Επίσημη ανακοίνωση από την εταιρία John & Pascalis σε σχέση με το χαλούμι

Σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα, η εταιρεία John & Paschalis διευκρινίζει μέσω Αανακοίνωσης Τύπου:

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Emma Calvert / flickr

 

Η John & Pascalis, ιδιοκτησίας δεύτερης γενιάς Κυπρίων του Ηνωμένου Βασιλείου, διακινεί τις μεγαλύτερες ποσότητες κυπριακού χαλουμιού παγκοσμίως ενώ εισάγει και εμπορεύεται από το 1952 παραδοσιακό χαλούμι από την Κύπρο στη Μεγάλη Βρετανία. Η John & Pascalis εμπορεύεται αποκλειστικά χαλούμι που παράγεται στην Κύπρο και τα προϊόντα της είναι πάντοτε ελεγμένα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Η εταιρεία έχει συντελέσει καθοριστικά στη διάδοση του συγκεκριμένου κυπριακού προϊόντος στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας ώστε σήμερα το χαλούμι να βρίσκεται ανάμεσα στα 10 ευπώλητα τυριά του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη δυναμική του να αυξάνεται.

Η κυπριακή κυβέρνηση προσπάθησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα, για να εγγράψει το χαλούμι ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με προδιαγραφές που αυτή θεωρούσε ορθές χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος ή απαίτηση από τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τέτοια προδιαγραφή.

Ο Διευθυντής Πωλήσεων της John & Pascalis, Πήτερ Ιωαννίδης, επισκέφτηκε δυο φορές την Κύπρο, συμμετείχε σε συνέδρια και έδωσε συνεντεύξεις στον Τύπο. Επίσης, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, εξηγώντας του ότι οι ενέργειες αυτές δεν ήταν προς όφελος ούτε της εμπορίας του χαλουμιού, ούτε των κυπριακών εξαγωγών.

Παρά τις προσπάθειες για ενημέρωση σχετικά με τα πραγματικά δεδομένα των αγορών, η εταιρεία εκτέθηκε από τις ενέργειες του κράτους. Μέσα από αποφάσεις και δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων αφηνόταν να εννοηθεί ότι η εταιρεία εξαπατούσε τους καταναλωτές, ενώ οι συκοφαντικές αναφορές του προηγούμενου Υπουργού Γεωργίας περί «χαλλουμιών μαϊμού» προκάλεσαν οικονομική ζημιά και αρνητικές εντυπώσεις στους πελάτες της John & Paschalis (στους οποίους συγκαταλέγονται και μερικές από τις μεγαλύτερες υπεραγορές του Ηνωμένου Βασιλείου) υποχρεώνοντας την εταιρεία να προχωρήσει σε αιτήσεις ακύρωσης των εμπορικών σημάτων του χαλουμιού για αποκατάσταση της αλήθειας.

Η εταιρεία μετά την ακύρωση του Εμπορικού σήματος «χαλούμι» στο Η.Β βάσει της δικαστικής διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Η.Β και μετά από παράκληση λειτουργών του Υπουργείου Εμπορίου για να διερευνηθεί η πιθανότητα συμβιβασμού για απόσυρση των υποθέσεων ακύρωσης απέστειλε επιστολή στους Υπουργούς Γεωργίας και Εμπορίου για συνάντηση. Οι επιστολές της John & Paschalis, δεν είχαν καμία ανταπόκριση.

Η John & Paschalis, τονίζει την ετοιμότητά της να αποσύρει τις εν λόγω αιτήσεις, εφόσον το Υπουργείο αποδεχθεί για πρώτη φορά εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τροποποίηση των αντιαναπτυξιακών και λανθασμένων κανονισμών των εμπορικών σημάτων και των προδιαγραφών που περιέχονται στον φάκελο κατοχύρωσης που κατατέθηκε στην Ε.Ε αναφορικά με την παραγωγή του χαλουμιού, ώστε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς και η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής χαλλουμιού με γάλα που δεν θερμαίνεται στους 65° ή δεν είναι παστεριωμένο, ποσοστά γάλακτος, σχήμα, μέθοδος παραγωγής κλπ.

Πρόθεση της εταιρείας είναι οι προδιαγραφές για το χαλούμι να συμπεριλαμβάνουν όλα τα είδη χαλουμιού που παράγονται στην Κύπρο ώστε να διευκολύνονται οι κύπριοι παραγωγοί για να εξάγουν και να εμπορεύονται διεθνώς το προϊόν. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται και η κυπριακότητα του προϊόντος και κατά συνέπεια ενισχύονται οι εξαγωγές χαλουμιού από την Κύπρο που σήμερα πλησιάζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Με την κίνησή της, η John & Pascalis διευκολύνει αντί να περιορίζει τις εξαγωγές της Κύπρου σε χαλούμι καθώς η ζήτηση αυξάνεται. Ευελπιστούμε ότι έστω την υστάτη η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί και θα αποκαταστήσει την αλήθεια και την πραγματικότητα καθώς η απόκρυψή της βάζει σε κίνδυνο την κυπριακότητα του χαλουμιού.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ