Πάμε για καύσωνα διαρκείας [τι καιρό θα κάνει από σήμερα έως και το δεκαπενταύγουστο]

Θα το κάψουμε κι αυτή την εβδομάδα!

 


Article featured image
Article featured image

Χθες Παρασκευή, ήταν 3η συνεχής ημέρα που καταγράφηκαν 40άρα σε εσωτερικά τμήματα του νησιού και πιο τοπικά σε ημιορεινές περιοχές, με την υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε να ήταν 40.6 (41) κελσίου, από το σταθμό του Τμήματος Μετεωρολογίας στο FD Visitor Center στην Αθαλάσσα (Λευκωσία).

Επίσης, υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και σε ημιορεινές περιοχές όπως στο Αλονούδι της επαρχίας Πάφου με μέγιστη θερμοκρασία 40.5 (41) βαθμοί Κελσίου, από σταθμό του Τμήματος Μετεωρολογίας.

Σήμερα Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή, αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με σήμερα, αλλά ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού. Την ίδια ώρα αυξάνεται η πιθανότητα για τοπικού χαρακτήρα βροχές/καταιγίδες, κυρίως το Σάββατο, κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.

Τα επίπεδα υγρασίας αυτό το διάστημα θα είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, κυρίως κατά τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας και επιστροφή σε πιο γενικευμένα 40άρια+ σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές.

Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις περιοχές.



Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather:

Σήμερα Σάββατο, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές ηλιόλουστος. Στα ορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό, αναμένονται νεφικές αναπτύξεις το απόγευμα και ενδέχεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σε θαλάσσιους, ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως τους 40 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 32 έως 34 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 33-35 στα νότια και ανατολικά παράλια, 32 έως 38 στα ημιορεινά (αναλόγως υψομέτρου και γεωγραφικής θέσης) και στους 23 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ του Σαββάτου ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος. Τις αυγινές ώρες αναμένεται να εμφανιστεί τοπικά αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, 24 έως 25 στα παράλια και 15 στη Χιονίστρα.

Την Κυριακή, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές ηλιόλουστος. Στα ορεινά αναμένονται νεφικές αναπτύξεις το απόγευμα και δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σε θαλάσσιους, ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως τους 40 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 32 έως 34 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 33-35 στα νότια και ανατολικά παράλια, 32 έως 38 στα ημιορεινά (αναλόγως υψομέτρου και γεωγραφικής θέσης) και στους 24 βαθμούς στη Χιονίστρα.

 

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Εποχική χαµηλή πίεση και σχετικά θερµή αέρια µάζα επηρεάζουν την περιοχή. Σήµερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο, από το µεσηµέρι και µετά, θα παρατηρούνται τοπικά αυξηµένες νεφώσεις, που δεν αποκλείεται να δώσουν µεµονωµένη βροχή ή καταιγίδα, στα ορεινά και περιοχή του εσωτερικού. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά θαλάσσιοι, ασθενείς 3 µποφόρ, για να καταστούν µέχρι το µεσηµέρι, νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ και τοπικά στα δυτικά και νότια παράλια, µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σύντοµα λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 32 στα δυτικά και βόρεια παράλια, γύρω στους 35 στα υπόλοιπα παράλια και στους

30 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ κατά τις αυγινές κυρίως ώρες, πιθανό να σχηµατιστούν τοπικά αραιή οµίχλη και χαµηλή νέφωση. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ, για να καταστούν σταδιακά, κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς 3 µποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 24 βαθµούς στο εσωτερικό, τα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 23 στα υπόλοιπα παράλια και στους 18 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Κυριακή, τη ∆ευτέρα και την Τρίτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερµοκρασία δεν αναµένεται να σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή κατά το τριήµερο, παραµένοντας λίγο πιο πάνω από τις µέσες κλιµατολογικές τιµές.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ