Συνέντευξη με έναν φανατικό «αμπελοπουλλάρη»

Μία hardcore συνέντευξη για λίγους.

 


Article featured image
Article featured image

Στη CITY ασχοληθήκαμε και γράψαμε πολλές φορές για το ζήτημα της παράνομης θήρευσης αμπελοπουλιών και το τι αυτή επιφέρει τόσο στο περιβάλλον όσο και στην εθνική οικονομία.

Αυτή τη φορά, όμως, είπαμε να τη δούμε αλλιώς και να μιλήσουμε με τους «άλλους». Εκείνους που αντιδρούν σε όλες αυτές τις απαγορεύσεις. Εκείνους που το περασμένο καλοκαίρι διοργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας (με χιλιάδες άτομα) εναντίον των προσπαθειών της ΕΕ και της κυβέρνησης να επιβάλουν αυστηρότερες ποινές σε όσους συλλαμβάνονται να θηρεύουν ή να πουλάνε παράνομα αμπελοπούλια. 


Λόγω του Εθνικού προβλήματος και για να μη μας δυσκολέψουν στις προενταξιακές συνομιλίες, ως κράτος, δεν ζητήσαμε  χαλαρώσεις.


Τι ακριβώς είναι αυτό που θέλουν και γιατί επιμένουν τόσο πολύ σε αυτή την περίεργη συνήθεια που ονομάζουν «έθιμο»; Έχουν δίκαιο που φωνάζουν ότι το κράτος υποκρίνεται και ότι αν η Κύπρος ήθελε, θα μπορούσε να ζητήσει εξαίρεση από τις αυστηρές ευρωπαϊκές νομοθεσίες; Πόσα αμπελοπούλια τρώνε τελικά; Ισχύει ότι βγάζουν εκατομμύρια στη μαύρη αγορά από τις πωλήσεις;

 

* Για ευνόητους λόγους θα τηρηθεί ανωνυμία ως προς το πρόσωπο που μας παραχώρησε τη συνέντευξη που ακολουθεί.



Πόσα ξόβεργα χρησιμοποιείτε;

Κατά μέσο όρο, ο κάθε στημάτουρος (τα άτομα που χρησιμοποιούσαν ξόβεργα για να πάρουν αμπελοπούλια) στήνει σε ειδικό διαρρυθμισμένο χώρο (στήμα) από 100 έως 1000 ξόβεργα ανάλογα της έκτασης του στήματος, της περιοχής και του είδους του κτήματος. Σημαντικό ρόλο, βέβαια, διαδραματίζουν και οι καιρικές συνθήκες.


Τα περισσότερα αμπελοπούλια για μια μέρα, στην ιστορία του Παραλιμνίου, πιάστηκαν στις 2 Οκτωβρίου 1986, ημέρα του Αγίου Κυπριανού.


Πόσα αμπελοπούλια τρώτε την εβδομάδα ή το μήνα;

Η ερώτηση είναι σχετική και η απάντηση καθορίζεται από διάφορους παράγοντες. Αν πάρουμε όμως για παράδειγμα τη δεκαετία του 90’ και τα δεδομένα ως είχαν τότε, όσοι είχαν την ευχέρεια είτε την οικονομική είτε να τα πιάνουν οι ίδιοι και ειδικά εάν ήταν «φαγάνες», μπορούσαν να φάνε από 70 μέχρι 100 αμελοπούλια το μήνα.

 

Πόσο κοστίζουν σήμερα τα αμπελοπούλια;

Λόγω της απαγόρευσης που υπάρχει πλέον, η τιμή τους στην μαύρη αγορά κυμαίνεται από 50 - 80 ευρώ τη δωδεκάδα. Σε ορισμένους τόπους, παράνομα, σερβίρονται και για 100 ευρώ τη δωδεκάδα.

 

Τα ποσά από τα παράνομα κέρδη πώλησης αμπελοπουλιών και οι αριθμοί των πουλιών που λένε πως θηρεύονται ετησίως, αληθεύουν;

Όχι. Είναι όλα παραμύθια και μύθοι. Παίρνω σαν παράδειγμα το Παραλίμνι, προ σαρανταετίας, τότε που δεν υπήρχαν απαγορευτικές διατάξεις και ελεύθερα συλλαμβάνονταν και σέρβιραν αμπελοπούλια στην αγορά. Υπήρχαν τέσσερα μόνο εστιατόρια και δύο εταιρείες ιδιωτών που εμπορεύονταν τα αμπελοπούλια. Η δεύτερη περιοχή ήταν αυτή του Αγίου Θεοδώρου και κάποιες άλλες πολύ μικρότερες περιοχές σε αριθμούς σύλληψης. Τα οικονομικά αυτών των ανθρώπων δύνανται εύκολα να ελεγχθούν από τους λογαριασμούς τους, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν αποκλειστικοί πελάτες των ΣΠΕ. Περίπου ολόχρονα θηρεύονταν μισό εκατομμύριο πουλιά. Τα περισσότερα αμπελοπούλια για μια μέρα στην ιστορία του Παραλιμνίου πιάστηκαν στις 2 Οκτωβρίου 1986 ημέρα του Αγίου Κυπριανού. Ήταν κάτι παρόμοιο με τα λεγόμενα της Αγίας Γαφής για βροχή από Μάννα και ορτύκια.


Το ξέσπασμα της μάζας κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.


Γιατί επιμένετε να ζητάτε άρση των νομοθεσιών που απαγορεύουν τη θήρευση αμπελοπουλιών;

Ζητάμε μόνο να επιτραπεί ο παραδοσιακός τρόπος σύλληψης με ξόβεργα. Ναι, είναι μια από τις παραδόσεις της Κύπρου και είναι πολύ άστοχες οι πληρωμένες με Ευρωπαϊκά κονδύλια διαφημίσεις για να σπάσουμε αυτή την παράδοση. Ο Ελληνισμός της Κύπρου την επιβίωσή του πάνω σε αυτή τη γη, πρώτιστα τη χρωστά στα ήθη, τα έθιμα και τη λαϊκή παράδοσή του.

 

Γιατί υπάρχουν, όμως, τόσες απαγορεύσεις; Τι θεωρείτε πώς οδήγησε σε αυτές τις αποφάσεις;

Είναι Ευρωπαϊκές νομοθεσίες, γίνονται αναφορές στη χάρτα της Ευρώπης σε δύο γραμμές. Επί Αγγλοκρατίας υπήρχε επιτρεπόμενη απόφαση.

 



Διάβασε επίσης:

Τα καλύτερα αμπελοπούλια και πού θα τα φας [όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις]



 

Υπάρχουν ανακρίβειες και ψέματα σχετικά με το θέμα των αμπελοπουλιών που παρουσιάζονται στον κόσμο για να δημιουργήσουν λάθος εικόνες;

Βεβαίως. Παραφουσκωμένες αλήθειες και ψέματα.

 

Αν τελικά αρθούν οι απαγορεύσεις, δεν θα έχουμε πρόβλημα και κυρώσεις με την ΕΕ;

Όχι, αν ζητούσαμε εξαίρεση με σωστό και τεκμηριωμένο φάκελο. Λόγω του Εθνικού προβλήματος και για να μη μας δυσκολέψουν στις προενταξιακές συνομιλίες, ως Κύπρος, δεν ζητήσαμε χαλαρώσεις. Αυτός είναι στην ουσία ο λόγος που τώρα γίνεται όλο αυτό.

 

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει τελικά;

Να ετοιμαστεί τεκμηριωμένος φάκελος για διατήρηση της παράδοσης με συγκεκριμένες εισηγήσεις.

 

Αν δεν αλλάξει κάτι τι προτίθεστε να κάνετε; Πώς θα κινηθείτε;

Το ξέσπασμα της μάζας κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.



Σημείωση: Οι πιο πάνω απαντήσεις αποτελούν προσωπική άποψη του συνεντευξιαζόμενου και σε καμιά περίπτωση η CITY δεν υιοθετεί τα όσα λέγονται

 

Η κεντρική φωτογραφία αφορά στο ντοκιμαντέρ του VICE για τα αμπελοπούλια


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ