Έρχονται θερμοκρασίες Ιουνίου

Ο υδράργυρος φαίνεται να ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου, τοπικά, σε εσωτερικά και ημιορεινά τμήματα του νησιού.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το χαμηλό σύστημα στη Μέση Ανατολή που ευνόησε θερμές αέριες μάζες, σκόνη και τοπικές βροχές/καταιγίδες στο νησί μας τις προηγούμενες μέρες, συνεχίζει την ανατολική-βορειανατολική του πορεία. Πριν απομακρυνθεί τελείως από την περιοχή μας αυτό το σύστημα, φαίνεται να ευνοεί ακόμα λίγες τοπικές βροχές/καταιγίδες αύριο Κυριακή.

Από τη Δευτέρα, σφήνα ύφεσης από τα δυτικά και βαρομετρικό χαμηλό στη βόρειο Αφρική, θα επηρεάσουν σταδιακά την περιοχή μας κατά το πρώτο μισό της βδομάδας και αναμένεται εκ νέου μεταφορά σκόνης και πιο θερμών αέριων μαζών, με τον υδράργυρο να ακουμπά τοπικά τους 34-35 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά και ημιορεινά τμήματα του νησιού.

Την ίδια ώρα, υπάρχει πιθανότητα κάποιες μέρες να ευνοηθεί η εκδήλωση τοπικών βροχών/καταιγίδων, κυρίως στην περιοχή του Τροόδους.

Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, νέο αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και βαρομετρικό χαμηλό φαίνεται να πλησιάζουν την περιοχή μας από τα δυτικά, αφού πρώτα εκτοπίσουν ακόμη πιο θερμές για την εποχή αέριες μάζες, αλλά και σκόνη. Ο υδράργυρος φαίνεται να ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου τοπικά, σε εσωτερικά και ημιορεινά τμήματα του νησιού για 1-2 μέρες, κατά το δεύτερο μισό της εβδομάδας.

Τάση για πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή, φαίνεται να έχουμε τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, με την πιθανότητα για τοπικές βροχές να αυξάνεται.

Οι κανονικές μέγιστες θερμοκρασίες για την εποχή είναι γύρω στους 27 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 23 με 24 στα παράλια και 17 στον Πρόδρομο.



ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ LOCATIONS ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ


Αναλυτικά το δελτίο καιρού σύμφωνα με το KitasWeather:

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος. Τις αυγινές ώρες αναμένεται τοπικά να εμφανιστεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι-βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 14 έως 16 στα παράλια και στους 9 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο Κυριακή, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί στις περισσότερες περιοχές ηλιόλουστος. Νεφώσεις, όμως, που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται στα ορεινά τις μεσημβρινές ώρες, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές/καταιγίδες. Μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, στην επαρχία Λευκωσίας. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 2-3 μποφόρ, για να καταστούν σταδιακά σε θαλάσσιους 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται περίπου 3-5 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, 26 έως 29 στα παράλια και στους 19 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα καταστεί σύντομα κυρίως αίθριος. Τις αυγινές ώρες αναμένεται τοπικά να εμφανιστεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι-βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 14 έως 16 στα παράλια και στους 10 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Τη Δευτέρα, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί στις περισσότερες περιοχές ηλιόλουστος. Νεφώσεις, όμως, που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται στα ορεινά τις μεσημβρινές ώρες, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές/καταιγίδες. Μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, στην επαρχία Λευκωσίας. Από το απόγευμα αναμένεται να αρχίσει να εμφανίζεται σκόνη στη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 2-3 μποφόρ, για να καταστούν σταδιακά σε θαλάσσιους 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται περίπου 4-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, 27 έως 30 στα παράλια και στους 21 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη αναμένεται κυρίως ηλιόλουστος καιρός στις πλείστες περιοχές, ωστόσο νεφώσεις που θα αναπτύσσονται κυρίως στα ορεινά από το μεσημέρι και μετά, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές/καταιγίδες. Στα Locations μπορείτε να δείτε την πιθανότητα βροχής ανά μέρα και ανά περιοχή.

Την περιοχή θα αρχίσει να επηρεάζει μέτριο έως ισχυρό ανατολικό ρεύμα αέρα και αναμένεται αύξηση στα ποσοστά σκόνης από τη Μέση Ανατολή. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό επεισόδιο σκόνης, αλλά αναμένεται να φτάσει σε ψηλά έως πολύ υψηλά επίπεδα (150-250 μg/m³).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ