Γιορτάζουν οι γυναίκες στην Κύπρο την Ημέρα της Γυναίκας;

Είναι σωστό να γιορτάζουμε με λουλούδια και εξόδους την Ημέρα της Γυναίκας ή μήπως η 8η Μαρτίου προσφέρεται περισσότερο για περισυλλογή;

 


Article featured image
Article featured image

Το να βγει μια γυναίκα για ποτό και διασκέδαση στις 8 Μαρτίου είναι ασέβεια και απαξίωση απέναντι στους αγώνες που δόθηκαν για την ίση μεταχείριση και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών;

Το debate αυτό είναι επίκαιρο και πάλι, με τη μισή μερίδα του πληθυσμού (γυναίκες και άντρες) να ισχυρίζονται πως η σημερινή είναι άλλη μια ευκαιρία για έξοδο και για λουλούδια, την ώρα που οι άλλοι μισοί αρνούνται πεισματικά να δεχτούν ότι κάποιες γυναίκες ανέκαθεν έβγαιναν και γιόρταζαν στην Κύπρο τη συγκεκριμένη μέρα.

Το ερώτημα επιδέχεται πολλών και ετερόκλιτων απαντήσεων. Εμείς το πήραμε κάπως χαλαρά, ζητώντας απλώς από γυναίκες να μας πουν αν θα κάνουν κάτι σήμερα και γιατί; Και όπως ήταν αναμενόμενο, σχεδόν καμία δεν αρκέστηκε σε μία απλή κατάφαση και εξήγηση. Σχεδόν όλες μάς έδωσαν το δικό τους στίγμα για την 8η Μαρτίου.

Πιο κάτω, 21 Κύπριες μάς λένε κατά πόσο κάνουν κάτι ιδιαίτερο τη Μέρα της Γυναίκας και αν ναι, γιατί. 

Φωτεινή Γεωργίου

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που γιορτάζουν, αλλά οι περισσότερες απ’ αυτές δεν γνωρίζουν καν το λόγο που το κάνουν. Προσωπικά, αν δεν είχα δουλειά σήμερα θα έβγαινα με τις φίλες μου για ένα ποτό, έτσι για την τιμή των όπλων.

 

Δήμητρα Γεωργίου

Σε μια οικογένεια των 7, οι τρεις είναι γυναίκες κι όμως την τιμητική του έχει… ο πατέρας που γιορτάζει τα γενέθλιά του! Εναλλακτική η μέρα της γυναίκας για τη δική μου οικογένεια. Προσωπικά, πιστεύω πως δεν είναι μια μέρα που πρέπει να γιορτάζεται με πάρτι και ποτό αλλά για να μας θυμίζει αυτές που αγωνίστηκαν για να έχουμε εμείς ένα καλύτερο μέλλον!

 

Στέλλα Ορατίου

Κάνω κάθε μέρα κάτι ιδιαίτερο. Δεν είμαι γυναίκα μόνο μια φορά το χρόνο, είμαι κάθε μέρα.

 

Άντρια Γεωργίου

Ποτέ! Δεν γιορτάζουμε, συνεχίζουμε τους αγώνες. Όλες οι γιορτές -και αυτή της γυναίκας- στο βωμό του καπιταλισμού.

 

Τάνια Νεοκλέους

Εγώ συνήθως κοιτάζω αν υπάρχουν προσφορές για σιδερόπρεσες. Ή κάνω επανάσταση μέσα από το Αριέλ που χρησιμοποιώ στα ρούχα που πλένω ενίοτε στο χέρι

 

Ελπίδα Χαραλάμπους

Σε έναν κόσμο όλο και πιο αυξημένων αναγκών η Γυναίκα απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί επάξια στις απαιτήσεις. Τώρα, εύχομαι η Γυναίκα να αποκτήσει το δικαίωμα να είναι Γυναίκα -εύθραυστη, ρομαντική, θηλυκή... Εγώ, προσωπικά, δεν θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο, ειδικά να βγαίνουμε οι γυναίκες μαζί. Είναι όμορφο όμως να αναγνωρίζεται η συμβολή της γυναίκας στην καθημερινότητα της σημερινή εποχή και να τις δίνεται η ευκαιρία, εκτός από άξιο μέλος της κοινωνίας να παραμένει γυναίκα.

 

Εβίτα Χαραλάμπους

Το θέμα δεν είναι εάν γιορτάζεις, το θέμα είναι να ξέρεις γιατί το κάνεις. Εγώ προσωπικά δεν θα κάνω κάτι. Δεν είναι γιορτή. Είναι μια υπενθύμιση του αγώνα για ισότητα και από τη στιγμή που ο αγώνας ακόμη δεν τελείωσε δεν υπάρχει κάτι να γιορτάσουμε.

 

Νιόβη Χαραλάμπους

Εγώ θα κάνω κάτι πολύ ιδιαίτερο σήμερα. Θα πάω στην παράσταση.

 

Στέφανη Σόλωνος 

Σίγουρα αυτή τη μέρα, κάποιοι την γιορτάζουν και κάποιοι όχι. Ωστόσο είναι όμορφο, πιστεύω, όλοι να την τιμούμε με τον τρόπο μας. Είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε πόση δύναμη και χάρη έχουν οι γυναίκες και πόσα μπορούν να κάνουν αρκεί να το πιστέψουν πρώτα οι ίδιες και έπειτα όλοι οι άλλοι. Προσωπικά δεν διοργάνωσα κάτι ιδιαίτερο για σήμερα, εντούτοις απολαμβάνω την αναγνώριση που τυγχάνουν όλες οι γυναίκες σήμερα μέσω των social media και που όλες, έστω και με αυτό τον τρόπο θυμόμαστε την αξία μας. 

Μαρία Αντωνίου

Οι γυναίκες δεν χρειάζονται μια μέρα μόνο για να τις γιορτάζουμε. Είναι ηρωΐδες που καθημερινά αντέχουν το αντρικό φύλο.

 

Άντρη Βοσκαρίδου

Δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο. Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω πως δεν είναι σωστό να 'γιορτάζω' σήμερα, από τη στιγμή που υπάρχουν άλλες γυναίκες στον κόσμο που υπόκεινται σε διακρίσεις (το λιγότερο!) και υποφέρουν απλώς γιατί γεννήθηκαν γυναίκες. Πιστεύω πως θα ήταν πιο εποικοδομητικό εάν τα χρήματα, για να αγοράσει κάποιος λουλούδια ή να φάει σε εστιατόριο κλπ, δίνονταν σε ιδρύματα που καταπολεμούν την αδικία και την εκμετάλλευση και προωθούν την ισότητα και την αποδοχή γενικά.

 

Μαρία Φάντη

Όχι, δεν θα κάνω τίποτε για να είμαι ειλικρινής. Ούτε καν το θυμόμουν.

 

Φρόσω Ηλιάδου

Δεν κάνω κάτι το διαφορετικό την ημέρα της γυναίκας. Απλώς, φέτος έτσι για αλλαγή, θα βρεθούμε για φαγητό με φίλες. Δεν θεωρώ ότι για να περάσουμε καλά ή για να κάνουμε κάτι άλλο πρέπει να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μέρα.

 

Γιώτα

Not doing anything special this day. It’s a normal day for me. I fight for women’s rights every day of my life.

 

Ιωάννα Κκολού

Όχι, δεν θα γιορτάσω την ημέρα της γυναίκας. Καθημερινά είμαι γυναίκα και το γιορτάζω!

 

Κωνσταντίνα Χατζηζαχαρία

Δεν χρειάζομαι τη μέρα της γυναίκας για να βγαίνω με τις φίλες μου. Μπορώ να το κάνω όποτε γουστάρω, άσε που η σημερινή ημέρα όπως και άλλες αντίστοιχες έχουν εξελιχθεί σε εμπορική συνδιαλλαγή.

 

Έμιλι Ξενοφώντος

Βασικά, η μέρα της γυναίκας εν μια ευκαιρία για πολλές γυναίκες να δικαιολογήσουν ακόμη μια έξοδο. Εμένα εν μπορούν σήμερα οι φίλες μου, άρα θα μείνω σπίτι!

 

Αγγέλα Σταυρινού

Στις 8 του Μάρτη γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, το 1977. Οι γυναίκες στην Ευρώπη και Αμερική ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαιώματα ψήφου. Στον δυτικό κόσμο οι γυναίκες έχουν πετύχει το σκοπό τους σε μεγάλο βαθμό, αλλά στις ανατολικές και κυρίως στις αραβικές χώρες τα δικαιώματα των γυναικών εξακολουθούν να καταπατούνται. Έννεν τούτο το νόημα της γιορτής; Αν ήταν τα πράματα όπως πρέπει ή όπως λαλεί το κείμενο πιο πάνω μπορεί τζαι να έμπαινα στον κόπο να γράψω ένα happy woman’s day, αλλά δεν είναι.

 

Καλλιόπη Ασικίδου

Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν γιόρτασα τη μέρα... Είναι μέρα σκέψης, υπενθύμισης και όχι μέρα «χαριεντίσματος». Μέρα της γυναίκας... Μέρα της γυναίκας για να θυμόμαστε αυτή που ακόμα δεν ψηφίζει, μέρα της γυναίκας για αυτή που ακόμα της συμπεριφέρονται σαν σκλάβα, μέρα της γυναίκας για αυτή που την αναγκάζουν να φορέσει ότι θέλουν, μέρα της γυναίκας για αυτή που δεν σταματάνε να τη χτυπάνε, μέρα της γυναίκας για αυτή που της παίρνουν το παιδί, μέρα της γυναίκας για αυτή που της κάνουν trafficking, μέρα της γυναίκας για αυτή που αξιολογούν τα επαγγελματικά της προσόντα και δυνατότητες και δεν της δίνουν ίσες ευκαιρίες, μέρα της γυναίκας για αυτή που καθημερινά αγωνίζεται να τα φέρει βόλτα για εκείνη και την οικογένειά της, μέρα της γυναίκας για αυτή που είναι multitasker συνέχεια! Αυτή είναι η μέρα της γυναίκας σήμερα, αφιερωμένη σε αυτές που υποφέρουν ακόμη. Οι υπόλοιπές μας; Δύναμη σε όσα μικρά μεγάλα παλεύουμε καθημερινά και τα καταφέρνουμε!

 

Μίνα Χρυσάνθου

Η ημέρα της γυναίκας είναι κάτι σαν ένα prehens night. Εννοείται ότι θα βγω με φίλες για φαγητό, ποτό και χορό. Μπορεί να παίξει και φάση με στρίπερ, έτσι για την αλλαγή.

 

Χριστίνα Νικολαΐδου

H γιορτή μιας ευτυχισμένης γυναίκας που είναι και μητέρα, γίνεται κάθε μέρα στο σπίτι της. Όταν παίζει με το παιδί της, όταν τρώει με τον άντρα της, όταν χουζουρεύει στο κρεβάτι μετά που έχει κοιμηθεί το ζουζούνι. Κάπως έτσι θα τα περάσουμε σήμερα, εμείς τουλάχιστον. Και για το τσακίρ κέφι, μπορεί να φτιάξω κανένα γλυκό, να το τσακίσουμε.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ