Η Unesco αναγνώρισε το αίτημα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Είναι η πρώτη φορά που ο παγκόσμιος οργανισμός προχωράει σε μία τέτοια κίνηση και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

 


Article featured image
Article featured image

Συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης ή την Αποκατάσταση τους σε περίπτωση Παράνομης Ιδιοποίησης (ICPRCP) πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Για πρώτη φορά, η Διακυβερνητική  Επιτροπή της UNESCO αναγνωρίζει, στο κείμενο της Σύστασης, η οποία υιοθετήθηκε ειδικά για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος της επιστροφής των Γλυπτών, τα οποία ανήκουν σε εμβληματικό μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για parthenon marbles



Ιδιαίτερης επίσης σημασίας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπ.Πολιτιμού, είναι και το γεγονός ότι η Επιτροπή  και σε άλλη απόφασή της εκφράζει τη συνεχιζόμενη ανησυχία και το σκεπτικισμό της για το ζήτημα των Γλυπτών και καλεί τις δύο πλευρές να βρουν μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση  στο μακροχρόνιο αυτό ζήτημα.

Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν ένθερμα με παρεμβάσεις τους  Κίνα,  Τουρκία, Ιαπωνία, Αρμενία, Μεξικό, Ιράκ, Κορέα, Αίγυπτος, Αργεντινή, Κύπρος, Ζάμπια κ.α., ενώ η Γαλλία για πρώτη φορά τοποθετήθηκε υπέρ της επίλυσης της διαφοράς μέσω της συνεργασίας των δύο μερών. 

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ