Μετά την «Πηνελόπη» έρχεται η «Γαία» και φέρνει ακραία καιρικά φαινόμενα

Ένας πολλά υποσχόμενος Δεκέμβριος.

 


Article featured image
Article featured image

Όπως όλα δείχνουν, «Πηνελόπη», ο οποίος άφησε ικανοποιητικές βροχές, έρχεται το χαμηλό βαρομετρικό Γαία. 

Το νέο, πιο υποσχόμενο βαρομετρικό χαμηλό με την ονομασία Γαία*, αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή μας από απόψε μέχρι και την Παρασκευή, σύμφωνα με το kitasweather.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκληθεί πανικός, απλώς συστήνουμε να είστε καλά ενημερωμένοι για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στις περιοχές σας, τόσο μέσα από τις συχνές προγνώσεις», σημειώνει το kitasweather.com. 



Βαρομετρικό χαμηλό από τα παράλια της Ισπανίας που διέσχισε τη Μεσόγειο θάλασσα και τώρα βρίσκεται δυτικά της Κύπρου εξασθενημένο, αναμένεται να ενισχυθεί (Κυκλογένεση) τις επόμενες ώρες, αφού δέχεται υποστήριξη από τη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα. Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα παραμείνει στην περιοχή μας μέχρι την Παρασκευή, αλλά μέσα σε αυτό το διάστημα αναμένεται να εξασθενεί και να ενισχύεται και πάλι, αφού θα δέχεται εκ νέου υποστήριξη από τη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα.

Λόγω της μεγάλης διάρκειας αλλά και των συχνών μεταβολών της έντασης αλλά και της πολύ αργής κίνησης της ΓΑIΑΣ, οι προγνώσεις πέραν ενός 24ωρου θα είναι πολύ δύσκολες και πολύ πιθανό να παρατηρούνται συχνές μικροαλλαγές, τόσο στο χρόνο όσο και στις ποσότητες υετού από αυτό το σύστημα, αλλά και στο ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο και ποιες ώρες. Από απόψε μέχρι την Παρασκευή, αναμένονται βροχές και καταιγίδες ανά περιόδους όπου στο σύνολό τους θα δώσουν αρκετές βροχές σε όλο το νησί και η βροχόπτωση του Δεκεμβρίου, από το 0% που βρίσκεται σήμερα, αναμένουμε να κυμανθεί γύρω στο 35-45% της κανονικής για το μήνα.

 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα Δευτέρα, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος, κυρίως από μέσες και υψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα νότια παράλια μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται περίπου 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 21 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 20 έως 22 στα ανατολικά και βόρεια παράλια, 22 έως 24 στα δυτικά και νότια παράλια και στους 9 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές/καταιγίδες, αρχικά από τα δυτικά – νοτιοδυτικά. Μέχρι τις αυγινές με πρώτες πρωινές ώρες, θα πρέπει να έχουν επηρεαστεί οι πλείστες ή όλες οι περιοχές από -έστω και λίγες- βροχές. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, με ριπαίους ανέμους και χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως ανατολικοί έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και σε περιοχές καταιγίδων μέχρι ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που πιθανόν να φτάνουν τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, 14 έως 15 στα παράλια και στους 4 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο Τρίτη, ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές θα είναι πιο συχνές, έντονες και μεγαλύτερης διάρκειας στο δυτικό/νοτιοδυτικό μισό του νησιού. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, με ριπαίους ανέμους και μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και σε περιοχές καταιγίδων μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ, με ριπές που πιθανόν να φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 19 έως 21 στα παράλια και στους 5 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ συνεχίζει ο άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές θα είναι πιο συχνές, έντονες και μεγαλύτερης διάρκειας στο δυτικό/νοτιοδυτικό μισό του νησιού. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, με ριπαίους ανέμους και μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και σε περιοχές καταιγίδων μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ, με ριπές που πιθανόν να φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, 12 έως 14 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή συνεχίζει ο άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση.



*Το όνομα ΓΑΙΑ το έχει πάρει μετά από ψηφοφορία από την ομάδα των Καιροφίλων Κύπρου, αφού κρίθηκε αναγκαίο λόγω των έντονων και -πιθανόν- ακραίων φαινομένων που αναμένονται, αλλά και της μεγάλης διάρκειας που θα έχει.

 

H πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Βαροµετρικό χαµηλό αναµένεται να επηρεάζει σταδιακά την περιοχή. Το απόγευµα ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και στην ατµόσφαιρα θα παρατηρείται παροδικά αραιή σκόνη.

Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, µέτριοι 4 αλλά στα προσήνεµα µέχρι ισχυροί 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη στα δυτικά παράλια αλλά στα υπόλοιπα παράλια θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη. Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασµένος και σταδιακά αναµένονται τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, µέτριοι 4 µποφόρ αλλά παροδικά στα προσήνεµα παράλια, θα πνέουν µέχρι ισχυροί 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη αλλά στα ανατολικά θα καταστεί ταραγµένη.

Η θερµοκρασία θα πέσει στους 12 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 17 στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 15 στα υπόλοιπα παράλια και στους 7 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα αναµένονται τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά κυρίως νοτιοανατολικοί, µέτριοι 4 µποφόρ για να καταστούν σταδιακά κυρίως νοτιοδυτικοί, µέτριοι 4 αλλά παροδικά στα προσήνεµα, µέχρι ισχυροί 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 16 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 18 στα παράλια και στους 8 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τετάρτη και την Πέµπτη ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος και αναµένονται τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος µε µεµονωµένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόµενο καταιγίδας.

Η θερµοκρασία θα κυµανθεί στα ίδια επίπεδα τα οποία είναι λίγο κάτω από τους κλιµατικούς µέσους όρους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ