Πού στην Κύπρο θα γίνει το μεγαλύτερο υπαίθριο αμφιθέατρο; [εικόνες]

Υπολογίζεται να προσελκύσει επιπλέον πέραν των 30 χιλιάδων τουρίστες ετησίως.

 


Article featured image
Article featured image

Ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής υπαίθριο αμφιθέατρο φιλοδοξεί να αποκτήσει σύντομα ο Δήμος Αγίας Νάπας μετά και τη σημερινή έκδοση της Πολεοδομικής Άδειας. Το αμφιθέατρο, χωρητικότητας 2.500 θέσεων θα είναι το μεγαλύτερο στη χώρα μας και χωροθετείται στον λόφο βόρεια της Αγίας Νάπας, σε μία μοναδική τοποθεσία με θέα την Αγία Νάπα και φυσικά τη θάλασσα.

Θα διαθέτει, επίσης, δωμάτια πολιτισμού και θα μπορεί να φιλοξενήσει όλων των ειδών εκδηλώσεις, από όπερες, μέχρι διεθνείς συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Ταυτόχρονα, το αμφιθέατρο θα είναι επισκέψιμο κάθε μέρα για τους τουρίστες ως αξιοθέατο, για να μπορούν να απολαμβάνουν την μοναδική θέα που θα προσφέρει.

 



Σε σημερινή του ανακοίνωση ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια η Αγία Νάπα κάνει μια σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης των ποιοτικών της χαρακτηριστικών, όπως και επίσης μια προσπάθεια βελτίωσης της καλοφημίας της (brandname).

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής συμπεριλαμβάνεται και η προσέλκυση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός τουρισμός.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ο κ. Καρούσος, αξιοποιείται ένα εργαλείο, το οποίο ονομάζεται ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία, που έχει ως στόχο τη δημιουργία εμπειριών και θετικών αναμνήσεων στους επισκέπτες, ούτως ώστε με την επιστροφή στο σπίτι τους να «έχουν πάρει» και λίγη Aγία Νάπα μαζί τους. Για αυτό τον λόγο, σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Δήμος ξεκίνησε να σχεδιάζει και να δημιουργεί σημεία αναφοράς, πάρκα και μνημεία: Ένα από αυτά είναι και το υπαίθριο αμφιθέατρο, κάτι το οποίο απουσίαζε από την Αγία Νάπα.

 



Στην ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, αναφέρει, επίσης, ότι όλοι γνωρίζουν πως η Αγία Νάπα στηρίζει τον τουρισμό με πολιτισμό και το υπαίθριο αμφιθέατρο είναι απαραίτητο όχι μόνο για την ποιοτική αναβάθμιση της Αγίας Νάπας, αλλά θα αποτελέσει μαζί με άλλα σημεία και δράσεις του πολιτισμού  - όπως το πάρκο Γλυπτικής, τα συμπόσια Σεφέρη, το μουσείο Θάλασσα και πολλά άλλα - τη βάση για τη διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030, όπου τότε και θα είναι η σειρά της Κύπρου για τον σχετικό τίτλο. 

Η Αγία Νάπα, αναφέρεται, αποτέλεσε την ατμομηχανή της αποκατάστασης της οικονομίας το 1974, όπως και το 2013 μέσω του τουρισμού, με μία ετήσια συνεισφορά στα έσοδα από τον τουρισμό που ξεπερνά τα 700εκατ. Ευρώ.

Δυστυχώς, συνεχίζει η ανακοίνωση, με εξαίρεση τα τελευταία χρόνια, δεν λάμβανε το δίκαιο μερίδιο της από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει απουσία σημαντικών έργων υποδομής, όπως και το αμφιθέατρο, καλώντας την Κυβέρνηση να εξεύρει τρόπο να εντάξει το αμφιθέατρο στους προϋπολογισμούς της, καθώς, όπως αναφέρεται, είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι το κάθε ευρώ κυβερνητικής επένδυσης στην Αγία Νάπα έχει ανταποδοτικό όφελος για την οικονομία μας.

 



Η επένδυση, υπολογίζεται, σύμφωνα με τον κ. Καρούσο να προσελκύσει τουλάχιστον 30 χιλιάδες επιπλέον τουρίστες ετησίως, με πρόσθετο όφελος για την οικονομία περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πρακτικά, αναφέρεται, αυτό συνεπάγεται μία επένδυση, την οποία η κυβέρνηση θα αποσβέσει από τα πρώτα 2 χρόνια, μόνο από το ΦΠΑ που θα εισπράξει από τους επιπλέον τουρίστες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ