Κύπρια πολίτης διεκδίκησε και πέτυχε τη διαγραφή θρησκεύματος από όλα τα αρχεία της ΚΔ

Η Έλενα Μηλιώτη είναι η πρώτη πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας που πλέον δεν φέρει καμία θρησκευτική ιδιότητα στα επίσημα έγγραφα που αναφέρουν το όνομά της.

 


Article featured image
Article featured image

«Κυρία Μηλιώτη, σας ενημερώνουμε ότι μετά το σχετικό σας αίτημα το θρήσκευμά σας έχει τροποποιηθεί από "Χριστιανός Ορθόδοξος" σε "Ακαθόριστη"».

Αυτή ήταν η απάντηση που έλαβε η Έλενα Μηλιώτη από το Αρχείο Πληθυσμού Κύπρου, αφού προηγουμένως είχε αποστείλει γραπτή αίτηση μέσα από την οποία ζητούσε διαγραφή της θρησκευτικής της ιδιότητας από κάθε επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας έφερε το όνομά της.

«Ήταν μία εκκρεμότητα την οποία είχα για καιρό στο μυαλό μου, έτσι τον περασμένο Απρίλη αποφάσισα να κινήσω τις κατάλληλες διαδικασίες για να προχωρήσω σε διαγραφή θρησκεύματος. Θεωρώ ανήκουστο σε κρατικά έγγραφα να αναφέρεται το θρήσκευμα, εκτός του ότι είναι ένα προσωπικό δεδομένο μεταβλητό, μπορεί να αποτελέσει και αιτία διάκρισης».

 

Διάβασε επίσης: Πήγαμε σε τελετή «δωδεκαθεϊστών» στην Κύπρο [εικόνες & βίντεο]

 

Στην αρχή, όπως αναφέρει η κ. Μηλιώτη, επικοινώνησα με την Αρχιεπισκοπή εκφράζοντάς τους το αίτημά μου. «Όταν αντιλήφθηκαν τι ζητούσα έπαθαν σοκ. Έπειτα από μερικά λεπτά σιωπής, μου είπαν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στην Κύπρο. Είναι ανήκουστο. Μπορεί κάποιος, μου είπε, να αλλάξει θρήσκευμα αλλά όχι να το διαγράψει. Στην Ελλάδα, όπου και ζω τα τελευταία χρόνια αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται εδώ και καιρό πηγαίνοντας απλά στο ληξιαρχείο, μου ακουγόταν ανήκουστο λοιπόν να μην έχω το δικαίωμα στην Κύπρο να το πράξω».

«Στα πολλά-πολλά, μου είπε ότι η Αρχιεπισκοπή δεν μπορεί να παρέμβει στα κρατικά έγγραφα, άρα δεν ήταν δική τους ευθύνη. Επικοινώνησα στη συνέχεια με το Επαρχιακό Γραφείο Λευκωσίας, όπου φυσικά είχα την ίδια αντίδραση στην αρχή, και από τους τρεις λειτουργούς με τους οποίους είχα μιλήσει. Κανείς δεν γνώριζε ότι έχω δικαίωμα να κάνω κάτι τέτοιο, αφού κανείς προηγουμένως δεν είχε προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια. Ούτε σχετικά έγγραφα υπήρχαν, ούτε διαδικασίες».

Λίγες μέρες αργότερα, συνεχίζει, έψαχνα με δικηγόρο για να βρω λύσεις και για καλή μου τύχη ενημερώνομαι για το Περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Νόμο που εφάρμοσε η ΕΕ, και αφορούσε όχι μόνο το διαδίκτυο, αλλά και όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες.

«Αυτό ήταν και το βασικό μου επιχείρημα το οποίο προέβαλα και δεν μπορούσαν να αντικρούσουν, αφού το θρήσκευμα είναι ένα μεταβλητό προσωπικό στοιχείο και οφείλουν εάν το ζητήσω να το διαγράψουν -διαφορετικά θα υποστούν κυρώσεις. Σε επικοινωνία που είχα με την Β. Επαρχιακή Λειτουργό κ. Κολλιού -μία εξαιρετική λειτουργός που με βοήθησε απίστευτα στην όλη διαδικασία- της εξήγησα τα καθέκαστα και με ενημέρωσε πως παρότι αντιλαμβάνεται πλήρως το αίτημά μου, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία γνωστή διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί, πέραν της ένορκου δήλωσης, γεγονός οξύμωρο για δική μου περίπτωση».

Τελικά, η διαδικασία προχώρησε μέσω αιτήματος που υπέβαλε η κα Μιλλιώτη στο επαρχιακό γραφείο Λευκωσίας, στην οποία εξηγούσε τους λόγους που δεν μπορεί να προχωρήσει σε ένορκο δήλωση, αλλά και το αίτημα να διαγραφεί από κάθε κρατικό έγγραφο η θρησκευτική της ιδιότητα. «Σε 15 μέρες μετά την υποβολή της αίτησης, έλαβα απάντηση στο email μου ότι πλέον έχει διαγραφεί το «Χριστιανός Ορθόδοξος» και αναφέρεται το «Ακαθόριστη».

Πλέον, όποιος πολίτης της Κ.Δ. το επιθυμεί μπορεί να προχωρήσει στην ίδια διαδικασία, συμπληρώνοντας το σχετικό αίτημα και υποβάλλοντάς το στο επαρχιακό γραφείο που υπάγεται, χωρίς κανείς να μπορεί να του αρνηθεί.

 

Πιο κάτω η αίτηση όπως υποβλήθηκε στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας: 

Προς κ. …… Λευκωσία, ……….

Έπαρχο …………….. 

Θέμα: Διαγραφή θρησκεύματος 

Αξιότιμε κύριε/ρία,

Με την παρούσα επιστολή θέλω να γνωστοποιήσω, προς την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας και προς εσάς προσωπικά, την απαίτησή μου όπως διαγραφεί το θρήσκευμά μου από όλα τα επίσημα αρχεία του κράτους, στα οποία αναφέρομαι ονομαστικά. Επιθυμώ, δηλαδή, την απάλειψη της οποιασδήποτε αναφοράς περί θρησκευτικής ιδιότητάς μου. 

Για το αίτημά μου αυτό επικαλούμαι το νέο Γενικό Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 «για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Θέλω επίσης να σας ενημερώσω για την επικοινωνία που είχα πρόσφατα με την Αρχιεπισκοπή, σχετικά με το θέμα αυτό, όπου οι υπεύθυνοι εκεί με πληροφόρησαν ότι η Εκκλησία της Κύπρου δεν είναι αρμόδια για την αναγραφή ή τη διαγραφή του θρησκεύματος των πολιτών στα κρατικά αρχεία, παραπέμποντάς με στο Τμήμα σας.

Ευελπιστώ στην κατανόηση της απαίτησής μου και στη γρήγορη διευθέτηση του θέματος.

Η παρούσα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. 

Η υποβολή ένορκης δήλωσης αντίκειται στην ουσία του αιτήματός μου και παραβιάζει τις αρχές και τα πιστεύω μου.

Με εκτίμηση,

Oνοματεπώνυμο:

Διεύθυνση Κατοικίας:

Τηλέφωνο επικοινωνίας:

Ηλεκτρονική Διεύθυνση (email):

Yπογραφή

 

Δες επίσης: Επισκεφτήκαμε το ξωκλήσι που (ακούσαμε πως) γίνονται εξορκισμοί

 

Δες ακόμα: Μάθαμε τι είναι οι (παρεξηγημένοι) βυζαντινοί γάμοι που τελούνται στην Κύπρο


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ