Οι Σουηδοί έσβησαν φωτιές με βόμβα [ΒΙΝΤΕΟ]

Συγκεκριμένα, ένα JAS-39 Gripen C έριξε βόμβα «GBU-12» για να αποκόψει φωτιά μέσα σε στρατιωτικό πεδίο βολών.

 


Article featured image
Article featured image

Αρκετές φωτιές είναι σε εξέλιξη στις κομητείες Γκάβλεμποργκ, Ιέμτλανδς και Νταλάρνα της Σουηδίας. Ανάμεσα στα αεροσκάφη που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιάς βρίσκεται επίσης ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου JAS-39 Gripen C της σουηδικής αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, την 25η Ιουλίου, ένα Gripen πραγματοποίησε ρίψη βόμβας καθοδηγούμενη μέσω λέιζερ «GBU-12» των 500 λιβρών από τα 3000 μέτρα σε μια προσπάθεια να αποκόψει την φωτιά ώστε να μην κάψει το πεδίο βόλων Ελβντόλεν, ένα στρατιωτικό πεδίο ασκήσεων όπου τα μη εκραγέντα πυρομαχικά και το δύσβατο έδαφος κατέστησαν ανεπαρκείς τις συμβατικές μεθόδους πυρόσβεσης.

Ο Σουηδός πιλότος έριξε την «GBU-12» ώστε η βόμβα να αποκόψει την φωτιά σε συγκεκριμένη απόσταση από το σημείο πτώσης: η φωτιά απαιτεί οξυγόνο, θερμότητα και καύσιμη ύλη. Η έκρηξη καταναλώνει τ’ οξυγόνο που δεν είναι πλέον διαθέσιμο για την φωτιά.

Η πρώτη δοκιμή είχε «πολύ καλά αποτελέσματα», αφού έσβησε τη φωτιά. Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης η ρίψη είχε αποτελέσματα ακόμη και σε άλλες φωτιές που ήταν 50, 100 και 150 μέτρα μακριά από τον στόχο.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική αναφορά, η ασυνήθιστη τεχνική πυρόσβεσης ήταν επιτυχημένη.

Πιο κάτω το οπτικοακουστικό υλικό που λήφθηκε απ’ ένα άλλο «Gripen» που ακολουθούσε την πλατφόρμα ρίψης.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ