14 μεγάλα παιδιά θυμούνται πώς αντέδρασαν όταν έμαθαν ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης

Η πιο τραυματική εμπειρία των παιδικών μας χρόνων… ξυπνάει ξανά.

 


Article featured image
Article featured image

Για τους περισσότερους από εμάς, έχει χαραχθεί βαθιά στη μνήμη μας ως ένα ανεξίτηλο παιδικό τραύμα που θα μας στοιχειώνει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ήμασταν νέοι, άπειροι γεμάτοι όνειρα και ελπίδες πως κάθε χρόνο τέτοια εποχής, ένας ευτραφής κυριούλης στα κόκκινα θα κατέβαινε από την καμινάδα του σπιτιού μας και θα μας γέμιζε δώρα, τα δώρα που είχαμε ζητήσει και περιμέναμε με αγωνία.

Και κάθε χρόνο πιστός στο ραντεβού του ερχόταν και μας έφερνε αυτά που ζητούσαμε κι εμείς παρόλο που δεν τον ξέραμε, παρόλο που ποτέ δεν τον προλαβαίναμε, τον αγαπούσαμε όσο κανέναν άλλον.

Μέχρι που ήρθε εκείνη η αποφράδα ημέρα που κάποιος κακοπροαίρετος, συνήθως μεγαλύτερος αδελφός ή ξάδελφος, μας αποκάλυψε την αλήθεια ή την ανακαλύψαμε εμείς τυχαία και όλο μας το σύμπαν γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος και όλοι βιώσαμε μια σκληρή πρόωρη ενηλικίωση.

Λίγες, μόλις, μέρες πριν την άφιξη του Άγιου Βασίλη 2018 ζητήσαμε από διάφορες πληγωμένες ψυχές, να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τη στιγμή της αποκάλυψης και να μας περιγράψουν πώς ένιωσαν όταν έμαθαν πως δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης.



 

Ήμουν πάνω κάτω 9 χρονών όταν ανακάλυψα ότι δεν υπάρχει. Ετοιμαζόμασταν για οικογενειακή έξοδο το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, όταν επέστρεψα στο δωμάτιο μου για να πάρω κάτι. Τότε το είδα. Το δώρο μου ήταν εκεί, τοποθετημένο από τους γονείς μου. Μου ήρθε κεραμίδα. Ένιωσα απογοήτευση και λύπη γιατί ένα «μαγικό» κεφάλαιο των Χριστουγέννων έκλεισε με τον πιο άδοξο τρόπο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθε χρόνο δεν θα περιμένω με ανυπομονησία τον Άη Βασίλη της οικογένειας να βάλει τα δώρα κάτω από το δέντρο!

Νάταλη, 25 ετών

 

Αποτέλεσμα εικόνας για kids christmas tree santa claus gif

 

Νομίζω ήμουν 6-7 χρονών όταν έμαθα την αλήθεια για τον Αη Βασίλη. Όχι επειδή μου το είπε κάποιος, αλλά επειδή ρώτησα τον πατέρα μου τι ώρα θα έρθει ο Άγιος να μας φέρει δώρα και εκείνος «τα πήρε» κανονικά κι άρχισε να φωνάζει. Τόσα χρόνια μετά και θυμάμαι ακριβώς τι μου είπε: «Πώς γίνεται να πιστεύεις στον Αη Βασίλη; Καλά, είσαι βλάκας; Πιστεύεις πραγματικά ότι κάπου υπάρχει ένας γέρος με γενειάδα που παρακολουθεί συνέχεια την κάθε σου πράξη; Και που θα σε ανταμείψει εάν είσαι καλός και θα σε τιμωρήσει εάν είσαι κακός; Πως γίνεται να πιστεύεις τέτοια πράγματα; Από πού παίρνεις τέτοιες ιδέες; Τελοσπάντων, ντύσου να πάμε εκκλησία και τα λέμε μετά».

Κωνσταντίνος, 32 ετών

 

Ήμουν 11 ετών, λίγο καιρό πριν πάω γυμνάσιο δηλαδή και η μαμά μου αποφάσισε πως ήταν η κατάλληλη περίοδος να μου το αποκαλύψει για να μην πάω γυμνάσιο και να μην ξέρω την αλήθεια. Περπατούσαμε στο δρόμο όταν ξαφνικά σταματάμε έξω από ένα κρεοπωλείο και μου λέει την αλήθεια. Άρχισα να κλαίω γοερά γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω ούτε ότι δεν υπάρχει ούτε ότι τόσο καιρό οι γονείς μου, μου έλεγαν ψέματα.

Ράνια, 28 ετών

 





ΑΡΘΡΟ: Είναι καλό τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη;





 

Πρέπει να ήμουν κοντά 10 χρονών, όταν ο μεγαλύτερος αδελφός μου φρόντιζε με κάθε ευκαιρία να μου λέει ότι δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης και ότι είναι ψέμα. Μέχρι που τον πίστεψα. Αρχικά θυμάμαι ότι θύμωσα πολύ μαζί του και ύστερα έβαλα τα κλάματα.

Γιάννα, 27 ετών

 

Τι εννοείς δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης;;

Αντωνία, 28 ετών

 

Ήταν μια δύσκολη στιγμή, δεν θυμάμαι ακριβώς σε ποια ηλικία το ανακάλυψα, το είχα όμως υποψιαστεί μεγαλώνοντας δίπλα από έναν θείο που ντυνόταν τις γιορτές Άης Βασίλης και μοίραζε δώρα σε διάφορες εκδηλώσεις. Αν κι εγώ ήθελα να πιστεύω πως ήμουν το ξωτικό του, σιγά σιγά αποδέχτηκα το γεγονός πως ο θείος μου δεν ήταν στα κρυφά ο Άγιος Βασίλης και προτίμησα να το παίζω πιο «έξυπνη» και συνειδητοποιημένη από τα υπόλοιπα παιδιά, αν και μέσα μου ήθελα να μπορούσα να συνεχίσω να ονειρεύομαι πως είναι αληθινός!

Δήμητρα, 29 ετών

 

Αποτέλεσμα εικόνας για kids christmas tree santa claus gif





Ήμουν περίπου 10 χρονών όταν με τη «βοήθεια» των μεγαλύτερων αδελφών μου έμαθα την αλήθεια. Μου το πέταγαν συχνά σαν αστείο, ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης και ότι τα δώρα έρχονται από τη μαμά και τον μπαμπά, αλλά δεν απαντούσα ποτέ. Εκείνη τη φορά μου είπαν ευθέως ότι τα δώρα τα κρύβουν στο αυτοκίνητο έτσι όταν γύρισαν οι γονείς μου, πήγα να το διαπιστώσω και ανακάλυψα την αλήθεια. Απογοητευμένη, λοιπόν, που επιβεβαίωσα την αλήθεια, πήγα στο δωμάτιό μου και κοίταζα το ταβάνι σκεφτική. Δεν ένιωσα τόσο μεγάλη θλίψη, ούτε ιδιαίτερη στεναχώρια γιατί νομίζω μέσα μου το ήξερα.

Χριστιάνα, 25 ετών

 

Eν υπάρχει!!!!!????? Περιπαίζεις με έννεν;

Γιάννης, 35 ετών

 

Νομίζω πως ποτέ δεν πίστευα στον Άγιο Βασίλη, τουλάχιστον από την ηλικία που θυμάμαι τον εαυτό μου, δηλαδή από το νηπιαγωγείο και μετά. Ωστόσο, κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς που φεύγαμε από το σπίτι για να πάμε σε κάποια θεία μου για να γιορτάσουμε την έλευση της νέας χρονιάς, βάζαμε τα παπούτσια μας κάτω από το δέντρο και όταν επιστρέφαμε, ο Άγιος Βασίλης μας είχε βάλει μέσα χρήματα. Δεν θυμάμαι πολύ καθαρά αν πίστευα στον Άγιο Βασίλη, επειδή ήμουν μικρή ή αν ήθελα να πιστέψω επειδή θα μου έφερνε χρήματα! Πάντως όσο μεγαλώνω, μεγαλώνει και η επιθυμία μου να είναι αληθινός ο Άγιος Βασίλης. Θα ήθελα πάρα πολύ να υπάρχει κάποιος ο οποίος θα μου φέρνει όλα όσα θέλω, χωρίς να πρέπει να τα αγοράζω από μόνη μου!

Στέλλα, 25 ετών

 

Βασικά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, το έπαιζα επαναστάτρια. Ότι ήξερα πως δεν υπήρχε και δεν με ένοιαζε κιόλας.

Μαρία 30 ετών

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι. Δεν θυμάμαι ούτε καν αν πίστευα ότι υπάρχει. Νομίζω ότι ήταν ένα process που ήρθε πολύ φυσιολογικά, δεν ήταν μπαμ και κάτω, τύπου μου το είπε κάποιος κι έπαθα σοκ!

Κούλλα, 31 ετών

 

Σχετική εικόνα



Δεν θυμάμαι και πολλά γιατί ήμουν σε αρκετά μικρή ηλικία - βλέπεις οι «κακές» παρέες στο δημοτικό δεν με άφησαν να ζήσω και πολύ αυτή τη ψευδαίσθηση. Θυμάμαι πάντως πως γκρεμίστηκε όλος μου ο κόσμος, στεναχωρήθηκα πολύ και ήμουν πολύ θυμωμένη με τους γονείς μου που με κοροϊδεύαν για τόσο καιρό. Από την άλλη βέβαια, αφού το ξανασκέφτηκα καλύτερα, ένιωθα πως μπήκα στο κλαμπ των «μεγάλων» αφού πλέον ήξερα την αλήθεια και λυπόμουν όλους αυτούς που ζούσαν στην άγνοια. Εννοείται πως «έριχνα τις σπόντες μου» σε αυτούς που δεν ήξεραν, απλά για να παίξω την έξυπνη.

Νικολέττα, 26 ετών

 

Νομίζω δεν θυμάμαι ποτέ τον εαυτό μου να πιστεύει στον εν λόγω Άγιο!

Άντρια, 28 ετών

 

Ποιος σας είπε ότι δεν υπάρχει; Εμένα με βολεύει πάντως να τον διατηρώ ζωντανό για να παίρνω τα δώρα μου κάθε χρόνο.

Ιωάννα, 27 ετών


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ