10 Κύπριοι, πρώην φοιτητές, μας μιλούν για το «τέλειο» φοιτητικό διαμέρισμα

Τι θα συμβούλευες τον πρωτοετή φοιτητή εαυτό σου αν πήγαινες σήμερα για σπουδές, σε σχέση με τη διαμονή -και όχι μόνο;

 


Article featured image
Article featured image

Αυτή ήταν η ερώτηση που θέσαμε σε 10 άτομα, ζητώντας τους να το αναπτύξει ο καθένας όπως ήθελε, βάσει του ενοικίου, της περιοχής, του μεγέθους του διαμερίσματος, τον αριθμό των υπνοδωματίων κλπ.

Οι απαντήσεις ποικίλουν, όπως άλλωστε και τα «θέλω» του καθενός. Διαβάζοντας, όμως, τις συμβουλές των 10 πρώην φοιτητών, θα έχεις θεωρούμε πιο καθαρή εικόνα για το τι πρέπει να προσέξεις βγαίνοντας στο ψάξιμο για διαμονή κατά την περίοδο των σπουδών σου.

Και επειδή το «τέλειο» είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση, στο τέλος του άρθρου νοιώθουμε πως θα είσαι σε θέση να βρεις το δικό σου τέλειο.

 

*Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από φοιτητικά διαμερίσματα, από διάφορες πόλεις του κόσμου, τα οποία θα βρεις στη Student.com, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα εύρεσης φοιτητικής στέγης παγκοσμίως.

 

Ανδρέας Γιάγκου

2004 / Αθήνα

Στην Αθήνα, το αν είσαι κοντά στη σχολή σου δεν είναι τόσο σημαντικό. Το βασικότερο όλων είναι να έχεις κοντά σου μετρό και λεωφορείο. Ο περισσότερος φοιτητόκοσμος από Κύπρο μένει Αμπελόκηπους και Ζωγράφου. Προσωπικά, έμενα Παγκράτι που είναι μια πολύ ωραία περιοχή, γεμάτη ζωή, αλλά χωρίς μετρό (μόνο λεωφορείο), ενώ μετά έμενα Ζωγράφου. Σε σχέση με το μέγεθος του διαμερίσματος προτείνω ανεπιφύλακτα δυάρι και μόνος σου. Αν δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, παρά μονάρι, καλύτερα δυάρι με συγκάτοικο. Τα περισσότερα μονάρια στην Αθήνα είναι ασφυκτικά μικρά και είναι ο βασικότερος λόγος που μετακόμισα όταν ήμουν φοιτητής. Πολύ ωραία λεπτομέρεια η μεγάλη βεράντα, αν είναι δυνατόν.

 

 

Μαρία Χριστοφόρου

2002 / Λονδίνο

Λοιπόν, πρωτοετή εαυτέ μου, στερνή μου γνώση να σε είχα τώρα! Θέλω ένα μικρό open plan στούντιο με κάτοικο μόνο εμένα! Να αξιοποιεί και το τελευταίο τετραγωνικό. Το όλο σκηνικό να παίζει με λευκές και γήινες αποχρώσεις. Να είναι πλήρως εξοπλισμένο με ηλεκτρικές συσκευές και απαραίτητα πλυντήριο-στεγνωτήριο. Η κουζίνα να είναι υπερσύγχρονη και εξοπλισμένη με αρκετά ντουλάπια και ράφια. Το γραφείο να είναι μεγάλο, και να έχει θέα την θάλασσα. Να έχει πολλά εντοιχισμένα ερμάρια, για όλα τα ρούχα και τα αξεσουάρ μου! Επίσης να διαθέτει, μια άνετη ντουζιέρα, ένα γωνιακό λευκό δερμάτινο καναπέ, και ένα κρεβάτι futon θα ενισχύσει την όλη μίνιμαλ αλλά και cozy ατμόσφαιρα.

 

Γιάννης Πέτεβης

2002 - 2009 / Αθήνα, Λονδίνο

Ήμουν πάντα «νούσιμο» μωρό #not, και τώρα λοιπόν θα έβαζα κάτω τις ίδιες παραμέτρους που έβαλα και τότε. Α. Να ‘ναι κοντά στο πανεπιστήμιο (γιατί ποιος θέλει να τρέχει για να προλάβει το μάθημα;), να έχεις εύκολη πρόσβαση στο κέντρο (γιατί εκεί παίρνει η πόλη ζωή) και να ξέρεις που είναι το κοντινότερο νοσοκομείο (γιατί ποτέ δε ξέρεις). Κατά τα αλλά, ζήτω τα τάπερ της μαμάς (κατεψυγμένα, που έρχονταν με συγγενείς/συμφοιτητές) και τότε και τώρα και φρόντισε είτε μόνος, είτε με συγκάτοικο, να έχεις χώρο/χρόνο για την ησυχία σου. Τώρα, για το οικονομικό; Έχεις επιλογές, φτάνει να το ψάξεις λίγο από νωρίς. Θα βρεις και φτηνό και όπως το θες, θα περπατήσεις όμως αρκετά για να το βρεις. Άρα, πάρε και άνετα παπούτσια!

 

 

Κωνσταντίνα Χατζηζαχαρία

2010 - 2011 / Leeds

Διάλεξε πάλι τη συγκεκριμένη εστία που είναι στο κέντρο του Leeds γιατί θα έχεις μόνο 10’ περπάτημα από το πανεπιστήμιο, άλλα τόσα και λιγότερα από το πιο κοντινό supermarket και γενικότερα, από το κέντρο. Δεν θα χρειαστεί έτσι ποτέ να χρησιμοποιείς μέσα μαζικής μεταφοράς παρά μόνο μετά από κάποιες εξόδους το βράδυ όπου εκεί μπορεί να χρειαστεί να πάρεις taxi. Μείνε πάλι σε share διαμέρισμα γιατί είναι ωραίο να έχεις παρέα και γενικά να έχεις και κάποιο για ώρα ανάγκης. Πολύ βασικό όμως, να έχει ο καθένας στο δωμάτιό του το προσωπικό του μπάνιο. Δεν χρειάζεται να είναι τεράστιο διαμέρισμα, αλλά να έχεις  κουζίνα και ένα σαλονάκι για να χαλαρώνεις και για να καλείς τους φίλους σου. Εκεί, θα έχεις τις πιο ωραίες συζητήσεις με ανθρώπους από πολλές χώρες, θα μαθαίνεις για διαφορετικές κουλτούρες από τη δική σου και θα διευρύνεις τους ορίζοντες σου. Το δωμάτιο σου μπορεί να φαίνεται μικρό σε σχέση με το δωμάτιο που μεγάλωσες αλλά θα το αγαπήσεις τόσο πολύ για την ανεξαρτησία που θα σου προσφέρει. Πολύ σημαντικό να έχεις άνετο γραφείο γιατί θα περνάς ώρες κάνοντας έρευνα. Το διαμέρισμά σου δεν χρειάζεται να έχει πλυντήριο και στεγνοκαθαριστήριο, μπορείς να χρησιμοποιείς τα share που θα έχει ήδη η εστία σου. Με αυτό τον τρόπο δεν θα ενοχλείς κανένα όταν βάζεις πλυντήριο τα μεσάνυχτα! Προσπάθησε να βρεις εστία που να περιλαμβάνει σε πακέτο σταθερή τιμή για ενοίκιο, ρεύμα, wifi κτλ, αφού με αυτό τον τρόπο θα ξέρεις πόσα θα πληρώνεις κάθε μήνα και δεν θα χρειάζεται να τρέχεις να πληρώνεις πολλούς λογαριασμούς παρά μόνο ένα. Αυτό το διαμέρισμα θα το αγαπήσεις τόσο πολύ αφού θα είναι η πρώτη φορά που θα είσαι εσύ.

 

Σάββας Στεφάνου

2002 - 2006, Πειραιάς

Πέρασα επιτέλους στο πανεπιστήμιο που ήθελα στην Ελλάδα. Άντε τώρα να βρω διαμέρισμα. Νομίζω, είναι καλύτερα να μένω μόνος μου, πού να ψάχνω για συγκάτοικο; Και αν δεν ταιριάξουμε; Να τρέχω μετά; Studio ή με ένα υπνοδωμάτιο; Νομίζω καλύτερα με ένα υπνοδωμάτιο, να έχω και λίγο χώρο να φιλοξενώ κανένα φίλο ή τους γονείς μου όταν θα έρχονται από Κύπρο. Δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλο. Τι χρειάζομαι… ένα κρεβάτι για να κοιμάμαι, λίγο χώρο για το γραφείο μου, μια μικρή κουζίνα και ένα μικρό καθιστικό. Νομίζω ότι μέχρι €350 είναι καλά για ένα τέτοιο διαμέρισμα, σε καλή κατάσταση. Να είναι όμως κοντά στο πανεπιστήμιο για να πηγαίνω με τα πόδια ή τουλάχιστον κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, λεωφορείο)…

 

 

Κουλλίτσα Κύπρου

2003 - 2008 / Αθήνα, Τορίνο (Erasmus), Warwick

Χμ, λοιπόν εγώ σπούδασα Αθήνα, Τορίνο και στο Warwick. Σε γενικές γραμμές, στην Αγγλία θεωρώ σημαντικό τουλάχιστο τον πρώτο χρόν,ο ο φοιτητής να μείνει σε φοιτητική εστία. Αυτό θα βοηθήσει στην ομαλή προσαρμογή του σε μια νέα χώρα εφόσον θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να κοινωνικοποιηθεί, να γνωρίσει κόσμο από άλλες χώρες, αλλά και δεν θα έχει ως ευθύνη τη συντήρηση ενός σπιτιού εξολοκλήρου. Επίσης, θα πρότεινα να μην μείνει στο να κάνει παρέα μόνο με Κύπριους γιατί είναι κρίμα. Η γνωριμία με ξένες κουλτούρες είναι μέρος της ανάπτυξης ενός φοιτητή, it’s part of the experience και είναι κρίμα να τη χάσει.

 

Μαρίνα Δημητρίου

2009-2013 / Ιωάννινα

Αν ήμουν τώρα πρωτοετής φοιτήτρια, εν έτει 2018, θα προσπαθούσα να βρω ένα διαμέρισμα που να καλύπτει τις βασικές μου ανάγκες, όχι πολύ μεγάλο, με ένα υπνοδωμάτιο κουζίνα και μπάνιο. Στις μέρες μας εξάλλου δεν υπάρχει και πολύ η πολυτέλεια. Τώρα, όσο αφορά στη συγκατοίκηση, δεν θα το προτιμούσα, εκτός κι αν δεν είχα επιλογή σε σχέση με το οικονομικό κομμάτι. Θα προτιμούσα να είναι κάπου κεντρικά για να έχω πρόσβαση σε σουπερμάρκετ, σε περιοχές που υπάρχουν πιο πολλοί φοιτητές και να έχω πρόσβαση σε συγκοινωνίες για να μπορώ να ανεβαίνω στο πανεπιστήμιο.

 

 

Αλέξης Ιωαννίδης

2008 / Αγγλία

Μόλις κατάλαβα ότι πέρασαν 9 χρόνια από τότε που ήμουν πρωτοετής φοιτητής στο Kent και προσπαθώ να συνέλθω από ένα μικρό σοκ! Ευτυχώς όμως θεωρητικά είμαι ακόμη φοιτητής αρνούμενος να παραδώσω την ιδιότητα. Βρίσκοντας τον πρωτοετή εαυτό μου κάπου (μάλλον σε κανένα καφέ του Canterbury ή της Λεμεσού τότε) θα είχα πολλές συμβουλές να του δώσω και θα φάω τη μέρα χωρίς να κάνω τίποτε, άρα καλύτερα να επικεντρωθώ στο κομμάτι της διαμονής! Καταρχάς, θα τον συμβούλευα να μείνει σε εστία του πανεπιστημίου για πρώτο χρόνο όπως και έκανε, αλλά όχι στην πιο μακρινή που υπάρχει σε όλο το πανεπιστήμιο! Πάντα ζήλευα τους άλλους που είχαν μάθημα 9 και ξεκινούσαν που σπίτι 8.55! Τουλάχιστο, αγόρασε ένα ποδήλατο και μην περπατάς 30 λεπτά να πάεις πανεπιστήμιο! Μια μικρή λεπτομέρεια... Pls μείνε σε ensuite οι δεν είναι ok να περιμένεις δύο ώρες να κάμουν μπάνιο ακόμα 4 άτομα και μετά να κάμεις εσύ! Όσο αφορά τα έπιπλα, οικιακά σκεύη και οτιδήποτε άλλο αγόραζα θα έλεγα μην πιάσεις τίποτε! Και εννοείται, μην κουβαλήσεις από την Κύπρο! Θυμούμαι άνοιξα τη βαλίτσα και βρήκα ποτήρια του φραπέ που μου έβαλε η μάνα μου! Θα του άνοιγα τα μάτια του και θα του σύστηνα το Gumtree! Ό,τι καλύτερο για φοιτητή που θέλει να αγοράσει από τηλεσκόπιο ως κουταλάκια του γλυκού! Πραγματικά, βρίσκεις τα πάντα!

 

Νάταλη Πατσαλίδου

2007 / Αθήνα

Στον πρωτοετή εαυτό μου θα έλεγα ότι το διαμέρισμα που θα μπει, δεν θα είναι για όλη του τη ζωή, αλλά για 4 χρόνια. Άρα, θα φρόντιζα να αγοράσω πολύ πιο φτηνά έπιπλα και διακοσμητικά και φυσικά πολύ λιγότερα και πιο χρήσιμα πράγματα. Ούτε που θυμάμαι πόσα αχρείαστα πέταξα στην πορεία. Έμενα Ζωγράφου, σε μία από τις μεγάλες ανηφόρες του βουνού. Μη δοκιμάσετε να ανεβείτε καλοκαίρι φορτωμένοι με ψώνια. Θα προτιμούσα ένα διαμέρισμα πιο κοντά στο κέντρο της περιοχής για να μην ταλαιπωρούμαι τόσο.

 

Χάρις Κυριάκου

2012, Θεσσαλονίκη

Αν πήγαινα ξανά για σπουδές, το πρώτο πράγμα που θα είχα υπόψη ήταν ότι θα έπρεπε να νοικιάσω διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου και όχι studio. Μπορεί να ήταν μικρό, εύχρηστο, να είχε γυμναστήριο και βιβλιοθήκη, ωστόσο δεν μπορούσα να φέρω κόσμο στο σπίτι, δεν ήταν άνετο. Το άλλο που θα συμβούλευα τον πρωτοετή εαυτό μου, θα ήταν να έβρισκα σπίτι μεταξύ Αγίας Σοφίας και Πλατείας Αριστοτέλους, για όσους ξέρουν τη Θεσσαλονίκη το συγκεκριμένο σημείο είναι ό,τι πιο βολικό υπάρχει στην πόλη. 

 

 

 

Αν πραγματικά θες την ευκολία σου, μπες στη Student.com, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα εύρεσης φοιτητικής στέγης παγκοσμίως!

 

 

 

Διαμέρισμα στα μέτρα σου στο Student.com

Αν θες τον δικό σου χώρο, να είναι όπως σου αρέσει, να νιώθεις άνετα εκεί, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μπεις απλώς στο Student.com έτσι ώστε να βρεις το ιδανικό διαμέρισμα!

Το Student.com αποτελεί στην ουσία τη μεγαλύτερη πλατφόρμα εύρεσης φοιτητικής στέγης παγκοσμίως και φιλοξενεί περισσότερα από 800.000 δωμάτια, σε 400 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εταιρεία έχει ως στόχο να διευκολύνει την κράτηση φοιτητικής διαμονής και παρέχει μια δωρεάν υπηρεσία, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ευκολία χρήσης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ