«Ευτυχώς που κάποιος εσκότωσεν το ανθρωποπούλι…»

Ποιος δεν ξέρει άλλωστε πόσο επικίνδυνα είναι για τη γεωργία και τους ανθρώπους;

 


Article featured image
Article featured image

Αν σε ξενίζει κάτι στα πιο πάνω είσαι σε καλό δρόμο, διαφορετικά κάτι κάνουμε πολύ λάθος σε αυτό τον τόπο.

Το εικονιζόμενο πτηνό βρέθηκε νεκρό πάνω σε ξόβεργα από την ομάδα εθελοντών στης οργάνωσης CABS. «Βρίσκουμε συνεχώς σπάνια είδη κολλημένα στα ξόβεργα και συχνά πρέπει να απελευθερώνουμε υπέροχα πουλιά όπως γεράκια και κουκουβάγιες. Ακόμη και αν οι παγιδευτές δεν τα σκοτώσουν επιτόπου, τα πετάνε καλυμμένα με κόλλα, καταδικάζοντάς τα σε ένα μακρύ και επώδυνο θάνατο. Ευτυχώς οι εθελοντές μας κατάφεραν να σώσουν 595 πουλιά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εμποδίζοντας επίσης τον θάνατο πολλών χιλιάδων».


Η χρήση ξοβέργων στην Κύπρο οργιάζει, με την πάταξη του φαινομένου ωστόσο να φτάνει στο ελάχιστο.


Οι εθελοντές της οργάνωσης CABS έχουν αφαιρέσει μαζί με τις Αρχές 6.248 ξόβεργα σε ολόκληρο το 2017 και εκτιμούν ότι μόνο τις 60 ημέρες το φθινόπωρου περίπου 185.000 πουλιά πιθανόν να πέθαιναν στα ξόβεργα που βρέθηκαν από τους εθελοντές.

Όπως αναφέρουν στην έκθεση με τα αποτελέσματα της Φθινοπωρινής Περιοδείας Προστασίας Πτηνών της οργάνωσης CABS, η χρήση ξοβέργων στην Κύπρο οργιάζει, με την πάταξη του φαινομένου ωστόσο να φτάνει στο ελάχιστο.

 



Διάβασε κι αυτό: Συνέντευξη με έναν φανατικό «αμπελοπουλλάρη»



 

Με 64 ημέρες δραστηριότητας στο πεδίο το φθινόπωρο και πάνω από 200 ημέρες περιοδείας σε ολόκληρο το 2017, οι εθελοντές της οργάνωσης CABS συνέβαλαν σημαντικά στην καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης στην Κύπρο. Ο νέος νόμος φαίνεται να σηματοδοτεί μια γενική μείωση της παγίδευσης, αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο θετική όσο θα ήλπιζε κανείς.

«Μια συνέπεια του νέου Νόμου είναι ότι οι παγιδευτές κινούνται τώρα από τη χρήση διχτύων στα ξόβεργα», δηλώνει ο Alexander Heyd, Γενικός Διευθυντής της CABS. «Καταγράψαμε μια αύξηση του αριθμού των λαθροθήρων που χρησιμοποιούν ξόβεργα. Συνειδητοποιούν ότι τα εξώδικα για τη χρήση δικτύων είναι αποτρεπτικά όταν οι Αρχές επιβάλουν τον Νόμο στο πεδίο, ενώ τα εξώδικα για τη χρήση ξοβέργων είναι εντελώς αναποτελεσματικά. Αν ο σκοπός του Νόμου είναι πράγματι να αντιμετωπίσει την λαθροθηρία, φαίνεται να αποτυγχάνει. Τα ξόβεργα εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένα και προκαλούν τεράστιες ζημιές στην πτηνοπανίδα».

 



 

«Δεδομένου ότι η Περιοδεία επικεντρώνεται μόνο σε ένα μέρος του νησιού, υπολογίζουμε ότι περίπου 15.000 ξόβεργα και 200 δίκτυα χρησιμοποιήθηκαν στην Κύπρο μόνο το περασμένο φθινόπωρο, ενδεχομένως σκοτώνοντας περίπου 860.000 πουλιά. Αυτός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για τους τοπικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς των πουλιών, καθώς περίπου 155 είδη πουλιών επηρεάζονται από αυτή την παράνομη δραστηριότητα, ενώ τα μισά περίπου από αυτά τα είδη βρίσκονται σε παρακμή ή απειλούνται. Βρίσκουμε συνεχώς σπάνια είδη κολλημένα στα ξόβεργα και συχνά πρέπει να απελευθερώνουμε υπέροχα πουλιά όπως γεράκια και κουκουβάγιες (φώτο).


Αν ο σκοπός του Νόμου είναι πράγματι να αντιμετωπίσει την λαθροθηρία, φαίνεται να αποτυγχάνει.


Την ίδια στιγμή, οι εμπλοκή των Αρχών για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη Δημοκρατία έχει φτάσει στο ελάχιστο, αφήνοντας μόνες τις οργανώσεις στη μάχη ενάντια σε αυτό το έγκλημα. Το Ταμείο Θήρας μείωσε περαιτέρω τον αριθμό των συλληφθέντων παγιδευτών με μόλις 19 περιπτώσεις το φθινόπωρο του 2017 σε σύγκριση με 78 το φθινόπωρο του 2013. Επιπλέον, ο Ουλαμός Πάταξης της Λαθροθηρίας της Κυπριακής Αστυνομίας παρέμεινε υποστελεχομένος καθ’ όλη την φθινοπωρινή περίοδο, επιτυγχάνοντας έτσι μόνο 13 συλλήψεις το φθινόπωρο σε σύγκριση με τα 39 το προηγούμενο φθινόπωρο. Μια πιο αυστηρή προσέγγιση από τις Αρχές είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτής της βάρβαρης δραστηριότητας


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ