Μια ειδικός καταρρίπτει 4 καλοκαιρινούς διατροφικούς μύθους

Είναι λάθος να τρώμε καρπούζι μαζί με χαλούμι; Πόσο light είναι τελικά το gin με τόνικ και πόσο υγιεινή είναι μία φρουτοσαλάτα.

 


Article featured image
Article featured image

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, όλοι λίγο πολύ έχουμε άποψη για το τι είναι σωστό και τι λάθος να τρώμε και να πίνουμε ούτως ώστε να μη χάνουμε την απόλαυση αλλά να μην κερδίζουμε και επιπλέον θερμίδες.

Πόσο σωστά όμως είναι αυτά που γνωρίζουμε; Μάλλον όχι και τόσο, αφού μπορεί να έχουν επικρατήσει και να μεταφέρονται από στόμα σε στόμα ως δεδομένα, ωστόσο η αλήθεια είναι άλλη και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά μία διατροφολόγος η οποία όσο να είναι, κάτι περισσότερο ξέρει.

Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Χάρις Κυριάκου, αναλαμβάνει δράση και καταρρίπτει τους 4 πιο συχνούς διατροφικούς μύθους που κυκλοφορούν κάθε καλοκαίρι, εξηγώντας τι ισχύει πραγματικά.



 

Μύθος #1: Είναι λάθος να συνδυάζεις το χαλούμι με το καρπούζι 

Η αλήθεια είναι ότι ο συνδυασμός αυτός είναι σωστός! Το καρπούζι, εκτός από όλα τα θρεπτικά στοιχεία που προσφέρει, είναι τρόφιμο υψηλού γλυκαιμικού δείκτη το οποίο με απλά λόγια σημαίνει ότι ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος πολύ γρήγορα (όπως και τα προϊόντα με λευκό αλεύρι). Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη προτείνεται να συνδυάζονται είτε με λίπος είτε με πρωτεΐνη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το χαλούμι ανήκει στη κατηγορία των πρωτεϊνών. Αυτό όμως δεν αναιρεί την υψηλή περιεκτικότητα του σε λιπαρά. Για αυτό θα πρέπει η ποσότητα χαλουμιού που θα καταναλωθεί να είναι μικρή. Μια-δυο λεπτές φέτες είναι αρκετές. 



 



Μύθος #2: «Πίνω Gin & tonic το οποίο έχει λίγες θερμίδες»

Image result for gin and tonic

Ένα ποτήρι gin & tonic μας δίνει περίπου 180 θερμίδες όσο θα έδινε πάνω- κάτω μια βότκα πορτοκάλι! Τα «σκληρά» αλκοολούχα ποτά όπως τζιν, βότκα, ουίσκι δεν έχουν να προσφέρουν κάτι θρεπτικό αλλά αν συνδυαστούν με πάγο, σόδα και λεμόνι φρέσκο, τότε αποτελούν το πιο χαμηλοθερμιδικό αλκοολούχο ποτό, καθώς 1 μεζούρα (45ml) θα δώσει γύρω στις 100 θερμίδες.

 



Διαβάστε επίσης: Προλαβαίνω να χάσω 10 κιλά σε ένα μήνα; [Όταν ένας Κύπριος πάει σε διατροφολόγο]



 

Μύθος #3: «Απόψε θα φάω μία σαλάτα που είναι light»

Image result for σαλάτα με σάλτσες

Η αλήθεια ότι μια σαλάτα αν δεν ετοιμαστεί με προσοχή μπορεί να ξεπεράσει θερμιδικά ένα μπέργκερ! Η σάλτσα, η ποιότητα και η ποσότητα των υλικών, είναι σημαντικό να προστίθενται με σύνεση. Συνήθως τα άτομα που επιλέγουν να φτιάξουν μια σαλάτα πιστεύουν ότι θα ακολουθήσουν μια υγιεινή πράξη έτσι φορτώνουν με υλικά και ταυτόχρονα με θερμίδες.

Tip: Ζητείστε η σάλτσα να συνοδευτεί ξεχωριστά από τη σαλάτα, έτσι ώστε να ελέγξετε εσείς την ποσότητα της αλλά και τις θερμίδες της.



 

Μύθος #4: Η φρουτοσαλάτα είναι μία υγιεινή διατροφή 

Image result for φρουτοσαλάτα

Η αλήθεια είναι ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων είναι επιθυμητή και ενθαρρύνεται από όλους για όλους. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα θετικά που προσφέρουν στον οργανισμό τα φρούτα. Παρόλα αυτά αν καταναλωθεί περισσότερο από 1 φρούτο ταυτόχρονα το σάκχαρο του αίματος μας θα αυξηθεί ραγδαία. Αυτή την κατάσταση είναι φρόνιμο να την αποφεύγουμε γιατί μακροχρόνια θα επιφέρει αρκετές ανεπιθύμητες καταστάσεις στο οργανισμό μας.

Tip: Καταναλώστε 2-3 φρούτα ημερησίως ως ενδιάμεσα σνακ και να απολαύστε τα οφέλη τους στο έπακρο. Μια μερίδα φρούτου, για παράδειγμα 1 μέτριο νεκταρίνι, προσφέρει περίπου 60 θερμίδες.

 

 

*Η Χάρις Κυριάκου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Λεοντίου Α’ 181 Γρ.301 Λεμεσός

Τηλέφωνο: 25103682, 99165025


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ