Ζωντανά βρέθηκαν τα 12 παιδιά που ήταν εγκλωβισμένα 9 μέρες σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη

Καλά στην υγεία του βρέθηκε και ο προπονητής τους. 

 


Article featured image
Article featured image

«Και οι 13 είναι ασφαλείς» επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης του Τσιάνγκ Ράι, μιλώντας μετά από μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης στο σπήλαιο Θαμ Λουάνγκ.   Οι διασώστες ήλπιζαν ότι τα παιδιά με τον προπονητή τους θα έχουν βρει καταφύγιο από τα νερά της πλημμύρας σε κάποιο ανάχωμα σε υπόγειο θάλαμο του σπηλαίου.

Τα δώδεκα παιδιά, από 11 έως 16 ετών, μέλη ομάδας ποδοσφαίρου μαζί με τον 25χρονο προπονητή τους είχαν εγκλωβιστεί στο σύμπλεγμα των σπηλιών Θαμ Λουάνγκ, στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι, στην Ταϊλάνδη. Η επιχείρηση διάσωσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της λάσπης, του νερού και της σφοδρής βροχής που συνεχιζόταν.   

Οι διασώστες προσπαθούσαν από το πρωί σήμερα να ανοίξουν έναν στενό διάδρομο για να περάσουν δύτες μέσα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο.  Οι δύτες των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους σε ένα υπερυψωμένο σημείο, μέσα στο σπήλαιο, που οι σπηλαιολόγοι το αποκαλούσαν «Παραλία Πατάγια». Υπέθεταν ότι σε εκείνον τον χώρο θα μπορούσαν να έχουν καταφύγει τα παιδιά όταν πλημμύρισε η σπηλιά. «Οι πεζοναύτες ανέφεραν ότι (...) έφτασαν στην Παραλία Πατάγια, που ήταν πλημμυρισμένη. Έτσι, προχώρησαν άλλα 400 μέτρα όπου βρήκαν τους 13 (...) ασφαλείς», είπε ο κυβερνήτης Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι διασώστες ζητωκραύγαζαν, εμφανώς συγκινημένοι από την εξέλιξη αυτή.

 «Είναι όλοι τους ασφαλείς όμως η επιχείρηση διάσωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη», ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής κατά τη συνέντευξη Τύπου έξω από το κέντρο επιχειρήσεων στην είσοδο της σπηλιάς.   «Η αποστολή μας είναι η αναζήτηση, η διάσωση και η επιστροφή. Μέχρι στιγμής απλώς τους βρήκαμε. Η επόμενή μας αποστολή είναι να τους βγάλουμε από τη σπηλιά με ασφάλεια και να τους επιστρέψουμε σπίτι», ανέφερε.   

Η επόμενη πρόκληση για τα σωστικά συνεργεία θα είναι να βγάλουν τα παιδιά από το σπήλαιο, το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν «λαβύρινθο».

 Ορισμένοι προτείνουν να περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά για να βγουν έξω τα αγόρια. Μια άλλη επιλογή είναι να τους μάθουν πώς να χρησιμοποιούν εξοπλισμό καταδύσεων για να βγουν κολυμπώντας έξω.   

Ο κυβερνήτης είπε ότι τα συνεργεία θα συνεχίσουν να αντλούν νερό από τη σπηλιά, ενώ έχουν ήδη σταλεί γιατροί μέσα στο σπήλαιο και θα χρειαστούν περίπου τέσσερις ώρες για να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση είναι τα παιδιά. Μόνο αφού γίνει αυτή η εκτίμηση θα επιλεγεί η καταλληλότερη στρατηγική για να τα βγάλουν έξω.   «Εάν οι γιατροί πουν ότι η φυσική τους κατάσταση είναι καλή ώστε να μετακινηθούν, θα τους βγάλουν από το σπήλαιο» δήλωσε.

«Θα φροντίσουμε τα παιδιά μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο τους».   

 Σημειώνεται ότι τα παιδιά και ο προπονητής τους, μετά μια εβδομάδα μέσα στο σκοτάδι της σπηλιάς, θα έχουν οφθαλμολογικές και πνευμονικές διαταραχές και η απομάκρυνσή τους από το σημείο αυτό πρέπει να γίνει με προσοχή.   

Το σπήλαιο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ταϊλάνδη, με ένα δίκτυο δέκα και πλέον χιλιομέτρων, που θεωρείται ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος από έμπειρους σπηλαιολόγους.   

Στην επιχείρηση διάσωσης έλαβαν μέρος εκατοντάδες διασώστες ανάμεσά τους Αμερικανοί στρατιώτες και Βρετανοί δύτες. Οι άνθρωποι αυτοί έδωσαν μάχη εδώ και μέρες με ένα λασπώδες νερό, χωρίς ορατότητα, το οποίο περιόριζε σε μεγάλο βαθμό την προώθησή τους από την κύρια είσοδο που είχε πλημμυρίσει.   

 Στρατιωτικά ελικόπτερα, υποβρύχια οχήματα με τηλεχειρισμό και δύο drones με ανιχνευτές θερμότητας είχαν επιστρατευτεί επίσης στις έρευνες για τη διάσωσή τους.   

Κουτιά με τρόφιμα και κινητά τηλέφωνα ερρίφθησαν πριν από δύο ημέρες από ένα πηγάδι κατακόρυφα της σπηλιάς, όχι μακριά από το σημείο όπου οι διασώστες ήλπιζαν ότι βρίσκονται τα παιδιά.  

 

Με πληροφορίες από BBC/LIFO


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ