Πληροφορίες και στοιχεία για την πτώση του HELIOS 522 που ακόμη προκαλούν δέος

13 χρόνια έχουν περάσει από τότε και ακόμη ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί συλλάβει αυτό που έγινε στις 14 Αυγούστου 2005.

 


Article featured image
Article featured image

Το υλικό και οι πληροφορίες είναι από τη σελίδα Κυπριακός Χρονογράφος

 

09:07 η πτήση της Helios 522 αναχωρεί από τη Λάρνακα με προορισμό την Αθήνα. Στις 10:37 εισήλθε στο FIR Αθηνών, μόνο που δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή  με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει επαφή με το αεροσκάφος ενεργοποιήθηκε η διαδικασία σύμφωνα με το σχέδιο για ανάλογες περιπτώσεις και διατάχτηκε από τον Αρχηγό Γ.Ε.Ε.Θ.Α. να απογειωθούν μαχητικά για να εντοπίσουν το αεροσκάφος.

Στις 11:05 απογειώθηκαν από την Νέα Αγχίαλο δύο μαχητικά F-16 τα οποία ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροπλάνο στις 11:18 διαπιστώνοντας ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν αναίσθητος, ο κυβερνήτης δεν ήταν στη θέση του και είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα παροχής οξυγόνου με μάσκες.

Το αεροσκάφος μέχρι εκείνη την στιγμή πετούσε με τον αυτόματο πιλότο. Κατευθυνόμενο προς Εύβοια, έστριψε νότια και στις 11:41 οι πιλότοι των μαχητικών είδαν τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου που είχε πτυχίο πιλότου, να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου.

Λίγη ώρα μετά, τα καύσιμα του αεροπλάνου τελείωσαν, σταμάτησε ο αριστερός κινητήρας (11:50) και ο δεξιός κινητήρας (12:00) και στις 12:05 συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στη βόρεια Αττική, παρασύροντας στο θάνατο 121 ψυχές, εκ των οποίων 22 ήταν ανήλικα παιδιά και βυθίζοντας στο πένθος δεκάδες οικογένειες σε Κύπρο και Ελλάδα.

 

Ηχητικό ντοκουμέντο: Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο μεταξύ των πιλότων των F-16 και του πύργου ελέγχου από τη στιγμή που προσεγγίζουν το μοιραίο Boeing.





 

Λίγο πριν τη σύγκρουση: 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνες τις ημέρες; Τις εικόνες; Τον πόνο; Τα γιατί που έως και σήμερα δεν έχουν απαντηθεί. Τα «αν» και τα «ίσως».

 

Ο Αθανάσιος Μπίνης, πρόεδρος της επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων μιλάει στο News 24/7, δώδεκα χρόνια μετά την τραγωδία της 'Helios Airways flight 522 Athens'. «Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί στο πόρισμα που υπάρχει αναρτημένο στο διαδίκτυο. Δεν υπήρξε ποτέ αμφισβήτηση του πορίσματος. Στο τρίτο κεφάλαιο, στα συμπεράσματα, έχουμε τα ενεργά αίτια, τα λανθάνοντα αίτια και τους συμβάλλοντες παράγοντες. Προκύπτει ουσιαστικά ότι ο διακόπτης συμπίεσης ήταν στη θέση του Manual, ενώ θα έπρεπε να είναι στη θέση Auto», μας λέει ο κ. Μπίνης για να προσθέσει: Αξίζει να πούμε πως υπήρξαν συνολικά πέντε ζευγάρια μάτια που έκαναν τον έλεγχο. Τον προ πτήσης έλεγχο τον κάνει ο συγκυβερνήτης, στη συνέχεια, τον προ κίνησης κατάλογο ελέγχου, το check list τον κάνουν και οι δυο, και έπειτα έχουμε άλλα δύο ζευγάρια μάτια, του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη μετά την απογείωση. Ουσιαστικά πέντε ζευγάρια μάτια δεν είδαν ότι ο διακόπτης της συμπίεσης των θαλάμων του αεροπλάνου ήταν στη θέση Manual. Από εκεί ξεκίνησε το όλο πρόβλημα. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο πιο σημαντικός στα αεροπορικά δυστυχήματα. Το πλήρες πόρισμα αναλύει όλα τα γεγονότα. Το ενεργό αίτιο είναι η μη αναγνώριση του προβλήματος από το πλήρωμα του θαλάμου συγκυβέρνησης».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Μπίνη πατήστε ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ