Τι χάραξαν πάνω στις τοιχογραφίες του ναού Παναγίας Κανακαριάς [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Χθες, τελέστηκε για πρώτη φορά έπειτα από 42 χρόνια Θεία Λειτουργία στο συλημένο Ναό Παναγίας Κανακαριάς στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη. Μόνο που τα όσα αντίκρυσαν μέσα οι πιστοί δεν ήταν ευχάριστα.

 


Article featured image
Article featured image

Κάτω από τους θόλους του συλημένου από τα εξαιρετικής τέχνης εντοίχια ψηφιδωτά του 6ου μ.Χ αιώνα ναού της Παναγίας Κανακαριάς στην Λυθράγκωμη, στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας, πάνω από 500 Ελληνοκύπριοι προσευχήθηκαν χθες, Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, στην πρώτη από το 1976 Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

Οι τοιχογραφίες του ναού, τοιχογραφίες του 12ου, του 14ου και του 16ου αιώνα φέρουν βαριά τα ίχνη της ερήμωσης και δεν διακρίνονται οι μορφές τους. Για χρόνια ο ναός ήταν περιστερεώνας. Μόνο η τοιχογραφία της Παναγίας με τον Χριστό, πάνω από την νότια πύλη του ναού σώζεται , αλλά σε κακή κατάσταση.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κοινοτάρχης Λυθράγκωμης, Ηρακλής Ιωάννου, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη να γίνουν εργασίες για την συντήρηση του εκκλησιαστικού μνημείου, το οποίο με το πέρασμα των χρόνων και τους βανδαλισμούς έχει υποστεί μεγάλη φθορά.

Με το μεγαλύτερο πλήγμα να το έχουν υποστεί οι τοιχογραφίες, δύο φωτογραφίες που λάβαμε σήμερα, και έχουν τραβηχτεί το 2014, αποκαλύπτουν το πώς έχει καταστραφεί μέρος των τοιχογραφιών.

 



 

 

Με πληροφορίες από Sigmalive

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ