Το NiMAC παρουσιάζει τη δουλειά του Ανδρέα (Άντη) Ιωαννίδη στη Λευκωσία

Ένας σημαντικός καλλιτέχνης του τόπου μας, σε μία από τις σπάνιες παρουσιάσεις της δουλειάς του.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Ανδρέας (Άντης) Ιωαννίδης, ζωγράφος και ποιητής, επιστρέφει στη γενέτειρά του, συμπυκνώνοντας σε ένα εικαστικό έργο και ένα ποίημα το αποτύπωμα των τελευταίων 20 χρόνων της ζωής του.

Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 20 Απριλίου, στις 19:30, στο Θέατρο Πόλης (οδός Τεμπών 10-12, Λευκωσία).

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Πέμπτη 26 Απριλίου.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

 

Ανδρέας Άντης Ιωαννίδης: Χρόνοι της Γης και Άπατρις Ύπνος

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] παρουσιάζει το ζωγραφικό έργο του Ανδρέα Άντη Ιωαννίδη Χρόνοι της Γης, ως και την ποιητική του σύνθεση «Άπατρις Ύπνος» (Εκδόσεις Ροδακιό).

Εγκαίνια: 20 Απριλίου 2018, 19:30 στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ

20-26 Απριλίου 2018: Καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής 10:00 - 14:00

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν το ζωγραφικό έργο Χρόνοι της Γης και να ακούσουν απόσπασμα από την ηχητική εγκατάσταση της ποιητικής σύνθεσης Άπατρις Ύπνος.

Ο Ανδρέας Άντης Ιωαννίδης, ο οποίος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1939, είναι ένας πολυδιάστατος καλλιτέχνης με μακρά προσφορά στον πολιτισμό της Κύπρου. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 παρουσιάζει το ζωγραφικό του έργο σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Την ίδια δεκαετία εισήγαγε τις γραφικές τέχνες στον τόπο εργαζόμενος σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Μεταξύ άλλων, ο Ιωαννίδης υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου και της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου. Έχει φιλοτεχνήσει βιβλία, περιοδικά, αφίσες, κέρματα, μετάλλια, γραμματόσημα.

Εργάστηκε στους τομείς της σκηνογραφίας, του κινηματογράφου, του κινουμένου σχεδίου, της φωτογραφίας, της τοιχογραφίας, της τυπογραφίας και της χαρακτικής. Δίδαξε Τέχνη στην Κύπρο και στο εξωτερικό, έγραψε και δημοσίευσε κείμενα και έδωσε διαλέξεις.

Εξέδωσε δύο βιβλία ποίησης, «Χρωμόλευκο» 1991, «Άπατρις Ύπνος» 2018. Έχει μεγάλο αδημοσίευτο ποιητικό έργο.

Έλαβε διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Τιμήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για τη συμβολή του στην κατανόηση των κρατών μέσα από την εργασία του (1989) και στην Κύπρο για την συμβολή του στην ανοικοδόμηση της χώρας (2001).

 

Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ

Τεμπών 10-12, 1016 Λευκωσία, T: 22797400, www.nimac.org.cy (Απέναντι από το εστιατόριο Παλιά Ηλεκτρική)

 

Φωτογραφία: Musicpaper / Γιάννης Μαργετουσάκης


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ