Έρχονται μεν βροχές και καταιγίδες αλλά έρχεται και αύξηση της σκόνης

Τώρα που συνηθίσαμε, μην φύγει (η σκόνη) και μας κακοφανεί.

 


Article featured image
Article featured image

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από την Αίγυπτο και τη Λιβύη κινείται βόρεια προς την περιοχή μας και υποστηρίζεται από αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα από τα δυτικά.

Από θέμα βροχών, αυτό το σύστημα φαίνεται να είναι ένα από τα πιο αξιόλογα του φετινού υδρολογικού έτους και μάλλον θα καταταχθεί στην πρώτη τριάδα, σύμφωνα πάντα με το kitasweather. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται να επηρεάσουν την περιοχή μας κατά διαστήματα από Τετάρτη απόγευμα μέχρι Παρασκευή απόγευμα, με κορύφωση μεταξύ απόψε και αύριο βράδυ.

Οι καταιγίδες τοπικά θα είναι έντονες και παρατεταμένες κυρίως για το νότιο 1/3 του νησιού και ειδικότερα στη επαρχία Λεμεσού όπου υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθούν προβλήματα και τοπικές πλημμύρες, κυρίως απόψε. Στο σύνολό τους οι βροχές φαίνεται να επηρεάζουν όλο το νησί, με πιθανές ποσότητες από 7 έως 90 χιλιοστά.

Οι περισσότερες βροχές φαίνονται στο δυτικό μισό του νησιού-ορεινά/ημιορεινά, ακολουθούν οι υπόλοιπες παράλιες περιοχές ενώ οι χαμηλότερες ποσότητες φαίνονται ως συνήθως στα εσωτερικά πεδινά τμήματα των επαρχιών Λευκωσίας-Λάρνακας-Αμμοχώστου.

Αυτό το σύστημα θα ευνοήσει εκ νέου μεταφορά σκόνης από Λιβύη-Αίγυπτο, με κορύφωση αργά το απόγευμα σήμερα προς το πρωί Πέμπτης, αλλά θα είναι πολύ πιο σύντομο αυτό το πέρασμα από αυτό των τελευταίων ημερών, αφού μέχρι αύριο απόγευμα αναμένεται να αποχωρίσει.

Μετά από αυτό το σύστημα «κακοκαιρίας», στην περιοχή μας θα εγκατασταθεί ψηλή πίεση.

Το Σαββατοκύριακο και τις πρώτες μέρες του Απρίλη αναμένεται κυρίως ηλιόλουστος καιρός με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές για την εποχή. Σε αυτό το διάστημα δεν αναμένεται σκόνη.

 

Αναλυτική πρόγνωση από το kitasweather.com

Σήμερα Τετάρτη ο καιρός θα καταστεί σύντομα συννεφιασμένος και το απόγευμα αναμένονται τοπικά να πέσουν σταγόνες λάσπης και λασποβροχές . Τα ποσοστά σκόνης αναμένεται σταδιακά να αυξηθούν σημαντικά και αναμένεται να κυμανθούν σε κυρίως υψηλά έως πολύ υψηλά επίπεδα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως ανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα νότια παράλια το απόγευμα ισχυροί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται περίπου 2-5 βαθμούς Kελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, 22 έως 24 στα παράλια και στους 12 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού ή σε όλο το νησί. Οι συνθήκες της ατμόσφαιρας είναι ευνοϊκές για εκδήλωση ισχυρών και παρατεταμένων καταιγίδων με συνοδεία χαλαζόπτωσης κυρίως για το νότιο 1/3 του νησιού. Τοπικά ίσως προκληθούν προβλήματα και τοπικές πλημμύρες. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα ποσοστά της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως από υψηλά έως πολύ υψηλά κυρίως πριν από την εκδήλωση των βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι-νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα νότια παράλια ισχυροί 5 μποφόρ με ριπές έως 6 μποφόρ.

Αύριο Πέμπτη ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού ή σε όλο το νησί. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι πιο συχνές και εκτεταμένες στο δυτικό μισό του νησιού σε σχέση με το ανατολικό μισό. Τοπικά οι καταιγίδες πιθανό να είναι έντονες με μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη αρχικά αλλά σύντομα αποχωρεί. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί-νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα νότια παράλια ισχυροί 5 μποφόρ. Σε περιοχές καταιγίδων οι ριπές θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 20-21 βαθμούς στο εσωτερικό, 19 έως 21 στα παράλια και στους 5 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ ο καιρός συνεχίζει άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού ή σε όλο το νησί. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι πιο συχνές και εκτεταμένες στο δυτικό μισό του νησιού σε σχέση με το ανατολικό μισό. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους πιθανό να πέσει λίγο χιονόνερο.

Την Παρασκευή ίσως παρατηρούνται ακόμα λίγες τοπικές βροχές το πρωί, ενώ νωρίς το απόγευμα νεφώσεις που θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά ίσως δώσουν ακόμα λίγες τοπικές βροχές ή καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά επαρχίας Λεμεσού-Λάρνακας. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή άνοδο. Το Σαββατοκύριακο και τις πρώτες μέρες του Απριλίου αναμένεται κυρίως αίθριος καιρός χωρίς σκόνη και σταδιακή, αισθητή άνοδο θερμοκρασίας.

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Βαροµετρικό χαµηλό αναµένεται σταδιακά να επηρεάσει την περιοχή. Στην ατµόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, η οποία αναµένεται να υποχωρήσει µέχρι το πρωί της Πέµπτης.

Το απόγευµα, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασµένος από µέσες και ψηλές νεφώσεις, ενώ τοπικά θα σηµειωθούν µεµονωµένες βροχές. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, µέτριοι και τοπικά µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη. Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασµένος και αναµένονται βροχές σε αρκετές περιοχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 Μποφόρ για να καταστούν αργότερα νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, της ίδιας έντασης. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 15 βαθµούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 9 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο, ο καιρός θα είναι το πρωί µερικώς συννεφιασµένος και σε κάποιες περιοχές θα σηµειωθούν µεµονωµένες βροχές χωρίς να αποκλείεται και µεµονωµένη καταιγίδα. Το µεσηµέρι και το απόγευµα, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναµένεται να δώσουν τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες, ενώ σε περιοχή καταιγίδας δεν αποκλείεται να πέσει και χαλάζι. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ισχυροί, 5 Μποφόρ και τοπικά µέχρι πολύ ισχυροί, 6 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι το πρωί ταραγµένη για να καταστεί σύντοµα κυµατώδης. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθµούς στο εσωτερικό, στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 16 στα δυτικά και βόρεια παράλια και στους 9 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Παρασκευή, αναµένονται νωρίς το πρωί µεµονωµένες βροχές, κυρίως στα ανατολικά και στα βόρεια, ωστόσο σύντοµα ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Το Σάββατο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο µετά το µεσηµέρι θα παρατηρηθούν παροδικές µέσες και ψηλές νεφώσεις. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει σταδιακά άνοδο µέχρι την Κυριακή.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ