«Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει άμεσα Υπηρεσία Χαλλουμιού»

Οι Κύπριοι αγρότες παίρνουν θέση για το χαλλούμι.

 


Article featured image
Article featured image

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου και τη σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας John & Pascalis, σχετικά με την υπόθεση απώλειας της εμπορικής επωνυμίας του χαλλουμιού στο Ην. Βασίλειο από την Κυπριακή Δημοκρατία, θέση παίρνει και η Ένωση Κυπρίων Αγροτών, τους οποίους επηρεάζει άμεσα η εν λόγω εξέλιξη.



Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΚΑ:

Η ΕΚΑ καλεί την κυβέρνηση να επικεντρωθεί ιδιαίτερα στο κεφάλαιο Χαλλούμι γνωρίζοντας την μεγάλη συμβολή του στην οικονομία του τόπου.  Στόχος η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είναι γνωστό ο φάκελος έχει υποβληθεί από ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων και τυροκόμων στην Ε.Ε εδώ και αρκετά χρόνια και παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση, που, εν μέρη, ευθύνη έχει και η κυβέρνηση.

Το καλοκαίρι του 2015 κατά την επίσκεψη του κ. Γιουγκιέρ ανακοινώθηκε από αυτόν και τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζή, ότι περιήλθαν σε συμφωνία με βάση την οποία, η εξουσία που είχε η αρμόδια αρχή (Υπουργός Γεωργίας της Κ.Δ.) για το ορισμό εκείνης της υπηρεσίας που θα έλεγχε την ονομασία ΠΟΠ, εκχωρήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αντίθεση με τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού κανονισμού (ΠΟΠ).

Δηλαδή στην ουσία η κυβέρνηση αποδέχτηκε την πολιτικοποίηση της εγγραφής του χαλλουμιού ως ΠΟΠ και ξέφυγε ουσιαστικά από την βάση των προνοιών του Ευρωπαϊκού κανονισμού, για την εγγραφή ενός προϊόντος ως ΠΟΠ.

Αποδείχτηκε, ότι είναι μια λανθασμένη πολιτική ενέργεια, κόντρα στον κανονισμό της ίδιας της Ε.Ε. αφού γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί είναι τελεσίδικοι προς εφαρμογή για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

 

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι:

1. Να επισπευσθούν  όλες οι νενομισμένες διαδικασίες με συγκεκριμένα άμεσα χρονοδιαγράμματα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για να εφαρμοστεί ο Ευρωπαϊκός κανονισμός για την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ.

2. Θα πρέπει να γίνουν επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους, Αγελαδοτρόφους, Αιγοπροβατοτρόφους και Τυροκόμους ούτως ώστε οι όποιες διαφορές υπάρχουν και πιθανές τροποποιήσεις στο φάκελο που κατατέθηκε, να γίνουν μετά την εγγραφή του ως ΠΟΠ, εφόσον το επιτρέπει ο πιο πάνω κανονισμός.

3. Να γίνουν επαφές και με την Τ/Κ κοινότητα για να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε εμπόδια υπάρχουν, γιατί το χαλλούμι ανήκει  σε όλους του Κύπριους.

4. Ένα προϊόν το οποίο οι εξαγωγές του έφτασαν τα €200.000.000 και ενώ κατέχει και ένα άλλο σημαντικό ποσοστό στην εγχώρια αγορά, θα έπρεπε μέχρι τώρα να είχε μια ξεχωριστή υπηρεσία, Τμήμα για το χαλλούμι. Εμείς εισηγούμαστε, όπως δημιουργηθεί άμεσα αυτή η υπηρεσία και στελεχωθεί από ειδικούς και εμπειρογνώμονες (Κτηνίατρους, ζωοτέχνες, Νομικούς, ειδικούς σε θέματα τυροκόμησης).

5. Δυστυχώς παρά τα επανειλημμένα διαβήματα και διαμαρτυρίες που έχουμε προβεί προς την κυβέρνηση, φαίνεται ότι οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να ελέγξουν την υπόθεση της χρήσης γαλακτόσκονης στην Παρασκευή χαλλουμιού,  γι΄ αυτό εισηγούμαστε προς την Κυβέρνηση και στην Βουλή να καταθέσουν νομοσχέδιο για επιβολή προστίμου προς τους παρανομούντες στο €1.000.000 για να είναι αποτρεπτικό.

6. Όσον αφορά το κεφάλαιο της υπόθεσης στην Αγγλία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή και συνάμα καταδεικνύει, ότι πρέπει άμεσα να γίνουν τα πιο πάνω.

Η ΕΚΑ με τα 80 χρόνια δράσης της είναι στην διάθεση της Κυβέρνησης για να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του προβλήματος.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ