«Οι θρησκευτικές αργίες να αντικατασταθούν με midterms»

«Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Κύπρου είναι από τις και τους πιο σκληρά εργαζόμενους και εργαζόμενες».

 


Article featured image
Article featured image

Με πύργο της Βαβέλ εξακολουθεί να μοιάζει το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, με τους εκπαιδευτικούς να μη συνεννοούνται με τον Υπουργό, αλλά ούτε και μεταξύ τους.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για κατάργηση 5 θρησκευτικών αργιών από τα σχολεία, προέκυψαν διάφορες αντιδράσεις από τα εκπαιδευτικά σύνολα, με τις απόψεις και τη φιλοσοφία να απέχει παρασάγγας.

Μόλις χθες, ο Σύνδεσμος Θεολόγων Κύπρου με ανακοίνωσή του εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στα όσα εισηγήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, θεωρώντας ότι μια τέτοια απόφαση εκτός από άτοπη, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, αλλά πρέπει να παρθεί από την Ιερά Σύνοδο. Στην αντίπερα όχθη, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών με γραπτή της ανακοίνωση τάσσεται υπέρ της πρότασης του Αρχιεπισκόπου, θεωρώντας πως είναι μία εξαιρετική αφορμή για να ξεκινήσει μια πραγματική συζήτηση για εξορθολογισμό της εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα εισηγούνται και εναλλακτικές προτάσεις.

 

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση: 

Έστω και αργά υιοθετήθηκε, επιτέλους, για πρώτη φορά, στο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες, ο ορθός λόγος στα θέματα της εκπαίδευσης. Ξεκίνησε ωστόσο από εκεί που ομολογουμένως κανένας και καμιά από εμάς δεν περίμενε. Ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου πρωτοστάτησε και έθεσε, επιτέλους το θέμα για κατάργηση των θρησκευτικών αργιών. Το θέτει, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκπαιδευτικοί θα παίρνουν αυτές τις μέρες τους μαθητές για εκκλησιασμό.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών χαιρετίζει τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου για κατάργηση των θρησκευτικών αργιών. Τονίζουμε παράλληλα στον Αρχιεπίσκοπο ότι η άποψή του για τα εκπαιδευτικά δρώμενα είναι σεβαστή ως άτομο και όχι ως θεσμός. Σε καμία περίπτωση δεν του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα  να παρεμβαίνει στα της εκπαίδευσης και να μας υποδεικνύει πως θα αξιοποιήσουμε το διδακτικό μας χρόνο. 

 




Εισήγηση της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών είναι όπως όλες οι θρησκευτικές σχολικές αργίες αντικατασταθούν με Ενδιάμεσες Διακοπές στα μέσα του κάθε τριμήνου 






Η διαχρονική μας θέση για την εκπαίδευση προκύπτει από τις σύγχρονες δημοκρατικές αξίες ισονομίας και σεβασμού των ατομικών ελευθεριών. Το δημόσιο σχολείο ως κρατικός φορέας και ως χώρος σύνθεσης απόψεων και πολιτισμών πρέπει να διατηρεί τον κοσμικό του χαρακτήρα, την αμεροληψία και την ουδετερότητα του απέναντι σε όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις. Για το λόγο αυτό ταχθήκαμε και στο παρελθόν ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης της σχολικής αργίας για την ονομαστική γιορτή του Αρχιεπισκόπου, ενός ανθρώπου άλλωστε που κατ' εξακολούθηση παραβιάζει διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Η αποσύνδεση των σχολικών αργιών/διακοπών από το εορτολόγιο της ορθόδοξης εκκλησίας φέρνει στο προσκήνιο θέματα τα οποία οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη επιλύσει από την εποχή του Διαφωτισμού. Θέματα τα οποία ήδη έχουν επιλυθεί από το 313 μ.Χ. όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος, με το διάταγμα των Μεδιολάνων, θέσπισε την ανεξιθρησκεία σε όλη την επικράτεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και κατοχύρωσε, με αυτό τον τρόπο, την αναγνώριση και ανοχή του δικαιώματος του κάθε ανθρώπου να πιστεύει σε όποια θρησκεία επιθυμεί και να θρησκεύεται ελεύθερα, κατά το δόγμα του, χωρίς περιορισμούς, είτε ακόμα και να μην πιστεύει σε καμία.

Όπως συμβαίνει σε όλα τα κοσμικά κράτη, δυτικότερα της ευρωπαϊκής Κύπρου, έχουμε πλέον μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξορθολογήσουμε το σχολικό έτος και τις σχολικές διακοπές οι οποίες επιτέλους θα μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των παιδιών, των γονιών και της σύγχρονης κοινωνίας ευρύτερα. Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Κύπρου είναι από τις και τους πιο σκληρά εργαζόμενους και εργαζόμενες. Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου παρακολουθούν 35 ώρες μάθημα την εβδομάδα και του Γυμνασίου 38 τη στιγμή που σε εκπαιδευτικά συστήματα χωρών, οι οποίες κατατάσσονται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις σε επιδόσεις στα μαθησιακά αποτελέσματα, οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας δεν ξεπερνούν τις 24.

 




Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Κύπρου είναι από τις και τους πιο σκληρά εργαζόμενους και εργαζόμενες. 






Εισήγηση της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών είναι όπως όλες οι θρησκευτικές σχολικές αργίες αντικατασταθούν με Ενδιάμεσες Διακοπές στα μέσα του κάθε τριμήνου όπως δηλαδή γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητά τους τόσο στην κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη όσο και στην ακαδημαϊκή πρόοδο των παιδιών.

Εάν όντως όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και πρώτιστα η κυβέρνηση είναι έτοιμες να συζητήσουμε για τον πραγματικό εξορθολογισμό της εκπαίδευσης έφτασε επιτέλους η ώρα. Οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι. Αναμένουμε από το επίσημο κράτος και την κυβέρνηση να τοποθετηθούν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ