Η Ελένη Φουρέιρα δίνει την πρώτη της συνέντευξη μετά τη Eurovision

Ο ρατσισμός που δέχτηκε, το 7άρι της Ελλάδας στον ημιτελικό και η δικαίωση μετά το αποτέλεσμα του τελικού.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Αν ακόμη δεν γουστάρεις την Ελένη Φουρέιρα, δικό σου πρόβλημα.

Ποτέ δεν ήμουν φανατικός ακόλουθος της Φουρέιρα και της καλλιτεχνικής της πορείας. Όχι, γιατί, θεωρώ ευτελές το είδος που ακολουθεί και υποστηρίζει, απλώς δεν μου έκανε όλο αυτό που έβλεπα και άκουγα. Δεν ήταν του γούστου μου. Ωστόσο, αναγνώριζα ότι αυτό που κάνει το κάνει καλά και με επαγγελματισμό, παρουσιάζοντας όσο το δυνατόν πιο άρτιο αποτέλεσμα.

Έναν επαγγελματισμό τον οποίο απέδειξε με τη δουλειά που έκανε όλο το διάστημα πριν τον διαγωνισμό της Eurovision, αλλά και στην παρουσίαση του κομματιού σε ημιτελικό και τελικό, το οποίο αναμφίβολα έβαλε Fuego στη σκηνή και στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Η Ελένη Φουρέιρα όμως, εκτός από μία πολύ καλή επαγγελματίας διαθέτει και κάτι άλλο, πολύ σημαντικότερο, που λείπει σε πολλούς φτασμένους και θεωρητικά ποιοτικούς καλλιτέχνες εκεί έξω, τσαγανό, μαγκιά και αλήθεια.

Ναι, όσο και αν ενοχλεί μερικούς, η Φουρέιρα δεν φοβάται να μιλήσει και να εκτεθεί διακινδυνεύοντας να χάσει όλο αυτό που με πολύ κόπο χτίζει. Χτυπήθηκε πολύ γιατι είναι Αλβανίδα, για τη μουσική της, γιατί είναι σέξι, γιατί είναι όμορφη, γιατί χορεύει, γιατί την αγαπούν οι gay. Γενικά χτυπήθηκε πολύ. Δεν έδειξε όμως ούτε να πτοείται, ούτε να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της. Βγήκε μπροστά και απάντησε σε κάθε κατηγορία, με επιχειρήματα. Όχι αερολογίες και διπλωματικά τερτίπια. Αλλά με γεγονότα απτά, αποστομώνοντας όλους εκείνους που την παρουσίαζαν ως μια λαϊκά γκόμενα που το μόνο που έχει να επιδείξει είναι ένα σέξι σώμα και ένα ωραίο πρόσωπο.

Λίγο μετά το τέλος του διαγωνισμού της Eurovision και με την επιστροφή της στην Αθήνα, ο δημοσιογράφος της LIFO Αλέξανδρος Διακοσάββας τη συνάντησε στο κέντρο της πρωτεύουσας και της έκανε μια γεμάτη συνέντευξη, στην οποία πραγματικά μίλησε για όλα όσα είχαν συμβεί το προηγούμενο διάστημα.

 

«Βγήκε η Ραχήλ Μακρή και είπε ότι έχω φάει τα λεφτά της Ελλάδας, επειδή μεγάλωσα εδώ. Δουλεύω σε αυτήν τη χώρα και δίνω ένα μεγάλο ποσοστό από το εισόδημά μου. Δεν έχω κλέψει ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Από τα δικά μου λεφτά πληρωνόταν η κ. Μακρή όταν ήταν βουλευτής». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 



Για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ελένης Φουρέιρα πατήστε ΕΔΩ.





Εμείς, ξεχωρίσαμε μερικές ατάκες οι οποίες μας έκαναν εντύπωση και τις παραθέτουμε πιο κάτω:



Για τις βαθμολογίες των επιτροπών

Με ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι αν στενοχωρήθηκα που η κριτική επιτροπή της Αλβανίας μού έδωσε δέκα και όχι δώδεκα βαθμούς, κανείς δεν με ρώτησε για το επτάρι της Ελλάδας στον ημιτελικό. Ένα σύστημα ολόκληρο προσπαθεί να δείξει πράγματα που δεν υπάρχουν.

 

Για το περιστατικό με τον αλβανικό αετό 

Τόσες εκπομπές με έκαναν σκουπίδι απλώς και μόνο για να βγάλουν πρώτο θέμα, υποστηρίζοντας κάτι ψευδές. Με σόκαρε ολόκληρη η χώρα που αγαπάω να είναι μιντιακά ξαφνικά εναντίον μου. Αυτοί με πλήγωσαν, όχι οι Έλληνες. Κανένας από αυτούς που με έκαναν κάποτε να ντρέπομαι και να φοβάμαι να πω ποια είμαι δεν θα με κάνει να μισήσω την Ελλάδα. Δεν θα το καταφέρουν. Βγήκε η Ραχήλ Μακρή και είπε ότι έχω φάει τα λεφτά της Ελλάδας, επειδή μεγάλωσα εδώ. Δουλεύω σε αυτήν τη χώρα και δίνω ένα μεγάλο ποσοστό από το εισόδημά μου. Δεν έχω κλέψει ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Πληρώνω την ΕΡΤ μαζί με όλους τους Έλληνες και η ΕΡΤ έκανε 70% τηλεθέαση την ημέρα που εγώ τραγούδησα. Από τα δικά μου λεφτά πληρωνόταν η κ. Μακρή όταν ήταν βουλευτής.

 

Η απόρριψη από την ΕΡΤ και η δικαίωση 

Δικαίωση και απέναντι στην ΕΡΤ, λοιπόν, τις συνεχείς απορρίψεις της οποίας κάποιοι δημοσιογράφοι ξένων χωρών απέδωσαν σε ρατσισμό για την αλβανική καταγωγή της; Στην ΕΡΤ, η επιτροπή της οποίας την τίμησε μόνο με 7 βαθμούς στον ημιτελικό; «Αν ήταν ρατσιστικά τα κίνητρα των απορρίψεων, τότε λυπάμαι πολύ. Η δικαίωση είναι προσωπική και δεν έχω να κατηγορήσω κανέναν, αν οι λόγοι είναι καθαρά καλλιτεχνικοί. Η βαθμολογία πλήγωσε περισσότερο την Κύπρο παρά εμένα. Εγώ ακούω το κοινό, αυτό έχει τη δύναμη, και όχι πέντε άνθρωποι από κάθε χώρα που έχουν συγκεκριμένη κουλτούρα ή που τους είπαν τι να ψηφίσουν. Δεν με απασχολεί η άποψή τους.

 

«Το ότι μπορώ να είμαι σέξι είναι μέρος της δουλειάς μου και μου αρέσει. Φυσικά και με έχουν εκμεταλλευτεί επαγγελματικά, αλλά αν έχεις αυτογνωσία, το καταλαβαίνεις την ίδια στιγμή που πάνε να σε εκμεταλλευτούν». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Για το bullying και το ρατσισμό που βίωσε

Έτυχε να μεγαλώσω στην Ελλάδα, να την κάνω πατρίδα μου και να τη λατρέψω. Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα σε κανέναν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθείς να κερδίσεις την αποδοχή όλων, το καταλαβαίνεις όμως μεγαλώνοντας. Χαίρομαι που τα πράγματα έχουν αλλάξει για τους ομοφυλόφιλους, είμαι η πρώτη που στηρίζω την αλλαγή και παλεύω για τα δικαιώματα των ανθρώπων. Μετά το bullying που έχω φάει για το θέμα της καταγωγής μου, ενώ νόμιζα ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και ως προς αυτό, τελικά υπάρχουν άνθρωποι που πάντα θα έχουν ρατσιστικές διαθέσεις.



Η συμμετοχή με την Κύπρο και οι φόβοι της

Την ώρα που έμπαινα στο αεροπλάνο για τη Λισαβόνα, ήξερα ότι είχα πάρει ένα μεγάλο ρίσκο, τόσο με την ίδια τη συμμετοχή μου όσο και με το τραγούδι, που ήταν εκτός της comfort zone μου, αλλά και με το γεγονός ότι πήγαινα με την Κύπρο και όχι με την Ελλάδα. Πίστευα πολύ στον εαυτό μου, όμως γνώριζα ότι την Κύπρο δεν τη δίνουν ποτέ ψηλά στα στοιχήματα. Είχαμε προσχεδιάσει με την ομάδα μου και το ΡΙΚ ότι θα κάνουμε ένα κλιπ ωραίο αισθητικά, αλλά όχι χορευτικό, ώστε να μην προδώσουμε αυτό που θα παρουσιάζαμε. Το κόλπο πέτυχε και όταν φτάσαμε, ενώ δεν μας υπολόγιζε κανείς, μετά την πρώτη πρόβα μπήκα στην πεντάδα των στοιχημάτων κι έπειτα έφτασα στην πρώτη θέση.

 



Για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ελένης Φουρέιρα πατήστε ΕΔΩ.



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ