Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει

Η Συρία πνίγεται και πάλι στο αίμα με 50 αμάχους να έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Ανατολικής Γούτας, ανατολικά της Δαμασκού, από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων.

 


Article featured image
Article featured image

Αλλά προσοχή, οι εικόνες μπορεί να ενοχλήσουν. 

Οι φωτογραφίες που καταφθάνουν από τα διεθνή πρακτορεία είναι αποκαλυπτικές, σκληρές και έρχονται να συμπληρώσουν τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για σφαγή χωρίς τέλος. Οι βόμβες και τα βαρέλια με εκρηκτικά πέφτουν βροχή, με τους  τρομοκρατημένους κατοίκους να ψάχνουν για καταφύγιο σε υπόγεια, αποθήκες ακόμη και σπηλιές καθώς οι εκρήξεις μαίνονταν σε σπίτια, δρόμους και νοσοκομεία.

Οι ομάδες παρακολούθησης λένε ότι η επίθεση ήταν από τις πιο έντονες των τελευταίων ημερών.

 



 

Μα προσοχή, οι εικόνες μπορεί να ενοχλήσουν.

Μωρά με αίμα στα πρόσωπά τους κλαίνε στις αγκαλιές των τρομοκρατημένων γονιών τους ή διασωστών. «Η κατάσταση είναι απελπιστική» αναφέρουν οι ακτιβιστές από την περιοχή. «Δεν είναι αριθμοί. Είναι άνθρωποι που πεθαίνουν». 

«Όσο συνεχίζεται η πολιορκία και οι βομβαρδισμοί, στην πραγματικότητα η περιοχή γίνεται μια θανατική ποινή για πολλά παιδιά», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ένας εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Save the Children, ο Άλουν Μακ Ντόναλντ.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν έκανε λόγο για μια «τερατώδη εκστρατεία αφανισμού» που συντελείται ενάντια στον πολιορκούμενο άμαχο πληθυσμό. «Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο αναπτύχθηκε ακριβώς για την αποτροπή καταστάσεων του είδους αυτού, όπου άμαχοι σφαγιάζονται μαζικά για την εκπλήρωση πολιτικών ή στρατιωτικών στόχων», υπογράμμισε με ανακοίνωσή του.    Ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε από τις 4 Φεβρουαρίου, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους κλιμάκωσαν την επίθεσή τους ενάντια σε αυτό τον θύλακα των ανταρτών, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταγράψει 346 θανάτους αμάχων και 878 τραυματίες, κυρίως από αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν κατοικημένες περιοχές.   

 



Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 310 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.550 έχουν τραυματιστεί από την Κυριακή το βράδυ όταν ξεκίνησε το σφυροκόπημα των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους. «Για κόλαση επί γης» κάνει λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος απαίτησε σήμερα την άμεση παύση των εχθροπραξιών στην Ανατολική Γούτα, τον θύλακα των ανταρτών στη Συρία τον οποίο σφυροκοπούν από την Κυριακή οι κυβερνητικές δυνάμεις.

 



 

Η κενή ανακοίνωση της Unisef

«Δεν υπάρχουν πια λόγια για τον θάνατο των παιδιών, των μητέρων τους, των πατεράδων τους και των αγαπημένων τους.» Eίναι μια εισαγωγική σημείωση που ακολουθείται από 10 κενές γραμμές. Είναι η «κενή» ανακοίνωση που εξέδωσε η Unicef η οποία όμως μοιάζει να έχει μεγαλύτερη ίσως βαρύτητα από ένα πολυσέλιδο «κατηγορώ» και μια φλύαρη εκδήλωση «αποτροπιασμού» για τις τελευταίους τριήμερους ανηλεείς βομβαρδισμούς του καθεστώτος Άσαντ στην ανατολική Γιούτα.

Εκατόμβη νεκρών, μεταξύ των οποίων ακόμη και βρέφη. Και κάποια στιγμή η Unicef, που μέχρι σήμερα έχει εκδώσει εκατοντάδες ανακοινώσεις για τα παιδιά που σκοτώνονται από βόμβες, χημικά και σφαίρες κατά τη διάρκεια αυτού του πολυετούς σπαρακτικού εμφυλίου στη Συρία, δηλώνει το αυτονόητο. Ότι στέρεψε από λόγια. «Δεν έχουμε πια λόγια για να περιγράψουμε τα δεινά αυτών των παιδιών και τη δική μας οργή. Αυτοί που προκαλούν αυτόν τον πόνο έχουν ακόμη λέξεις για να δικαιολογήσουν τις βάρβαρες πράξεις τους;», αναφέρει η λυτή υποσημείωση στην κενή ανακοίνωση.

 

 

Με πληροφορίες από LIFO, Unicef, Huffington Post


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ