Δες εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες

Μια διοργάνωση που δεν πρέπει να χάσεις!

 


Article featured image
Article featured image

Ενώ το επίσημο πρόγραμμα προβολών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες με τις διεθνείς βραβευμένες ταινίες είναι αυτό που κλέβει συχνά την παράσταση, το φεστιβάλ έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα! 

Ταινίες των μελών της Κριτικής Επιτροπής, επιπρόσθετες ειδικές προβολές, και κινηματογραφικά εργαστήρια και masterclasses συμπληρώνουν το επίσημο πρόγραμμα προβολών.

Ο επιτυχημένος θεσμός των masterclasses από διεθνείς επαγγελματίες του κινηματογράφου συνεχίζεται. Στην φετινή έκδοση του φεστιβάλ, πέντε μεγάλες προσωπικότητες προσφέρουν την πολύτιμη τους εμπειρία σε ντόπιους σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, ηθοποιούς, αλλά και σε όσους γενικά ενδιαφέρονται για την τέχνη του κινηματογράφου.

Όλα τα εργαστήρια και masterclasses θα διεξαχθούν στον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλλας και στην Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου στη Λευκωσία, και θα είναι δωρεάν.

«COLOUR MANAGED WORKFLOW» σε συνεργασία με το Colour Training και την Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου με τον Dado Valentic (στα Αγγλικά / in English) 21/4 – 11:00-13:00

Ο βραβευμένος τεχνικός χρωματικής επεξεργασίας εικόνας, Dado Valentic, διοργανώνει σεμινάριο με θέμα την τεχνική ελέγχου χρωμάτων, γνωστή και ως «Colour Managed Workflow», η οποία χρησιμοποιείται σήμερα στις σημαντικότερες κινηματογραφικές παραγωγές των Netflix και Amazon, καθώς και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια ανά τον κόσμο. Το σεμινάριο θα εστιάσει στις βασικές αρχές της ψηφιακής φωτογραφίας, καθώς και σε τεχνικά ζητήματα που θα βοηθήσουν τους φωτογράφους να βελτιώσουν την ποιότητα της εικόνας τους. Ειδικός σε θέματα χρωματικού ελέγχου στην ψηφιακή φωτογραφία, ο  Dado έχει πρόσφατα σχεδιάσει και αναπτύξει το δικό του λογισμικό χρωματικής διόρθωσης, το Colourlab, για τον τεχνικό έλεγχο των χρωμάτων κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

 

Πλήρες Πρόγρααμμα Φεστιβάλ                                                            

IT’S A MAN’S AND A WOMAN’S WORLD σε συνεργασία με το European Women’s Audiovisual Network με την Alessia Sonaglioni (στα Αγγλικά)

21/4 – 16:00-17:00

Η  Alessia Sonaglioni, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Δικτύου Γυναικών, θα παρουσιάσει το Bechdel Test, ένα εργαλείο μέτρησης της γυναικείας συμμετοχής στον κινηματογράφο, τα αποτελέσματά του και τους περιορισμούς του. Το τεστ μπορεί να ακούγεται απλό, ελάχιστες όμως ταινίες φαίνεται να το περνούν επιτυχώς.Ζήνα Πάλας, Λευκωσία

«ΗΘΟΣ-ΜΥΘΟΣ Ή ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΠΛΟΚΗ» σε συνεργασία με το Mediterranean Film Institute με τον Δημήτρη Γιατζουζάκη (στα Ελληνικά)

22/4 – 15:30-17:30

Μια διάλεξη από το Mediterranean Film Institute για τον κινηματογραφικό χαρακτήρα και την πλοκή, τη σημασία της παρατήρησης και της αφαίρεσης, τον χαρακτήρα στο γράψιμο και τη σύλληψη μιας ιδέας.

 

Ζήνα Πάλας, Λευκωσία

MASTERCLASS ΜΕ ΤΟΝ ABEL FERRARA (στα Αγγλικά / in English)

25/4 – 16:00-17:30

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Abel Ferrara, δημιουργός θρυλικών ταινιών όπως  το King of New York (1990), Bad Lieutenant (1992), The Addiction (1995) και πρόσφατων φεστιβαλικών επιτυχιών όπως το Pasolini (2014) θα παρουσιάσει πτυχές της δημιουργικής διαδικασίας του έργου του. Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ του Piazza Vittorio, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2017.

 

Ζήνα Πάλας, Λευκωσία

MASTERCLASS ΜΕ ΤΟΝ STEVEN BERNSTEIN σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (στα Αγγλικά)

26/4 – 15:30-17:30

Ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης, συγγραφέας/σεναριογράφος και διευθυντής φωτογραφίας Steven Bernstein θα μιλήσει για το έργο του στον χώρο του κινηματογράφου. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας Dominion (2016) σε σενάριο και σκηνοθεσία του ιδίου με πρωταγωνιστές τους John Malkovich και Rhys Ifans. Ο Bernstein εδραιώθηκε ως διευθυντής φωτογραφίας με ταινίες όπως το Like Water for Chocolate (Alfonso Arau, 1992) και Monster (Patty Jenkins, 2003), η οποία βραβεύθηκε με το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της Charlize Theron.

 

Ζήνα Πάλας, Λευκωσία

When Not on Jury Duty: Films Directed by Members of the Jury

Το φεστιβάλ θα προβάλει επίσης ταινίες των μελών της Κριτικής επιτροπής, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τις μεγάλες αυτές προσωπικότητες μέσα από την δική τους δημιουργία. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

 

SON OF SOFIA (Ο Γιος της Σοφίας)

Ελίνα Ψύκου, 111’, 2017, Θέατρο Ριάλτο: 22/4 - 18:00, Ζήνα Πάλας: 20/4 - 18:00

Ο 11άχρονος Μίσα καταφθάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004 για να ζήσει με τη μητέρα του Σοφία, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Η ταινία είναι διεθνής συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, και Βουλγαρίας. Το Son of Sofia έχει κερδίσει το βραβείο Best International Narrative Feature και το Jury Award στο Tribeca Film Festival, το C.I.C.A.E. Award στο Sarajevo Film Festival, και το Special Jury Award στο Los Angeles Greek Film Festival. Διεκδικεί επίσης 13 βραβεία Ίρις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. 

GODLESS 

Ralitza Petrova 99’, 2016, Βουλγαρία

Θέατρο Ριάλτο: 25/4 - 18:00

Ζήνα Πάλας: 24/4 - 18:00

Μια νοσοκόμα διακινεί στη μαύρη αγορά ταυτότητες ασθενών που πάσχουν από άνοια. Υποκινούμενη από το εύκολο χρήμα και τον εθισμό της στη μορφίνη, παλεύει ενάντια στο συναισθηματικό της κενό. Το Godless είναι συμπαραγωγή Βουλγαρίας και Δανίας.

Έχει κερδίσει το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Batumi International ArtHouse Film Festival, το New Talent Grand PIX στο CPH PIX, έχει αποσπάσει πολλαπλά βραβεία στο Golden Rose και στο Golden Rose Bulgarian Feature Film Festival, συμπεριλαμβανομένου βραβείο καλύτερης ταινίας και βραβείο καλύτερης φωτογραφίας. Έχει επίσης αποσπάσει σημαντικά βραβεία στα διεθνή φεστιβάλ του Locarno, Mumbai, Reykjavik, Sarajevo, Seville, Sofia, Stockholm, Tetouan, και Warsaw.

Η Ralitza Petrova απέσπασε και το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας Glocal Images στο περσινό Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος.

 

PIAZZA VITTORIO

Abel Ferrara, 75’, 2017, Ιταλία, Θέατρο Ριάλτο: 27/4 - 18:00, Ζήνα Πάλας: 25/4 - 18:00

Η Πιάτσα Βιτόριο είναι η μεγαλύτερη πλατεία της Ρώμης, όπου μένουν άνθρωποι από διαφορετικές κοινότητες, αλλά και μεγάλοι σκηνοθέτες. Μια σουρεαλιστική μέρα εκτυλίσσεται με συνεντεύξεις με παράνομους μετανάστες, κλοσάρ, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και πολιτικούς, που αφηγούνται όχι μόνο την ιστορία της πλατείας, αλλά και μιας χώρας που αλλάζει. 

Ειδική προβολή / Special screening

DominionSteven Bernstein

101’,2016, ΗΠΑ

Θέατρο Ριάλτο: 24/4 - 18:00

Ζήνα Πάλας: 26/4 - 18:00

Ποιος έγραψε ότι ο Dylan Thomas πέθανε από τον καημό και τη μελαγχολία του; Το Dominion του Steven Bernstein αποδεικνύει ότι μάλλον συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Μια ταινία που αφηγείται τις τελευταίες μέρες του θρυλικού ποιητή, και που δεν πρέπει να χάσουν ούτε οι λάτρεις της ποίησής του ούτε οι θαυμαστές αυτού του σπουδαίου ανθρώπου. / Who wrote that Dylan Thomas died of a broken heart and crushed soul? This Steven Bernstein film leaves no doubt that it might have been just the opposite. This is a story of the last days of poetry’s true rock star. A must-see movie for the friends of poetry and fans of the biographies of great men.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες:

Υπότιτλοι: Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Είσοδος: Εκτός από το Πρόγραμμα ταινιών για παιδιά και νέους, οι ταινίες είναι κατάλληλες για άτομα άνω των 18 ετών

€6 Εισιτήριο Ημέρας

€25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)

Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας

Δωρεάν για μαθητές στις ταινίες για παιδιά και νέους

Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ