Το γλωσσάρι του ΟΑΣΕ και οι έντονες αντιδράσεις

Οι TOP 3 ειδήσεις της ημέρας -στις 10:00 ακριβώς.

 


Article featured image
Article featured image

Παρακάτω, οι μέχρι στιγμής (ώρα 10:00) 3 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας –Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018- όπως τις είδε η CITY.



 

Το γλωσσάρι, οι λέξεις που επηρεάζονται και οι αντιδράσεις

Και μόνο στο άκουσμα της δημιουργίας ενός τέτοιου βιβλίου-οδηγού, έστω και αν αυτό δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιηθεί, πολλοί ήταν οι δημοσιογράφοι που αντέδρασαν χαρακτηρίζοντάς το ως προσβλητικό και ντροπιαστικό για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αφού αλλοιώνει, λένε, την ιστορία. Σκοπός της δημιουργίας του εν λόγω «οδηγού» αναφέρει ο ΟΑΣΕ ήταν για να υπάρχει ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων απαλείφοντας ή αλλοιώνοντας λέξεις που ενοχλούν, όπως κατοχή, έποικοι, εισβολή κοκ.

Χθες, το εν λόγω βιβλίο «γλωσσάρι» δημοσιεύτηκε με το περιεχόμενό του να δημιουργία σωρεία αντιδράσεων αφού πολλοί ήταν αυτοί που το θεώρησαν ενοχλητικό και άκρως απογοητευτικό. Η κυβέρνηση το χαρακτήρισε ως ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ ακόμη επίσημα δεν έχει τοποθετηθεί κανείς για το ποια θα είναι η ακριβής χρήση του.

 

 

Στα κατεχόμενα ο Ερντογάν

Μία μέρα μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας επισκέφθηκε τα κατεχόμενα για λίγες ώρες, σε ένα συμβολικό ταξίδι επίδειξης δύναμης και κυριαρχίας.

Τον κ. Ερντογάν και την αντιπροσωπεία του υποδέχθηκαν ο «πρόεδρος» της «βουλής», Τεμπερουκέν Ουλουτσάι ο «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν, ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι, ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, Ντεριά Κανμπάι και η ηγεσία του τουρκικού κατοχικού στρατού. Ενώ μετά την υποδοχή είχε συνάντηση με τον Μουσταφά Ακκιντζί.

 

Image result for erdogan north cyprus visit



Ο Ακιντζί χαρακτήρισε αναγκαία την στήριξη της Τουρκίας καθώς «είναι άδικα απομονωμένοι από τη διεθνή κοινότητα», ενώ κατηγόρησε την «ε/κ διοίκηση», όπως την αποκάλεσε, ότι διατηρεί μια στάση μακριά από την συνεργασία και τον διαμοιρασμό και «προτιμά να μετατρέπει τους υδρογονάνθρακες σε στοιχείο έντασης».

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι πρώτος στόχος είναι την επόμενη περίοδο να μετατραπεί το ψευδοκράτος σε πόλο έλξης στην ανατολική Μεσόγειο και να διπλασιασθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα. Χαρακτήρισε την Κύπρο «εθνική υπόθεση» της Τουρκίας, με σκοπό να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση. Ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν σκέφτονται ένα κοινό μέλλον με τους Τουρκοκύπριους και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει ποτέ την μετατροπή των τουρκοκυπρίων σε μειονότητα σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος.

 





Ο Ρονάλτο αφήνει τη Ρεάλ και πάει Γουβέντους

Έπειτα από μία πολύ επιτυχημένη πορεία γεμάτη γκολ, τίτλους και δόξα στην Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κριστιάνο Ρονάλντο εγκαταλείπει την ομάδα της καρδιάς του για τη Γιουβέντους. Ο Ρονάλντο που άρχισε να παίζει στην Ρεάλ το 2008 όταν πήρε μεταγραφή από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντν για το ποσό των 80 εκατομμυρίων λιρών, είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της ισπανικής ομάδας με 451 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις.

 

Image result for ronaldo



`Εχει κερδίσει δυο τίτλους στην Ισπανία και τέσσερα τρόπαια του Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η Ρεάλ ανέφερε πως για την ομάδα ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα είναι πάντα ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολά της και μια μοναδική αναφορά για τις επόμενες γενιές. Ανακοίνωσε επίσης πως ο ίδιος ο Ρονάλντο είχε ζητήσει τη μεταγραφή, σημειώνοντας πως η Ρεάλ Μαδρίτης θα είναι πάντα το σπίτι του.

 



Το ποσό της μεταγραφής δεν έγινε επίσημα γνωστό, ωστόσο σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ο Ρονάλντο υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο και έχει στοιχίσει στη Γιουβέντους 105 εκατομμύρια ευρώ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ