Η Νάταλη και ο Nihat έφτιαξαν ορχήστρα… για την ειρήνη

H δικοινοτική Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου Κύπρου, που έφτιαξαν η Ελληνοκύπρια Νάταλη και ο Τουρκοκύπριος Nihat, καλωσορίζει μουσικά την άνοιξη!

 


Article featured image
Article featured image

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στον Πεδουλά, έπειτα έφυγαν και οι δύο για σπουδές στο Λονδίνο και εκεί συνέχισαν να κάνουν παρέα… Αφορμή για να κάνουν την ιδέα και το όνειρό τους πραγματικότητα και να ιδρύσουν τη δικοινοτική Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου Κύπρου αποτέλεσε μεταξύ άλλων το (χρηματικό) βραβείο «Stelios Cyprus Bicommunal Award 2016».

Ένα από τα μεγαλύτερα μέχρι στιγμής επιτεύγματά τους, μας αναφέρει ο Nihat, ήταν το κοινό κονσέρτο τους με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, τον περασμένο Απρίλιο. Σαφέστατα, θα συμπληρώναμε εμείς, σπουδαίο επίτευγμα είναι και η ικανότητά τους να εστιάζουν σε αυτά που μας ενώνουν ως ανθρώπινο είδος και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν!

 




Δεν υπάρχουν άγνωστες λέξεις στη μουσική, ούτε διαφορετικές θρησκείες, ούτε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις.




 

 

Πόσο εύκολο είναι για μια ορχήστρα να κάνει πρόβες, αλλά και να παίζει χωρίς μαέστρο;

Nάταλη: Είναι μία πρόκληση. Μπορεί αυτό να κάνει πιο δύσκολη τη δουλειά μας, όμως την ίδια ώρα αυτή είναι και η μαγεία της ορχήστρας μας. Αναγκαστικά επικοινωνούμε περισσότερο με τα μάτια, τις κινήσεις ακόμη και με την αναπνοή μας, με στόχο να είμαστε συγχρονισμένοι. Όσο αφορά τις πρόβες, όταν ερχόμαστε προετοιμασμένοι, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα για όλους.

 

Πού συναντήθηκαν οι δρόμοι σας;

Νάταλη: Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στον Πεδουλά στο πλαίσιο της θερινής ακαδημίας της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων. Στη συνέχεια φύγαμε και οι δύο για το Λονδίνο για σπουδές και εκεί συνεχίσαμε να κάνουμε παρέα.

 

 

Είναι κατορθωτό μέσω της μουσικής να προαχθεί η ειρήνη και πώς;

Nihat: H οποιαδήποτε διαφορά είναι ανύπαρκτη, όταν έχουμε να κάνουμε με μουσική. Όταν παίζουμε μαζί η μουσική μάς ενώνει. Όπου υπάρχει ενότητα, υπάρχει ειρήνη.

Νάταλη: Δεν υπάρχουν άγνωστες λέξεις στη μουσική, ούτε διαφορετικές θρησκείες, ούτε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Η μουσική είναι ίδια για όλους, και ναι πιστεύω πως η μουσική φέρνει κοντά τον κόσμο, άρα με τον τρόπο της προάγει την ειρήνη.

 

Ποια θεωρείτε ως τα πιο σημαντικά επιτεύγματά σας;

Nihat: Προσωπικά πιστεύω ότι το μεγαλύτερό μας επίτευγμα είναι ότι βρήκαμε το θάρρος και πήραμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε μαζί μουσική, παρ’ όλο που το νησί μας παραμένει χωρισμένο στα δύο. Πέρα από αυτό καταφέραμε να τραβήξουμε πάνω μας την προσοχή του κοινού, μέσα από τη δουλειά μας και είχαμε επίσης την τιμή να πούμε το «ναι» στην Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου τον περασμένο Απρίλιο και να συμμετάσχουμε σε ένα κοινό κονσέρτο.

 




Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε μουσικά την άνοιξη με το κοινό και ελπίζουμε πως ο ερχομός της θα φέρει τύχη και στην Κύπρο μας!




 

 

Πώς αξιοποιήσατε το βραβείο «Stelios Cyprus Bicommunal Award 2016»;

Νάταλη: Το βραβείο ήταν μια τεράστια βοήθεια, για να κάνουμε την ιδέα και το όνειρό μας πραγματικότητα και να ιδρύσουμε τη δικοινοτική Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου, κάνοντας αρχή με την πρώτη μας συναυλία τον Δεκέμβριο του 2016.

 



Στο τσέλλο θα είναι η Margarita Balanas

 

Ποιο θα λέγατε πως θα είναι το κυρίαρχο αίσθημα στη συναυλία της 2ας Μαρτίου; Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Νάταλη: Η συναυλία στις 2 Μαρτίου θα είναι μια συναυλία με ανοιξιάτικο περιεχόμενο, γι’ αυτό και ο τίτλος «Ανοιξιάτικη Συναυλία- Spring Concert». Θα παρουσιάσουμε κλασικά, διαχρονικά, αλλά και γεμάτα εκπλήξεις κομμάτια, όπως Concerto in C Major του Haydn με την ανερχόμενη σολίστ Margarita Balanas από την Λετονία, Toy Symphony του Leopold Mozart και Sinfonia in C Major του Vivaldi.

Nihat: Θα ακούσετε επίσης ήχους πουλιών και παιχνιδιών κατά τη διάρκεια του κομματιού Toy Symphony του Leopld Mozart. Δεν θα πω περισσότερα για τη μαγική Sinfonia in C Major του Vivaldi. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε μουσικά την άνοιξη με το κοινό και ελπίζουμε πως ο ερχομός της θα φέρει τύχη και στην Κύπρο μας!

 

Παρασκευή 2 Μαρτίου, Θέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 20.30. €10. Πληρ. 97804219 & 22410181.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ