Μας έρχεται νέο κύμα σκόνης την Κυριακή [από Λιβύη αυτή τη φορά]

Έχουμε πνιγεί από τις επισκέψεις το τελευταίο διάστημα.

 


Article featured image
Article featured image

Όπως αναφέρει στο δελτίο του το kitasweahter, το ισχυρό έως πολύ ισχυρό δυτικό-νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα που επηρεάζει την περιοχή μας, έχει εκτοπίσει τις πολύ θερμές για την εποχή, αέριες μάζες, που μας ταλαιπωρούσαν το τελευταίο διάστημα.

Επίσης, το δυτικό ρεύμα αέρα διώχνει πρόσκαιρα τη σκόνη από την περιοχή μας, αλλά την ίδια ώρα ευνοεί νέο κύμα σκόνης από τη βορειοδυτική Λιβύη, το οποίο θα αρχίσει να ταλαιπωρεί την περιοχή μας και πάλι από αύριο Κυριακή.

Νέο αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο, εκτοπίζουν και πάλι θερμές αέριες μάζες από τη βόρειο Αφρική προς την περιοχή μας, ενώ την ίδια ώρα ευνοείται εκ νέου μεταφορά πυκνής σκόνης το διάστημα από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη βράδυ/Πέμπτη πρωί.

Την Πέμπτη αναμένεται να μας επηρεάσει ισχυρό πιο δροσερό δυτικό ρεύμα αέρα, το οποίο θα εκτοπίσει τις θερμές για την εποχή αέριες μάζες και τη σκόνη. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές/καταιγίδες.

Ο Απρίλης φαίνεται πως θα μας υποδεχτεί με αρκετή ηλιοφάνεια και πολύ ψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Δεν φαίνεται να μας επηρεάζει σκόνη τις πρώτες μέρες του μήνα, αλλά παραμονεύει και πολύ πιθανό να κάνει και πάλι την εμφάνισή της πριν το Πάσχα.

 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού: 

Απόψε, παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στο δυτικό 1/3 του νησιού, αναμένεται να δώσουν λίγες τοπικές βροχές. Σε περίπτωση που επηρεαστεί η περιοχή του Τροόδους, θα σημειωθεί ελαφριά χιονόπτωση χωρίς χιονόστρωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και τις αυγινές ώρες ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, 9 έως 12 στα παράλια και στον -1 βαθμό στη Χιονίστρα, όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Αύριο Κυριακή ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος από ψηλές νεφώσεις. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα ποσοστά της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως από μέτρια έως υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ το απόγευμα στα νότια-νοτιοανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται περίπου 1-3 βαθμούς Kελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 23-24 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 21 έως 22 στα δυτικά παράλια, 22 έως 23 στα υπόλοιπα παράλια και στους 8 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα ποσοστά της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως από μέτρια έως υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί-βορειοδυτικοί ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 13 στα παράλια και στους 3 βαθμούς στη Χιονίστρα. 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη αναμένεται ηλιόλουστος καιρός με σκόνη. Η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή άνοδο και θα κυμαίνεται από περίπου 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από την κανονική για την εποχή. Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος από ψηλές νεφώσεις. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη. Η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή.

 



Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου 

Ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα επηρεάζει παροδικά την περιοχή. Από την Τρίτη αναμένεται αραιή σκόνη στην ατμόσφαιρα. Το απόγευμα, περίοδοι με κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά. Τοπικά ενδέχεται να πέσουν ελαφρές βροχές.

Η σκόνη σταδιακά θα υποχωρήσει. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης και παροδικά, στα δυτικά και τα βόρεια, μέχρι πολύ κυματώδης. Απόψε, περίοδοι με κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά.

Τοπικά αναμένεται να πέσουν λίγες βροχές, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και στα προσήνεμα παροδικά μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί αργότερα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και στα δυτικά και τα βόρεια ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 στα δυτικά, γύρω στους 11 στα υπόλοιπα παράλια και στους 4 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ τοπικά θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις, κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και στα νότια το απόγευμα μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και στα δυτικά και τα βόρεια, το πρωί, ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 20 στα δυτικά, γύρω στους 21 στα υπόλοιπα παράλια και στους 13 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο, περισσότερο αισθητή στα ορεινά και το εσωτερικό. Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα συννεφιασμένος, κυρίως από μέσες και ψηλές νεφώσεις. Τοπικά δεν αποκλείεται να πέσουν ελαφρές βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ