Οι αποδείξεις σε ποτάμια και μονοπάτια ότι δεν σεβόμαστε τίποτα και κανέναν

«Σας εκλιπαρούμε, σταματήστε να μολύνετε τα ποτάμια και τα μονοπάτια με σπρέι μπογιάς».

 


Article featured image
Article featured image

Έπειτα από μια πεζοπορία στα μονοπάτια Κανούρες και Λούματα των Αετών, η Cyprus from Air γράφει για το θλιβερό θέαμα που συνάντησε στο διάβα της.

 

Σας εκλιπαρούμε, σταματήστε να μολύνετε τα ποτάμια και τα μονοπάτια με σπρέι μπογιάς. Πέρσι, ήταν της μόδας το πράσινο χρώμα φέτος τα κόκκινα. Έχουμε παρανοήσει, φαίνεται, με άτομα που χάθηκαν στα μονοπάτια και βαλθήκαμε να μπογιατίζουμε την κάθε πέτρα που βρίσκεται σε αυτά.

Δεκάδες μπογιατισμένα τόξα σε απόσταση 5 μέτρα το ένα από το άλλο. Υπάρχουν διεθνή πρότυπα στο πώς μαρκάρουμε ένα μονοπάτι χωρίς την χρήση επιβλαβών ουσιών.

Αν αρχίσουμε ο καθένας να μπογιατίζει αναλόγως δραστηριότητας η από τον φόβο μας μην χαθεί κάποιος τότε αυτό που θα συμβεί είναι ένας βιασμός της φύσης.

Αν δεν μπορείς κύριε να ακολουθήσεις ένα μονοπάτι παράλληλο της κοίτης του ποταμού τότε μείνε στο σπίτι σου. Τα μονοπάτια Κανούρες και «Λουματα των Αετών» κατάντησαν καρναβαλίστικη παρέλαση.

 

Φωτογραφίες: Μάνος Μποτρίνι (Cyprus from Air)

 



Ούτε τα δέντρα γλυτώνουν

 

Μιλώντας με τον Μάνο Μποτρίνι, της Cyprus form Air, ζητήσαμε να μας πει πώς ακριβώς πρέπει να «μαρκάρουμε» τα σημεία από τα οποία περνούμε σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Ο φιλικά περιβαλλοντικός τρόπος να μαρκάρεις ένα μονοπάτι είναι με πέτρινους κούκους. Δηλαδή, 3 ή περισσότερες στοιβαγμένες η μια πάνω στην άλλη, στα αμφισβητούμενα σημεία. Ή σε σημεία που το μονοπάτι διασταυρώνεται από άλλα.

Σε άλλες χώρες, μάλιστα, βάζουν και βαριές πέτρες που είναι δύσκολο να τις ρίξουν κάτω ζώα, αιγοπρόβατα κλπ. Αυτός είναι ο διεθνής τρόπος σήμανσης.

Στην απίστευτη περίπτωση που είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί μπογιά για κάτι συγκεκριμένο, υπάρχει ειδική μπογιά που είναι φιλική στο περιβάλλον. Μπογιά, η οποία σε ένα μήνα ή με την πρώτη βροχή φεύγει. Και αυτό αφορά σε σήμανση για events ή για πράγματα που γίνονται μια φορά».

 



Ο σωστός τρόπος σήμανσης με κούκους, αλλά μια "τάτσα" από κάποιον ασυνείδητο


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ