32 φόνοι γυναικών μέσα σε 20 χρόνια

Ζήλεια, σεξ και κτηματικά τα κίνητρα των δολοφονιών.

 


Βάρβαρα και ειδεχθή εγκλήματα που προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό. Δολοφονίες που προκλήθηκαν κυρίως από πυροβολισμούς με κυνηγετικά όπλα, χτυπήματα από μαχαίρια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα, κάποιες πέθαναν από στραγγαλισμό.

Σε όλες, όμως, τις περιπτώσεις τα κίνητρα ήταν κοινά. Ζήλεια, σεξ και χρήματα. Κακά που ταλανίζουν την ανθρωπότητα αιώνες και για τα οποία έγιναν μέχρι και πόλεμοι.

Εγκλήματα πάθους. Έτσι τα ονομάζουν και λένε πως είναι από τις χειρότερες μορφές εγκλημάτων, αφού ο θύτης ξεσπά όλο του το μένος έναντι του θύματος, θέλει να το διαλύσει, να το κομματιάσει, να το εξευτελίσει. Και το κάνει με το χειρότερο τρόπο.

32 χρόνια πριν, 1986, και στο «Περιοδικό» ο δημοσιογράφος Νίκος Παπαναστασίου με ένα εκτενές ρεπορτάζ προσπαθεί να κατανοήσει πως ένας άντρας, ένας σύζυγος μπορεί να σκοτώσει τη γυναίκα του με τόσο αποτρόπαιο τρόπο.

32 φόνοι γυναικών σε 20 χρόνια, ήταν τότε ο τραγικός απολογισμός που μετρούσε η Κύπρος, με την κοινωνία να αναρωτιέται εύλογα πού οφείλεται αυτή η έξαρση.

Γιατί κάποιος σύζυγος, εραστής ή πατέρας να προτιμά να σκοτώσει μία γυναίκα, παρά να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε άλλη μορφή συνεννόησης. Ποιοι οι λόγοι της αντικοινωνικής και απάνθρωπης συμπεριφοράς;

Για να απαντήσει τα ερωτήματα του, ο δημοσιογράφος επιστράτευσε γυναίκες από διάφορα κοινωνικά και επιστημονικά πεδία.

 

Ακολουθεί αυτούσιο το ρεπορτάζ του «Περιοδικού»

 ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΣΟΥΝ


Σχετικα

Εικόνες από τις πρώτες κυπριακές ευρωεκλογές το 2004

Μισός αιώνας από τη 2η εκδήλωση για την Ειρήνη των Lennon και Ono

Σπάνιο βίντεο και φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς της ΑΕΛ για την κατάκτηση του κυπέλλου το 1989

Όταν Άντζελα Δημητρίου και Έφη Σαρρή δοκίμασαν να πάνε Eurovision και έφαγαν… πόρτα

Η στιγμή που η ζωή κόπηκε στα δύο

Όταν ιδρύθηκε το Λας Βέγκας, η πρωτεύουσα του τζόγου