστιμα σπιτικά φαγητά, το μονοπάτι της φύσης, το τοπικό κρασί, τις ζεστές μέρες και τις δροσερές νύχτες στα βουνά του Κοιλανίου, το Ξαρκής ακολουθεί μια κουλτούρα όπου το πνεύμα και το μυαλό έρχονται σε αρμονία.

Από τη Δήμητρα Καλλίτση

--

 

Το Ξαρκής για μένα σαν καλλιτέχνη ήταν μια πολλά γεμάτη εμπειρία με τους ηχητικούς περιπάτους τζιαι την σύνθεση που δημιουργήθηκε μέσα που τους ήχους του χωρκού τζιαι με την συναυλία τζιαι το ζιαφέττιν που εκάμαμε! Ένιωσα πραγματικά μιαν μεγάλη αγάπη που ούλλους τους συμμετέχοντες τζιαι τους χωρκανούς!

 

“ Η τέγνη εν το όπλον μας που όμως εν σκοτώννει,

μα ούλλους μιάλους τζιαι μιτσιούς, πολιτιτζιούς τζιαι χωρικούς

με τέγνην μας ενώννει

 

Το σύμπαν που’ν το σπίτι μας ΞΑΡΚΗΣ να εγεννιέτουν,

εν θα’ σιεν δείγμαν που καμόν, μόνο μ’ αγάπη ζωντανόν

για πάντα’εννα κραθκιέτουν "

 

Βασίλης Φιλίππου

---

 

«Το βιβλίο των ακατανόητων πληροφοριών» - το εργαστήριο τέχνης των βιβλίων που διοργάνωσα και εισηγήθηκα στο Φεστιβάλ Ξαρκής 2018 - ήταν μια ευκαιρία για τους καλλιτέχνες, τους σχεδιαστές, τους ποιητές και τους μουσικούς να συγκεντρωθούν και να συζητήσουν μεσαιωνικά χειρόγραφα, γραπτά, ποίηση και Intermedia. Μετά τη συζήτηση, οι συμμετέχοντες ασχολούνταν με το υλικό και την συλλογή βιβλίων που ήταν διαθέσιμα στο χώρο, δημιουργώντας σόλο ή κομμάτια συνεργασίας που κυμαίνονταν από αλλαγμένα φυλλάδια, κύλινδρους, τέχνη αλληλογραφίας, τέχνη γραφομηχανής και μουσικά αποτελέσματα γραφικών. Αυτή η δράση έδωσε έναυσμα σε ιδέες για περαιτέρω πειραματισμούς αλλά και για μελλοντικές συνεργασίες.

 

Με τον Λοίζο Ολύμπιο

 

---

 

Σελίδα εκδήλωσης

https://www.facebook.com/events/2183025418383596/

 

Σελίδα Φεστιβάλ Ξαρκής

Facebook: http://bit.ly/2PJAhd9

Instagram: https://www.instagram.com/xarkisfestival/



Ιστοσελίδα: http://xarkis.org/

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ