Ρίχνει το γάντι στην Τουρκία και στους Τ/κ ο ΠτΔ

Μπορεί ο Νίκος Αναστασιάδης να φόρεσε γάντι στο πλαίσιο της δημόσιας κατεδάφισης της δεξαμενής 15, στις εγκαταστάσεις της «Πετρολίνα», στη Λάρνακα, εντούτοις λίγες ώρες νωρίτερα είχε ρίξει το γάντι σε Τουρκία και Τ/κ…

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: PIO (ΓΤΠ)

 
Ζητά συγκεκριμένα να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο υιοθετούν τις πρόνοιες του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε σχέση με τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων, καθώς και των ξένων στρατευμάτων.

«Η Τουρκία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια εάν αποδέχονται ή όχι τις παραμέτρους του ΓΓ του ΟΗΕ, ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες ή δηλώσεις εντυπωσιασμού αλλά και να διαμορφώσει σαφή εικόνα ο ΓΓ του ΟΗΕ εάν δημιουργούνται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανάληψη του διαλόγου», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Η γραπτή δήλωση εκδόθηκε μετά τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη περί αποδοχής του πλαισίου του ΓΓ ΟΗΕ, ως στρατηγική συμφωνία.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι εάν ο κ. Ακιντζί αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε οριστικά στις 4 Ιουλίου 2017, αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη και προσθέτει ότι αυτό που πρέπει να διευκρινίσει ο κ. Ακιντζί, αλλά πρωτίστως η Τουρκία, είναι εάν υιοθετούν τις πρόνοιες του πλαισίου που αναφέρονται:

(α) Στα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων που επί λέξει διαλαμβάνουν: «Αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι η συνέχιση του παλιού. Θα πρέπει να καταργηθούν τα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και η Συνθήκη Εγγυήσεως. Η παρούσα κατάσταση να αντικατασταθεί από ισχυρούς μηχανισμούς εφαρμογής, παρακολούθησης και εποπτείας της υλοποίησης της λύσης που θα περιλαμβάνουν διεθνή διάσταση (ΟΗΕ / πολυμερές - διεθνές πλαίσιο / φιλικές χώρες), και όπου ολόκληρη η Κύπρος και το σύνολο των Κυπρίων και από τις δύο κοινότητες θα αισθάνονται ασφαλείς. Οι σημερινές εγγυήτριες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να εφαρμόζουν και να εποπτεύουν την εφαρμογή των δικών τους υποχρεώσεων».

(β) Στα ξένα στρατεύματα που επί λέξει αναφέρεται: «Θα πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης και στη συνέχεια ο αριθμός των δυνάμεων να μειωθεί στα επίπεδα του 1960. Αναφορικά με τη ρήτρα λήξης έναντι της ρήτρας αναθεώρησης για την πλήρη αποχώρηση των εναπομεινάντων στρατευμάτων, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων».

«Έκανα αναφορά σε θετική εξέλιξη και όχι τυχαία, διότι είναι καλά γνωστό πως ο λόγος ναυαγίου των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά ήσαν οι άκρως αντίθετες θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων επί των πιο πάνω. Εάν συνεπώς και παρά τις όσες δηλώσεις ακολούθησαν το ναυάγιο του Κραν Μοντανά δεν εμμένουν στις θέσεις που προέβαλαν κατά την εν λόγω Διάσκεψη για την Κύπρο, τότε όντως δημιουργούνται οι συνθήκες για άμεση επανέναρξη του διαλόγου, όπως έχω επανειλημμένα ζητήσει», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Υπενθυμίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε, με βάση τις πρόνοιες του ΓΓ του ΟΗΕ της 4ης Ιουλίου 2017, στις 5 και 6 του ίδιου μήνα, ολοκληρωμένες προτάσεις για κάθε μια των προνοιών μέσα στα πλαίσια ενός συνολικού και περιεκτικού πακέτου που καλύπτει και τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες, κάτι που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά παρέλειψαν να πράξουν, εμμένοντας στις αρχικές προτάσεις που είχαν υποβάλει και οι οποίες είναι σε πλήρη αντίθεση με το πλαίσιο Γκουτέρες, οδηγώντας σε αδιέξοδο τις συνομιλίες.

Σημειώνει ακόμη ότι χθες γνωστοποιήθηκε η πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει Σύμβουλο για διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και αναφέρει ότι έδωσε ήδη οδηγίες να δοθεί αμέσως θετική απάντηση από πλευράς μας στην πρόταση του.

«Συνεπώς, τόσο η Τουρκία όσο και ο κ. Ακιντζί, καλούνται να τοποθετηθούν με σαφήνεια και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους, εάν αποδέχονται ή όχι τις παραμέτρους του ΓΓ του ΟΗΕ, ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες ή δηλώσεις εντυπωσιασμού αλλά και να διαμορφώσει σαφή εικόνα ο κ. Γκουτέρες εάν δημιουργούνται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανάληψη του διαλόγου», καταλήγει στη γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ