Τι ξεχωρίσαμε από τα CV του νέου Υπουργικού της Κυβέρνησης Αναστασιάδη

Η τράπουλα άνοιξε και ο ΠτΔ εμφάνισε όλους τους άσσους που έκρυβε στο μανίκι, δίνοντας τέλος στην ασύδοτη ονοματολογία που άρχισε να «παίζει» από την επομένη κιόλας της επανεκλογής του.

 


Article featured image
Article featured image

Τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκαν αρκετά ονόματα για πιθανή υπουργοποίηση, πλην όμως τελικά τα «πουλέν» έμειναν εκεί που ήταν.

Ωστόσο, και παρά την απουσία ηχηρών ονομάτων (;), το νέο Υπουργικό συστάθηκε και ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα (Τρίτη) από τον ΠτΔ, δίνοντας σε δημοσιογράφους, τρολ και social media users τροφή να έχουν να ασχολούνται για κανένα διήμερο.

Κάποιοι απ’ αυτούς παλιοί μας φίλοι, γνώριμοι και άλλοι brand new items, που το δίχως άλλο μας κίνησαν την περιέργεια να τους ανακαλύψουμε.

Διαβάσαμε, λοιπόν, τα βιογραφικά όλων ανεξαιρέτως και ξεχωρίσαμε μερικές πιο ιδιαίτερες πληροφορίες που μας έκαναν εντύπωση από τα κατά τα άλλα πλούσια curriculum vitae των νέων υπουργών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

ΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ 

Υπουργός Οικονομικών: Χάρης Γεωργιάδης





Τον γνωρίσαμε σε μία αρκετά δύσκολη για την οικονομία και τις τσέπες μας περίοδο. Οπότε, λίγο η πίεση για πιστή εφαρμογή του μνημονίου, λίγο τα νεύρα του κόσμου που δεν είχε λεφτά ούτε για δεύτερη φιάλη ουίσκι στον Ρέμο, λίγο οι συντεχνίες και τα συνδικάτα και λίγο οι επιχειρηματίες που έψαχναν το δίκιο τους, επηρέασαν αρνητικά έτσι ώστε να μην ξεδιπλωθεί εντελώς το ταλέντο του.

Αυτή την πενταετία, που βγήκαμε από το μνημόνιο και η οικονομία μας είναι -όπως μας λένε τα χαρτιά- σε ανάπτυξη, ο κος Γεωργιάδης σίγουρα θα έχει την ευκαιρία να χαλαρώσει και να μας δείξει a little bit more of him.

Άλλωστε, το γεγονός ότι επιλέχθηκε από το περιοδικό POLITICO ως ένας από τους 28 Ευρωπαίους πολιτικούς με επιρροή για το 2016, ενώ παράλληλα μετέχει στην ομάδα νέων ηγετών για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, λέει κάτι. Ο Χάρης Γεωργιάδης είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής και στο στρατό, υπηρέτησε τη μαμά πατρίδα ως Λοχίας Πυροβολικού.

Και κάτι που ίσως να μην ξέρατε, είναι ότι εκτός από το Υπουργείο Οικονομικών διευθύνει και την οικογενειακή ξενοδοχειακή επιχείρηση.

 

Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος: Κώστας Καδής

Ακόμη ένας φίλος από τα παλιά, που όμως αυτή την πενταετία θα παίξει μπάλα από άλλο πόστο, αυτού του Υπουργείο Γεωργίας. Δεν ξέρουμε πώς και γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να κάνει αυτή την τράμπα, εντούτοις θα έχει ενδιαφέρον, υποθέτουμε, να δούμε πώς θα λειτουργήσει σε αυτό το πόστο ο κος Καδής.

Ο τέως υπουργός Παιδείας, νυν Γεωργίας, διαθέτει πτυχίο βιολογίας με μεταπτυχιακά σε θέματα Οικολογίας του Μεσογειακού Τοπίου στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, σε θέματα Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε θέματα Διαχείρισης Έρευνας Χρηματοδοτούμενης από το Κράτος στο Πανεπιστήμιο Cornell των Ηνωμένων Πολιτειών. Ουκ ολίγα και πολυεπίπεδα.

Ακόμη ένα ταλέντο του, όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του, είναι και η συγγραφή βιβλίων, πολλά από τα οποία έχουν κυκλοφορήσει στο εξωτερικό.

 



Υπουργός Εσωτερικών: Κωνσταντίνος Πετρίδης

Η αλήθεια είναι ότι τον κύριο Πετρίδη δεν τον έχουμε ζήσει και πολύ σε αυτό το πόστο, αφού ανέλαβε προς το τέλος της σεζόν το εν λόγω υπουργείο. Αυτός θα ήταν μάλλον και ένας από τους λόγους που παρέμεινε στο πόστο του, για να ολοκληρώσει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που ξεκίνησε.

Όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του, ο κος Πετρίδης  που έχει γενέθλια την 1η Ιουλίου 1974, σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό στην Πολιτική Οικονομία. Πέρασε αρχικά από το γραφείο Προγραμματισμού, από τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, ενώ το 2006 εργάστηκε ως οικονομολόγος στις Βρυξέλες. Στο πόστο του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω έμεινε από το 2013 έως το 2017, όπου και ανέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών.

 

 

Υπουργός Ενέργειας: Γιώργος Λακκοτρύπης





Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα ήθελε να παραμείνει στη θέση αυτή με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην ΑΟΖ μας, εντούτοις ο κος Λακκοτρύπης παραμένει στο Υπουργείο Ενέργειας αναμένοντας καρτερικά την πρώτη γεώτρηση. Γέννημα θρέμμα Λευκωσίας, αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή και σπούδασε Μαθηματικά και Πληροφορική (BSc) στο Πανεπιστήμιο Keele του Ηνωμένου Βασιλείου (1988-1991).

Το 2003 ήταν ο πρώτος υπάλληλος που προσέλαβε η Microsoft στην Κύπρο, με αποστολή την ανάπτυξη δραστηριοτήτων της εταιρείας στη χώρα. To 2008 ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Σύμβουλου Microsoft Κύπρου και Μάλτας, ενώ τον Νοέμβριο του 2011 ανελίχθηκε σε Διευθυντή Δημοσίου Τομέα Microsoft Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης.

 

 

Υπουργός Δικαιοσύνης: Ιωνάς Νικολάου

Πάντα στην επικαιρότητα με τούτα και με κείνα, ο κος Νικολάου διατηρεί για ακόμη 5 χρόνια τα ηνία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ούτως ώστε να ολοκληρώσει το έργο του. Γεννημένος στο χωριό Γέρι, σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από πολύ νεαρή ηλικία αναμίχθηκε στην πολιτική, αφού υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ.), την οποία υπηρέτησε ως πρόεδρος του Μαθητικού Συμβουλίου (1979-1980) και ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ., πρωτοστατώντας στην ίδρυση της Μαθητικής Κίνησης (ΜΑ.ΚΙ.). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ελλάδα υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων «Πρωτοπορία» και μέλος των συμβουλίων της από το 1982 έως το 1985. Και αν το είχατε απορία, στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι μιλάει και την Αγγλικήν.

 



Υπουργός Εργασίας: Ζέτα Αιμιλιανίδου

Η μοναδική γυναικεία παρουσία του προηγούμενου υπουργικού, που αναμφίβολα ανέλαβε ένα αρκετά δύσκολο πόστ -όσο αυτό των οικονομικών- και κατάφερε τελικά να μη λυγίσει. Η κυρία Αιμιλιανίδου, πριν αναλάβει τα ηνία του Υπουργείου Εργασίας, βρέθηκε ως διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων και Έφορος Φόρου Προστιθέμενης Αξία και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ενώ πέρασε και από το Υπουργείο Ενέργειας ως Γενική Διευθύντρια. Είναι η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στην Κύπρο» που εκδόθηκε το 1992, τη χρονιά που τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ η περί ΦΠΑ Νομοθεσία.



 

Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Χριστοδουλίδης





Ίσως μία από τις πιο ήρεμες και μετριοπαθείς παρουσίες της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ο οποίος υπηρέτησε για 5 χρόνια τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ήρθε η ώρα να μεταφερθεί σε άλλο πόστο για να αλλάξει λίγο παραστάσεις. Γεννημένος στη Γεροσκήπου, στις 6 Δεκεμβρίου 1973, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά, Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές στο Queens College του City University of New York, ενώ ακολούθως, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο New York University και στην Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (Αθήνα 2009) και «Οι Σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977 - 1988» (Αθήνα 2013), καθώς επίσης, σειράς επιστημονικής αρθρογραφίας, με θέμα τη σύγχρονη κυπριακή εξωτερική πολιτική και ιστορία.

 

 

ΟΙ ΝΕΟΙ

Υφυπουργός Ναυτιλίας: Νατάσα Πηλείδου

Και νέο υπουργείο (ή αν προτιμάτε υφυπουργείο) και νέο πρόσωπο. Η Νατάσα Πηλείδου ήταν μέχρι πριν από λίγο η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του στρατηγικού πλάνου του Οργανισμού σε πλήρη συνάρτηση με τους αναπτυξιακούς στόχους του κράτους. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με πτυχίο πρώτης τάξης με διάκριση στη Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία. Είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Εργάστηκε με την PwC στην Κύπρο, το Μιλάνο και το Λονδίνο, στους τομείς παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Στο Λονδίνο, παρέδιδε επίσης μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης σε εκπαιδευόμενους ελεγκτές του ACA, ACCA και CIMA στη γνωστή σχολή επαγγελματικής εκπαίδευσης BPP. Επιπρόσθετα της μητρικής γλώσσας, μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.



 

Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού: Δρ Κώστας Χαμπιαούρης

Ο δρ. Χαμπιαούρης, ο οποίος αναλαμβάνει αυτό το πολύπαθο Υπουργείο, γεννήθηκε στην Έμπα της Πάφου, το 1963, και σπούδασε παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάζεται στη Δημοτική Εκπαίδευση για 32 συναπτά έτη. Υπηρέτησε ως Δάσκαλος, Βοηθός Διευθυντής, Διευθυντής, Επιθεωρητής και τώρα κατέχει τη θέση του Πρώτου Λειτουργού Εκπαίδευσης. Είναι Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) και Πρόεδρος της Ενδοτμηματικής Επιτροπής Μαθηματικών. Εκπροσωπεί τη Γενική Διευθύντρια του ΥΠΠ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Γ. Ν. Καλογερόπουλος». Τον Αύγουστο του 2015 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας», θέση την οποία κατέχει μέχρι και σήμερα.



 

Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων: Βασιλική Αναστασιάδου

Έχει σπουδές νομικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη μουσική και ιδιαίτερα με το έντεχνο τραγούδι. Μετά την τουρκική εισβολή ερμήνευσε μελοποιημένα ποιήματα εμπνευσμένα από την τραγωδία του 1974. Το 1977 εκπροσώπησε την Κύπρο στο φεστιβάλ τραγουδιού του Έντμοντον, στον Καναδά, στο πλαίσιο των Κοινοπολιτειακών Αγώνων.



 

Υπουργός Άμυνας: Σάββας Αγγελίδης

Υπήρξε μέλος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, ενώ ασκεί την Δικηγορία από το 1997 συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ποινικού, αστικού και εταιρικού δικαίου, αστική ευθύνη εργοδότη και διεκδίκηση μεγάλων αποζημιώσεων που αφορούν ιατρική αμέλεια καθώς επίσης μέρος σε διαιτησίες.



 

Υπουργός Υγείας: Κωνσταντίνος Ιωάννου

ΓεΣυ κι αυτός. Επιχειρηματίας, ιδρυτής της IMH και ιδιοκτήτης της αλυσίδας καφέ Gloria Jeans Coffees Cyprus, ο νέος Υπουργός Υγείας έχει σπουδάσει Management στο πανεπιστήμιο του Manchester και έχει μεταπτυχιακό στο Hotel Management στο Cornell University. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών και στενός φίλος του απερχόμενου Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη. Μάλιστα, μοιράζονται την ίδια αγάπη και για τις μοτοσυκλέτες.



 

Αναπληρώτρια Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Κλέλια Βασιλείου

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο χωριό Πελένδρι της επαρχίας Λεμεσού, η Κλέλια Βασιλείου παίρνει τη θέση του Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ενώ μέχρι πρότινος βρισκόταν στη θέση της Διευθύντριας της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους, ενώ κατείχε και τη θέση του Προέδρου του ΔΣ των Δασικών Βιομηχανιών Κύπρου. Κατέχει πτυχίο στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.



 

Διάβασε επίσης: 6 γυναίκες στο Κυβερνητικό Σχήμα του Νίκου Αναστασιάδη


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ