Η αναπηρία σταματά τη δημιουργικότητα ή τη διευρύνει;

Ο δραματικός μονόλογος Dystopia: il Paradiso αποτυπώνει τη σχέση φυσικού και ψυχικού κόσμου καθώς προσκαλεί τους θεατές σε μία βιωματική εμπειρία και μύηση στον κόσμο των συμβολισμών, της ψυχολογίας και της αναπηρίας.

 


Article featured image
Article featured image

Τι συμβαίνει όταν ένα άτομο με χρόνια νευρολογική ασθένεια αναλαμβάνει το ρόλο της ηθοποιού;

Η πρωταγωνίστρια του μονολόγου είναι η ίδια φορέας της «δυστοπίας», μιας δυστοπίας εσωτερικευμένης και ερμηνευμένης με βάση τη ψυχική διαταραχή και τη μορφοποίησή της σε σωματική αναπηρία.

Το προβαλλόμενο, στο φόντο, δάσος, είναι, ουσιαστικά, ο τόπος του ασυνείδητου, τον οποίον ο συνειρμικός μονόλογος αποτυπώνει. Τίποτα δεν ωραιοποιείται, τίποτα δε μένει κρυφό. Μήπως όλοι ζούμε σε ένα τεχνητό παράδεισο και η υποτιθέμενη «ευτοπία» μας δεν είναι παρά μια δυστοπία πολλαπλών αναπηριών; Η ιστορίας μιας διάγνωσης δραματοποιείται, προσκαλώντας τον καθένα σε μια περιήγηση στο πολυσχιδές δάσος του ανθρώπινου ψυχισμού.

Η αναπηρία σταματά τη δημιουργικότητα ή τη διευρύνει; Το έργο αναζητά νέους τρόπους έκφρασης και θέτει πολιτικά και κοινωνικά ερωτήματα. Ο «εγκλεισμός» που βιώνει ένα άτομο με αναπηρία, η συμμετοχή του στα κοινά και η θέση του στην κοινωνία είναι βασικά ζητήματα που προκύπτουν από το προτεινόμενο έργο. Το προσωπικό βίωμα πλαισιώνεται από το κοινωνικό περιβάλλον το οποίο επιδρά καταλυτικά στη ψυχολογία της πρωταγωνίστριας και την αναγκάζει να βρίσκεται σε μια διαρκή αντιπαλότητα μαζί του. Η αγωνία της αποδοχής αναδεικνύει, ως βασικό υφολογικό χαρακτηριστικό της εξιστόρησης, την ειρωνεία, τον αυτοσαρκασμό και το σαρκασμό.

 

 

*Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο θάλαμο ασθενών του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής.

**Ταυτόχρονη Προβολή Κειμένου

 

Συντελεστές

Κείμενο / Ερμηνεία: Μαριάννα Παφίτη

Σκηνοθεσία / εικαστική επιμέλεια: Λούκας Ιωάννου

Μουσική Σύνθεση: Μαρία Ζαvνέτου

Κουστούμια: Ρομίνα Πολυμνίου

Φωτογραφία Αφίσας: Emre Soykan

Σχεδιασμός Αφίσας: Γιάννος Χριστοφόρου

Trailer: Γιώργος Οθώνος

Ευχαριστούμε την Έλενα Κοτασβίλι



Πληροφορίες: 97 793188 - 99 582387

Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Ώρα: 19:30

Eίσοδος: €10

Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, Λευκωσία

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ