Ανακαλύψαμε γιατί όταν είμαστε σε διακοπές δυσκολευόμαστε να πάμε τουαλέτα

Η εξήγηση δεν είναι τόσο απλή όσο ίσως νομίζαμε. 

 


Article featured image
Article featured image

Όλοι, λίγο πολύ, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση είτε όταν αλλάζουμε περιβάλλον είτε όταν πηγαίνουμε διακοπές. Και εκεί τα πράγματα είναι χειρότερα.

Εκατομμύρια κόσμου κάθε φορά που θα αλλάξουν περιβάλλον, δυσκολεύονται να πάνε στην τουαλέτα, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις αυτές που ενεργούνται κανονικά μόνο όταν επιστρέψουν στο σπίτι του. Σύμφωνα με τον ιατρό-γαστρεντερολόγο David Poppers, είναι φαινόμενο εξαιρετικά συνηθισμένο.   

Το «VIC» (vacation-induced constipation), που σε ελεύθερη μετάφραση περιγράφει ουσιαστικά την δυσκοιλιότητα λόγω των διακοπών, όχι μόνο υπάρχει αλλά εξηγείται κιόλας και υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης.   

Η δυσκοιλιότητα προκαλείται από διάφορες αιτίες, μία εκ των οποίων είναι το στρες. «Υπάρχει φοβερή σύνδεση ανάμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα -εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός- και τον αποκαλούμενο ως "μικρό εγκέφαλο" του εντέρου, που ονομάζεται εντερικό νευρικό σύστημα.

 



Αν έχετε αγχωθεί για το ταξίδι -ο προγραμματισμός, το πακετάρισμα, η πτήση- αυτό μπορεί να «γράψει» στο εντερικό νευρικό σύστημα, που με τη σειρά του θα επηρεάσει την κανονικότητα την κανονικότητα των κινήσεων του εντέρου, προκαλώντας αέρια, φούσκωμα και κοιλιακή δυσφορία», εξηγεί ο Dr. Poppers. Τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσουν σε αυτήν την περίπτωση.

Επίσης η δυσκοιλιότητα συμβαίνει επειδή τρώτε και πίνετε διαφορετικά στη διάρκεια των διακοπών. «Όλοι γνωρίζουμε πως η καθημερινή πρόσληψη φυτικών ινών είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του εντέρου, κάτι που αλλάζει όταν ταξιδεύει κανείς», λέει ο Poppers.   

Η έλλειψη υγρών είναι ένας ακόμη από τους λόγους που προκαλούν δυσκοιλιότητα. «Πολλοί τροποποιούν την ποσότητα που καταναλώνουν συνήθως σε αλκοόλ και καφεΐνη, ενίοτε για να διαχειριστούν καλύτερα την αλλαγή ώρας όταν ταξιδεύουν από το ένα μέρος στο άλλο.

Αυτό επηρεάζει την λειτουργία του εντέρου», προσθέτει ο Dr. Poppers, σημειώνοντας πως ορισμένα ροφήματα κατά βάθος αφυδατώνουν τον οργανισμό. Για να προλάβετε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση, καταναλώστε τροφές με φυτικές ίνες, πιείτε πολύ νερό και προσπαθήστε να περιορίσετε αλκοόλ και καφεΐνη.   

Το jet lag ευθύνεται επίσης για την δυσκοιλιότητα, αφού διαταράσσει τον ύπνο. Ο σωστός και επαρκής ύπνος βοηθά στην καλή και τακτική λειτουργία του εντέρου, μειώνοντας τις γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις. Όταν ταξιδεύουμε, οι αλλαγές στο «βιολογικό ρολόι» (Κιρκάδιος ρυθμός) έχουν δραματικές συνέπειες στην λειτουργία του εντέρου.   

Όταν πρόκειται να ταξιδέψετε, βεβαιωθείτε πως πριν κοιμηθήκατε αρκετά κι όχι μόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, προσπαθήστε να συντονιστείτε όσο το δυνατόν συντομότερα με την τοπική ώρα Κάποιοι χρησιμοποιούν μελατονίνη, αλλά καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προηγουμένως. Άλλοι κάνουν χρήση ήπιων καθαρτικών, ειδικά τις πρώτες ημέρες πριν προσαρμοστεί ο οργανισμός στις νέες συνθήκες.   «Γενικά προσπαθήστε να διατηρήσετε όσο περισσότερο γίνεται την συνηθισμένη σας καθημερινή ρουτίνα», σημειώνει ο Dr. Poppers.

«Η δυσκοιλιότητα δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε. Αντιμετωπίζεται και μπορεί να επιφέρει σημαντική αλλαγή στην ποιότητα ζωής μας, όχι μόνο όταν ταξιδεύουμε», καταλήγει.   


LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ